Vi ste tukaj: Lastnosti > Smart Coaching > Training Load Pro

Training Load Pro

Nova funkcija Training Load Pro™ meri, kako vaše vadbe obremenijo telo in vam pomaga razumeti, kako to vpliva na vašo zmogljivost. Funkcija Training Load Pro navaja obremenitev, ki jo vadba predstavlja za vaš kardiovaskularni sistem, tj. kardio obremenitev, z občuteno obremenitvijo pa lahko ocenite, kako obremenjene se počutite. Mišična obremenitev vam pove, v kolikšni meri so se med vadbo napenjale vaše mišice. Kop veste, kako obremenjen je posamezen telesni sistem, lahko optimirate vadbo tako, da obremenite pravi sistem ob pravem času.

Kardio obremenitev

Kardio obremenitev temelji na izračunu impulza vadbe (TRIMP), splošno priznani in znanstveno dokazani metodi za vrednotenje obremenitve vadbe. Vrednost za kardio obremenitev vam pove, kolikšno obremenitev vadba predstavlja za vaš kardiovaskularni sistem. Višja kot je kardio obremenitev, bolj naporna je bila vadba za vaš kardiovaskularni sistem. Kardio obremenitev se izračuna po vsaki vadbi na osnovi podatkov o vašem srčnem utripu in trajanju vadbe.

Občutena obremenitev

Subjektiven občutek je uporabna metoda za določanje obremenitve med vadbo pri vseh športih. Občutena obremenitev je vrednost, ki upošteva vašo subjektivno doživetje, kako zahtevna je bila vadba in trajanje vadbe. Ovrednoti se s Stopnjo občutenega napora (RPE), znanstveno sprejeto metodo za vrednotenje subjektivne obremenitve med vadbo. Uporaba lestvice RPE je še posebej uporabna pri športih, pri katerih obstajajo določene omejitve za merjenje obremenitve na osnovi srčnega utripa, na primer pri vadbah za moč.

Ocenite svojo vadbo v mobilni aplikaciji Flow, da dobite vrednost občutene obremenitve za vadbo. Izbirate lahko na lestvici med 1 in 10, pri čemer je 1 izjemno lahko in 10 izjemno naporno.

Mišična obremenitev

Mišična obremenitev vam pove, v kolikšni meri so se med vadbo napenjale vaše mišice. Mišična obremenitev vam pomaga oceniti obremenitev vadbe pri treningih z visoko intenzivnostjo, kot so kratki intervali, šprinti in tek po hribu, ko vaš srčni utrip nima dovolj časa za odziv na spremembe intenzivnosti.

Mišična obremenitev kaže količino mehanske energije (kJ), ki ste jo proizvedli med tekom ali kolesarjenjem. To odraža vašo proizvedeno energijo in ne vložek energije, s katerim ste proizvedli ta napor. V splošnem velja, da, bolj kot ste telesno pripravljeni, boljša je učinkovitost med vašim vložkom in izgubo energije. Mišična obremenitev se izračuna na osnovi moči in trajanja. Če gre za tek, šteje tudi vaša teža.

Running power (moč za tek) se meri na zapestju, ko uporabljate športni profil teka in je na voljo GPS ali ko uporabljate zunanji senzor moči za tek. Moč za kolesarjenje se prikaže, če uporabljate športni profil kolesarjenja in uporabljate zunanji senzor moči kolesarjenja.

Obremenitev med eno vadbo

Obremenitev med eno vadbo se prikaže v povzetku vadbe na uri, v aplikaciji Flow in spletni storitvi Flow.

Za vsako izmerjeno obremenitev prejmete absolutno številko obremenitve vadbe. Višja kot je obremenitev, več napora je to zahtevalo od vašega telesa. Poleg tega si lahko ogledate vizualni prikaz s točkovno premico ter besedilni opis tega, kako naporna je bila obremenitev med vadbo, v primerjavi s povprečno obremenitvijo med vadbo v zadnjih 90 dneh.

Točkovna premica in besedilni opisi se spreminjajo glede na vaš napredek: pametneje kot trenirate, višje obremenitve lahko zdržite. Ko se izboljšuje vaša telesna pripravljenost in toleranca za vadbo, lahko obremenitev, ki je bila pred nekaj meseci ocenjena s tremi točkami (srednja), v prihodnje šteje samo dve točki (nizka). Ta prilagodljiva lestvica odraža dejstvo, da ima lahko enaka vrsta vadbe različne učnike na telo, odvisno od vaše trenutne kondicije.

