Vi ste tukaj: Lastnosti > Metrika plavanja

Metrika plavanja

Metrika plavanja vam pomaga analizirati vsako plavalno vadbo ter dolgoročno spremljati zmogljivosti in napredek.

Za najbolj natančne informacije se prepričajte, da ste v nastavitvah določili roko, na kateri boste nosili uro. Nastavitev, na kateri roki nosite uro, lahko preverite v nastavitvah izdelka v aplikaciji Flow.

Plavanje v bazenu

Med uporabo profila za plavanje ali plavanje v bazenu, ura beleži preplavano razdaljo, čas in tempo ter čase počitka in prepozna vaš slog plavanja. Dodatno pa lahko s pomočjo rezultata SWOLF spremljate svoj napredek.

Tempo in razdalja: Merjenje tempa in razdalje temelji na dolžini bazena, zato se vedno prepričajte, da ste vnesli pravilno dolžino bazena, da vam bodo vedno na voljo natančni podatki. Vaša ura prepozna, ko se obrnete in uporabi to informacijo za prikaz natančnega tempa in razdalje.

Zamahi: Vaša ura vam bo povedala, koliko zamahov ste naredili na minuto ali dolžino bazena. Na podlagi te informacije boste lahko izvedeli več o svojem plavalnem slogu, ritmu in času.

Plavalni slogi: Vaša ura prepozna vaš slog plavanja in izračuna metriko na podlagi sloga ter skupne vrednosti za vašo celotno vadbo. Slogi, ki jih prepozna ura:

 • prosti slog
 • hrbtno plavanje
 • prsno plavanje
 • metuljček

SWOLF (kratica za »plavanje in golf«) je posredno merjenje učinkovitosti. Vrednost SWOLF je izračunana na podlagi seštevka časa in števila zamahov, potrebnih, da preplavate dolžino bazena. Na primer, 30 sekund in 10 zamahov, da preplavate dolžino bazena, je enako vrednosti SWOLF v višini 40. Običajno velja, da nižja kot je vrednost SWOLF za določeno razdaljo in slog, bolj učinkovita je vaša vadba.

Vrednost SWOLF je izredno individualna in se zato naj ne primerja z rezultati SWOLF drugih posameznikov. Gre predvsem za osebno orodje, ki vam lahko pomaga izboljšati in izpilit tehniko ter najti optimalno učinkovitost pri različnih slogih.

Nastavitev dolžine bazena

Pomembno je, da izberete pravilno dolžino bazena, saj vpliva na izračun tempa, razdalje in zamaha ter na vaš rezultat SWOLF. Dolžino bazena lahko izberete v načinu pred vadbo prek hitrega menija. Pritisnite gumb LUČKA za dostop do hitrega menija, izberite nastavitev Pool length (Dolžina bazena) in po potrebi spremenite predhodno nastavljeno dolžino bazena. Privzete dolžine so 25 metrov, 50 metrov in 25 jardov, dolžino pa lahko tudi ročno prilagodite po meri. Minimalna dolžina, ki jo lahko izberete, je 20 metrov/jardov.

Med uporabo profila Plavanje/Plavanje v bazenu preverite, ali je dolžina bazena nastavljena pravilno. Za spremembo dolžine bazena pritisnite gumb LUČKA, da odprete hitri meni, izberite nastavitev Pool length (Dolžina bazena) in nastavite pravilno dolžino.

Plavanje v odprtih vodah

Med uporabo profila za plavanje v odprtih vodah, ura beleži vašo preplavano razdaljo, tempo in čas, frekvenco zamahov za prosti slog ter pot.

Prosti slog je edini slog, ki ga prepozna profil plavanja v odprtih vodah.

Tempo in razdalja: Ura izračunava tempo in razdaljo s pomočjo funkcije GPS.

Frekvenca zamahov za prosti slog: Ura beleži povprečne in maksimalne frekvence zamahov (število zamahov na minuto) za vašo vadbo.

