Vi ste tukaj: Nastavitve > Fizične nastavitve

Physical settings (Fizične nastavitve)

Za pogled in urejanje svojih fizičnih nastavitev pojdite na Settings > Physical settings (Nastavitve > Fizične nastavitve). Zelo je pomembno, da ste natančni pri fizičnih nastavitvah, še posebej ko nastavljate svojo težo, višino, datum rojstva in spol, saj te nastavitve vplivajo na točnost meritvenih vrednosti, kot so meje srčnega utripa in poraba kalorij.

V Physical settings (Fizičnih nastavitvah) boste našli:

 • Teža
 • Višina
 • Datum rojstva
 • Spol
 • Ozadje vadbe
 • Cilj aktivnosti
 • Želeni čas spanja
 • Maksimalni srčni utrip
 • Srčni utrip v mirovanju
 • VO2max (maksimalna poraba kisika)

Teža

Nastavite težo v kilogramih (kg) ali funtih (lbs).

Višina

Nastavite svojo višino v centimetrih (metrično) ali čevljih in palcih (imperialno).

Datum rojstva

Nastavite svoj datum rojstva. Zaporedje vnosa datuma je odvisno od izbire oblike zapisa datuma (24-urni: dan - mesec - leto/12-urni: mesec - dan - leto).

Spol

Izberite Male (Moški) ali Female (Ženska).

Ozadje vadbe

Ozadje vadbe je ocena vaše dolgoročne fizične stopnje aktivnosti. Izberite možnost, ki najbolj ustreza celotni količini in intenzivnosti vaše fizične dejavnosti v zadnjih treh mesecih.

 • Occasional (0-1h/week) (Občasno (0–1 h/teden)): Ne udeležujete se redno rekreativne vadbe ali naporne fizične vadbe, npr. hodite le za razvedrilo in le občasno vadite tako naporno, da zaradi tega težje dihate in se znojite.
 • Regular (1-3h/week) (Redno (0–3 h/teden)): Redno se udeležujete rekreativne vadbe, npr. pretečete 5–10 km ali 3–6 milj na teden ali porabite 1–3 ure na teden za primerljivo fizično aktivnost ali pa vaše delo zahteva zmerno fizično aktivnost.
 • Frequent (3-5h/week) (Pogosto (3–5 h/teden)): Udeležujete se težke fizične vadbe vsaj trikrat na teden, npr. pretečete 20–50 km ali 12–31 milj na teden ali porabite 3–5 ur na teden za primerljivo težko vadbo.
 • Heavy (5-8h/week) (Težko (5–8 h/teden)): Udeležujete se težke fizične vadbe vsaj petkrat na teden in se včasih udeležite množičnih športnih dogodkov.
 • Semi-pro (8-12h/week) (Polprofesionalno (8–12 h/teden)): Udeležujete se težke fizične vadbe skoraj vsak dan in vadite, da bi izboljšali svojo zmogljivost v tekmovalne namene.
 • Pro (>12h/week) (Profesionalno (>12 h/teden)): Ste vzdržljivostni športnik. Udeležujete se težke fizične vadbe, da bi izboljšali svojo zmogljivost v tekmovalne namene.

Cilj aktivnosti

Dnevni cilj aktivnosti je dober način za ugotavljanje, kako aktivni ste v vsakodnevnem življenju. Med tremi možnostmi izberite svojo običajno stopnjo aktivnosti in si oglejte, kako aktivni morate biti, da dosežete svoj dnevni cilj.

Čas, potreben za doseganje dnevnega cilja dejavnosti, je odvisen od izbrane stopnje in intenzivnosti dejavnosti. Starost in spol prav tako vplivata na intenzivnost, s katero morate izvajati dejavnost, da dosežete svoj dnevni cilj.

1. stopnja

Če vaše vsakdanje življenje vključuje malo športa in veliko sedenja, prevažanja v avtomobilu ali z javnimi prevoznimi sredstvi itd., izberite to raven aktivnosti.

2. stopnja

Če večji del dneva preživite na nogah, npr. zaradi vrste dela, ki ga opravljate ali opravkov, je ta stopnja prava izbira za vas.

