Vi ste tukaj: Lastnosti > Smart Coaching > Ortostatični test

Ortostatični test

Ortostatični test je splošno orodje za nadzor ravnovesja med treningom in regeneracijo. Z njim lahko spremljate, kako se vaše telo odziva na trening. Poleg sprememb v treningu lahko na rezultate vašega ortostatičnega testa vpliva še veliko drugih dejavnikov, kot so mentalni stres, spanec, bolezen in okoljske spremembe (temperatura, nadmorska višina), če omenimo le nekatere.

Test temelji na merjenju srčnega utripa in variabilnosti srčnega utripa. Spremembe srčnega utripa in variabilnost srčnega utripa odsevajo spremembe v perifernem živčevju, ki ureja srčni utrip.

Opravljanje testa

Za ortostatični test potrebujete senzor srčnega utripa Polar H10 (uporabite lahko tudi senzor srčnega utripa H6 ali H7, če ga imate). Test traja štiri minute in da bodo rezultati čim bolj zanesljivi, ga morate vsakokrat izvajati v čim bolj podobnih pogojih – priporočamo, da test izvajate zjutraj pred zajtrkom. Test izvajajte redno, da boste lahko določili svojo individualno osnovo. Nenadni odkloni od vašega povprečja bi lahko pomenili, da nekaj ni v ravnovesju. Glejte navodila spodaj:

 • S trakom namestite senzor srčnega utripa. Navlažite območje elektrod na traku in namestite trak tesno okrog prsnega koša.
 • Bodite sproščeni in mirni.
 • Okoli vas ne sme biti motečih zvokov (npr. televizija, radio ali telefon) ali ljudi, ki bi se z vami pogovarjali.
 • Priporočamo, da test izvajate redno, vedno ob enakem času, zjutraj, ko se zbudite, da bodo rezultati lahko primerljivi.

Na svoji uri, izberite Ortostatični test > ZAČNI test s senzorjem srčnega utripa. Ura začne iskati vaš srčni utrip. Ko najde srčni utrip, se na prikazovalniku prikaže Lie down & relax (Ulezi se in se sprosti).

 • Lahko sedite v sproščenem položaju ali pa ležite v postelji. Test opravljajte vedno v enakem položaju.
 • V prvem delu testa, ki traja dve minuti, se ne premikajte.
 • Po dveh minutah, boste zaslišali pisk in prikazal se bo Stand up (Vstani). Vstanite in stojte dve minuti, dokler ura ponovno ne zapiska. Test je zaključen.

Test lahko kadarkoli prekinete s pritiskom gumba NAZAJ. Prikaže se sporočilo, da je test preklican.

Če vaša ura ne more prejeti signala srčnega utripa, se prikaže sporočilo Test failed (Test spodletel). V tem primeru se prepričajte, da so elektrode senzorja srčnega utripa vlažne ter da se trak iz tkanine tesno prilega.

Rezultati testa

Test temelji na merjenju petih različnih srčnih utripov in variabilnosti srčnega utripa. To so:

 • Srčni utrip v mirovanju: Povprečni srčni utrip med ležanjem
 • Variabilnost srčnega utripa v mirovanju (RMSSD mirovanje): Variabilnost srčnega utripa med ležanjem
 • Najvišji srčni utrip: To je najvišji srčni utrip potem ko ste vstali.
 • Srčni utrip v stoječem položaju: Povprečni srčni utrip, ko mirno stojite.
 • Variabilnost srčnega utripa v stoječem položaju (RMSSD stoje): Variabilnost srčnega utripa, ko mirno stojite.

Zadnji rezultat vašega testa je prikazan na vaši uri v Ortostatic test > Latest results (Ortostatični test > Zadnji rezultati. Prikazani so samo vaši zadnji rezultati in samo vaš prvi uspešen test je upoštevan pri Recovery Pro. Razlika v vašem srčnem utripu v mirovanju, najvišjem srčnem utripu in srčnem utripu v stoječem položaju in povprečnimi vrednostmi je prikazana v oklepaju ob vašem zadnjem rezultatu.

Za vizualno analizo rezultatov ortostatičnega testa pojdite na spletno storitev Flow in izberite test iz svojega dnevnika ter si oglejte podrobnosti. Tudi dolgoročno lahko spremljate rezultate svojih testov in opazujete odstopanja od svoje osnove.

Če ste v obdobju 28 dni opravili vsaj dva ortostatična testa, boste po testu na svojo uro prejeli povratno informacijo o regeneraciji kardio sistema. Povratna informacija temelji na vaših vrednostih variabilnosti srčnega utripa v primerjavi z normami prebivalstva.

Ko boste v obdobju 28 dni opravili vsaj štiri teste, bomo vaše rezultate ortostatičnega testa primerjali z vašimi normalnimi individualnimi vrednostmi variabilnosti srčnega utripa (RMMS). Vaše normalne vrednosti se izračunajo iz standardnih odklonov rezultatov testov zadnjih 4 tednov. Ker so vrednosti variabilnosti srčnega utripa zelo individualne, je natančnost večja, ko opravite več meritev.

Ortostatični test z Recovery Pro

Ortostatični test je sestavni del funkcije Recovery Pro v Vantage V, ki vam sporoča, ali je vaš kardiovaskularni sistem regeneriran ali ne. Primerja vaše rezultate ortostatičnega testa z vašo osnovo, ki jo pridobiva med vašimi testi, zato upošteva tudi osebno regeneracijo in dolgoročno tudi zgodovino vaših treningov.