Pot: Svojo pot, ki jo beleži GPS-funkcija, si lahko po koncu plavanja ogledate na zemljevidu v aplikaciji in spletni storitvi Flow. GPS ne deluje pod vodo, zato je vaša pot pridobljena na podlagi podatkov GPS, ki so zabeleženi, ko je vaša roka zunaj vode ali zelo blizu površini vode. Zunanji dejavniki, kot so vodne razmere in satelitski položaji, lahko vplivajo na točnost podatkov GPS, zato se lahko podatki iste poti razlikujejo od dneva do dneva.

Merjenje srčnega utripa v vodi

Ura samodejno meri vaš srčni utrip z zapestja z novo fuzijsko tehnologijo Polar Precision Prime sensor, ki omogoča preprost in udoben način merjenja srčnega utripa med plavanjem. Čeprav voda lahko preprečuje optimalno merjenje srčnega utripa na zapestju, je natančnost tehnologije Polar Precision Prime zadostna, da vam omogoča, da med plavanjem spremljate povprečni srčni utrip in območja srčnega utripa, dobite natančne meritve porabljenih kalorij, obremenitve treninga in povratne informacije o koristi treninga na podlagi območjih srčnega utripa.

Da bi zagotovili čim boljšo natančnost podatkov o srčnem utripu, je pomembno, da je ura nameščena tesno na zapestju (še bolj tesno kot pri drugih športih). Za podrobna navodila o tem, kako morate nositi uro med vadbo, glejte Vadba z merjenjem srčnega utripa na zapestju.

Ne pozabite, senzorja srčnega utripa Polar med plavanjem ne morete uporabiti skupaj s pasom za pritrditev na prsi in uro, saj funkcija Bluetooth ne deluje v vodi.

Začetek plavanja

 1. Pritisnite NAZAJ, da vstopite v glavni meni, in izberite možnost Začetek vadbe ter poiščite profil Plavanje, Plavanje v bazenu ali Plavanje v odprtih vodah.
 2. Med uporabo profila Plavanje/Plavanje v bazenu preverite, ali je dolžina bazena nastavljena pravilno (prikazana na zaslonu). Za spremembo dolžine bazena pritisnite gumb LUČKA, da odprete nastavitev Dolžina bazena in nastavite pravilno dolžino.
 3. Za začetek beleženja vadbe pritisnite gumb START.

Med plavanjem

Zaslonski prikaz lahko prilagodite v razdelku s športnimi profili v spletni storitvi Flow. Privzeti pogledi vadbe v športnem profilu za plavanje prikazujejo naslednje informacije:

 • Srčni utrip in uvrstitev v območje srčnega utripa ZonePointer
 • Distance (Razdalja)
 • Duration (Trajanje)
 • Čas počitka (Plavanje in Plavanje v bazenu)
 • Tempo (Plavanje v odprtih vodah)
 • Graf srčnega utripa
 • Povprečni srčni utrip
 • Maksimalni srčni utrip
 • Čas dneva

Po plavanju

Pregled vaših podatkov plavanja je na voljo v povzetku treninga na vaši uri takoj po vadbi. Ogledate si lahko naslednje informacije:

Datum in čas, ko ste pričeli z vadbo

Trajanje vadbe

Preplavana razdalja

Povprečni srčni utrip

Maksimalni srčni utrip

Kardio obremenitev

Heart rate zones (Območja srčnega utripa)

Kalorije

Izgorevanje maščob v % kalorij

Povprečni tempo

Maksimalni tempo

Frekvenca zamahov (število zamahov, ki jih naredite v eni minuti)

 • Povprečna frekvenca zamahov
 • Maksimalna frekvenca zamahov

Sinhronizirajte uro z aplikacijo Flow za podrobnejšo vizualno predstavitev vašega plavanja, vključno s podrobno razčlenitvijo posameznih vadb plavanja v bazenu, srčnega utripa, tempa in krivuljami frekvence zamahov.