3. stopnja

Če je vaše delo fizično zahtevno, če se ukvarjate s športom ali se drugače trudite ostati v gibanju in aktivni, je ta stopnja prava za vas.

Želeni čas spanja

Nastavite Želeni čas spanja, da določite, koliko časa potrebujete za spanec. Privzeto je čas spanja nastavljen na povprečen priporočen čas spanja glede na vašo starostno skupino (osem ur za odrasle med 18 in 64 let). Če mislite, da je osem ur spanja za vas preveč ali premalo, si nastavitev prilagodite svojim potrebam. Tako boste dobili natančne povratne informacije o trajanju vašega spanca glede na nastavljeni želeni čas.

Maksimalni srčni utrip

Nastavite svoj maksimalni srčni utrip, če poznate svojo trenutno vrednost maksimalnega srčnega utripa. Vaša vrednost srčnega utripa glede na starost (220 – starost) je prikazana kot privzeta nastavitev, ko prvič nastavljate to vrednost.

HRmax se uporablja za ocenitev porabe energije. HRmax je maksimalno število utripov srca v eni minuti med največjim fizičnim naporom. Najbolj točen način za določitev vašega osebnega HRmax je, da opravite maksimalni obremenitveni test v laboratoriju. HRmax je ključen pri določanju intenzivnosti vadbe. Je oseben in odvisen od starosti in dednih dejavnikov.

Srčni utrip v mirovanju

Srčni utrip v mirovanju je najnižja vrednost srčnih utripov na minuto (udarcev na minuto), ko ste povsem sproščeni in brez motenj. Na vrednost srčnega utripa v mirovanju vplivajo vaša starost, stopnja telesne pripravljenosti, genetska zasnova, zdravje in spol. Običajna vrednost za odraslega je 55–75 udarcev na minuto, vendar je lahko vaš srčni utrip v mirovanju precej nižji, zlasti, če ste v dobri kondiciji.

Srčni utrip v mirovanju si je najbolje izmeriti zjutraj po dobrem spancu, takoj, ko se zbudite. Če se boste laže sprostili, lahko pred merjenjem opravite tudi jutranjo potrebo. Pred meritvijo ne izvajajte napornih vadb in se prepričajte, da ste v celoti okrevali po vsakršni aktivnosti. Meritev izvedite večkrat, najbolje nekaj dni zapored in tako izračunajte svoj povprečen srčni utrip v mirovanju.

Za merjenje srčnega utripa v mirovanju:

 1. Nadenite si uro. Ulezite se na hrbet in se sprostite.
 2. Po približno 1 minuti, na uri zaženite vadbo. Izberite kateri koli športni profil, na primer Drugi notranji športi.
 3. Mirno ležite in umirjeno dihajte 3–5 minut. Med meritvijo ne glejte podatkov o vadbi.
 4. Zaustavite vadbo na napravi Polar. Sinhronizirajte uro z aplikacijo Polar Flow ali spletno storitvijo in preverite povzetek vadbe, da ugotovite svoj najnižji srčni utrip (min. srčni utrip) - to je vaš srčni utrip v mirovanju. Posodobite svoj srčni utrip v mirovanju v fizičnih nastavitvah aplikacije Polar Flow.

VO2max (maksimalna poraba kisika)

Nastavite svojo VO2max (maksimalna poraba kisika).

VO2max (maksimalni sprejem kisika, maksimalna aerobna moč) je maksimalna stopnja, pri kateri lahko telo pri maksimalni vadbi porablja kisik; neposredno je povezana z maksimalno kapaciteto srca, da mišice oskrbuje s krvjo. VO2max (maksimalna poraba kisika) se lahko meri ali napoveduje s testi telesne pripravljenosti (npr. maksimalni test vadbe in submaksimalni test vadbe). Uporabite lahko tudi svojo vrednost Running Index (Tekaški indeks) temelji na podatkih o srčnem utripu in hitrosti, izmerjenih med tekom., ki je ocena vaše VO2max (maksimalna poraba kisika).