Zelo visoko
Visoko
Srednje
Zelo nizko
Nizko

Zahtevnost in toleranca

Poleg kardio obremenitve med posameznimi vadbami nova funkcija Training Load Pro meri vaše kratkoročne (zahtevnost) in dolgoročne kardio obremenitve (toleranca).

Zahtevnost prikazuje, kako zahtevne so bile vaše nedavne vadbe. Prikazuje vašo povprečno dnevno obremenitev za zadnjih sedem dni.

Toleranca opisuje, kako pripravljeni ste, da vzdržite kardio vadbe.Prikazuje vašo povprečno dnevno obremenitev za zadnjih 28 dni. Za izboljšanje svoje tolerance za kardio vadbo počasi stopnjujte vadbo v daljšem časovnem obdobju.

Status kardio obremenitve

Status kardio obremenitve preveri razmerje med vašo zahtevnostjo in toleranco in na osnovi tega pokaže, ali ste v stanju obremenitve z zmanjšano kardio vadbo, vzdrževanjem kardio vadbe, napredkom ali prekomerno kardio vadbo. Na podlagi statusa boste prejeli personalizirane povratne informacije.

Status kardio obremenitve vas vodi pri vrednotenju učinka, ki ga ima vaša vadba na vaše telo in vam pove, kako vpliva na vaš napredek. Vedenje o tem, kako pretekle vadbe vplivajo na vašo današnjo zmogljivost vam omogoča popoln nadzor nad obsegom vadbe in optimizacijo časa vadbe z različno intenzivnostjo. S tem, ko vidite, kako se vaš status vadbe spremeni po vadbi, bolje razumete, kolikšno obremenitev je vadba povzročila.

Status kardio obremenitve v vaši uri

V časovnem prikazu se z gumboma NAVZGOR IN NAVZDOL pomaknite do prikaza ure Status kardio obremenitve.

 1. Graf za status kardio obremenitve
 2. Status kardio obremenitve

  Prekomerna vadba (obremenitev je veliko višja kot običajno): 

  Napredek (obremenitev se počasi zvišuje)

  Vzdrževanje (obremenitev je nekoliko nižja kot običajno)

  Zmanjšana vadba (obremenitev je veliko nižja kot običajno)

 3. Številska vrednost vašega statusa kardio obremenitve (= zahtevnost, deljena s toleranco)
 4. Zahtevnost
 5. Toleranca
 6. Besedilni opis vašega statusa kardio obremenitve

Dolgoročna analiza v aplikaciji Flow in spletni storitvi

V aplikaciji Flow in spletni storitvi lahko spremljate, kako se vaša kardio obremenitev sčasoma povečuje in, kako so se vaše kardio obremenitve spreminjale v zadnjem tednu ali zadnjih nekaj mesecih. Za ogled napredka kardio obremenitve v aplikaciji Flow tapnite ikono navpičnih treh pik v povzetku tedna (modul status kardio obremenitve) ali v povzetku vadbe (modul Training Load Pro).

   

Za ogled statusa kardio obremenitve in napredka kardio obremenitve v spletni storitvi Flow, odprite možnost Progress > Cardio Load report (Napredek > Poročilo o kardio obremenitvi).

 

Rdeči stolpci prikazujejo kardio obremenitev med vašimi vadbami. Višji kot je stolpec, bolj naporna je bila vadba za vaš kardio sistem.
Barve ozadja prikazujejo, kako naporna je bila vadba v primerjavi z vašo povprečno vadbo v zadnjih 90 dneh, podobno kot lestvica petih točk z besednimi opisi (zelo nizko, nizko, srednje, visoko, zelo visoko).
Zahtevnost prikazuje, kako zahtevne so bile vaše nedavne vadbe. Prikazuje vašo povprečno dnevno kardio obremenitev za zadnjih sedem dni.
Toleranca opisuje, kako pripravljeni ste, da vzdržite kardio vadbe. Prikazuje vašo povprečno dnevno kardio obremenitev za zadnjih 28 dni. Za izboljšanje svoje tolerance za kardio vadbo, počasi stopnjujte vadbo v daljšem časovnem obdobju.

Več informacij o funkciji Polar Training Load Pro najdete v tem poglobljenem priročniku.