Vi ste tukaj: Lastnosti > Smart Coaching > Ortostatični preizkus

Ortostatični preizkus

Ortostatični preizkus je splošno orodje za spremljanje ravnovesja med vadbo in regeneracijo. Temelji na spremembah delovanja avtonomnega živčnega sistema, ki so posledice vadbe. Na rezultate ortostatičnega preizkusa vpliva več zunanjih dejavnikov, npr. duševni stres, spanec, latentna bolezen, spremembe okolice (temperatura, nadmorska višina) in drugi. Dolgotrajno spremljanje vam pomaga optimizirati vašo vadbo in preprečiti prekomerno naprezanje.

Ortostatični preizkus temelji na meritvah srčnega utripa in njegovi spremenljivosti. Spremembe srčnega utripa in spremenljivost srčnega utripa vpliva na spremembe avtonomne regulacije kardiovaskularnega sistema. Med preizkusom se izvajajo meritve HRrest (srčni utrip v mirovanju), HRstand (srčni utrip v stoječem položaju) in HRpeak (najvišji srčni utrip). Srčni utrip in spremenljivi srčni utrip, ki sta merjena med ortostatičnim preizkusom, sta odlična pokazatelja motenj avtonomnega živčnega sistema, npr. utrujenosti ali prekomernega naprezanja. Vendar se odziv srčnega utripa na utrujenost in prekomerno naprezanje razlikuje pri vseh posameznikih, zato je potrebno dolgotrajno spremljanje.

Pred preizkusom

Pri prvem izvajanju preizkusa je treba v dveh tednih opraviti šest osnovnih preizkusov, ki vam pomagajo pri določanju osebnih osnovnih vrednosti. Te osnovne meritve je treba opraviti v dveh tednih, v katerih izvajate običajno in osnovno vadbo, in ne v tednih, ki je vaša vadba intenzivnejša. Osnovne meritve morajo vključevati preizkuse v dneh po vadbi in v dneh po regeneraciji.

Ko zabeležite osnovne vrednosti, morate preizkus opraviti 2- do 3-krat tedensko. Preizkuse opravljajte zjutraj enkrat tedensko dan po okrevanju in dan po intenzivni vadbi (ali več dneh intenzivne vadbe). Dodatni tretji preizkus lahko opravite dan po običajni vadbi. Preizkus morda ne bo zanesljiv po premajhni obremenitvi ali obdobju neredne vadbe. Če z vadbo prekinete za 14 dni ali dlje, razmisliti o ponovni nastavitvi dolgotrajnih povprečnih vrednosti in znova opravite osnovne preizkuse.

Preizkus je treba za čim zanesljivih rezultatov vselej opraviti v standardiziranih/podobnih pogojih. Priporočljivo je, da preizkus opravite zjutraj pred zajtrkom. Upoštevajte naslednje osnovne zahteve:

  • Nosite senzor srčnega utripa.

  • Bodite sproščeni in mirni.
  • Lahko sproščeno sedite ali ležite na postelji. Med izvajanje preizkusa bodite vselej v istem položaju.

  • Preizkus lahko izvajate kjer koli – doma, v pisarni ali fitnesu, edini pogoj je mirno okolje. V vaši okolici ne sme biti motečih zvokov (npr. TV-sprejemnik, radijski sprejemnik ali telefon) ali oseb, ki se z vami pogovarjajo.

  • Dve do tri ure pred preizkusom se izogibajte hrani, pijači ali kajenju.

  • Za primerljivost rezultatov preizkusa je priporočljivo, da preizkus opravljate redno in vselej ob istem času, in sicer je zaželeno zjutraj, ko se zbudite.

Izvajanje preizkusa

Izberite Tests > Orthostatic test > Relax and start the test (Preizkusi > Ortostatični preizkus > Sproščanje in začetek preizkusa). Prikaže se možnost Searching for heart rate (Iskanje srčnega utripa). Ko naprava najde srčni utrip, se na prikazovalniku prikaže navodiloLie down & relax (Lezite in se sprostite).

  • Na zaslonu se prikaže grafikon vašega srčnega utripa. Med prvim delom preizkusa, ki traja tri minute, se ne premikajte.
  • Po treh minutah naprava M460 zapiska in prikaže se navodilo Stand up (Vstanite). Vstanite se in mirno stojte tri minute.
  • Po treh minutah naprava M460 znova zapiska in preizkus je končan.
  • Preizkus lahko kadar koli prekinete s pritiskom gumba BACK (NAZAJ). Prikaže se sporočilo Test canceled (Preizkus preklican).

Če naprava M460 ne sprejema signala srčnega utripa, se prikaže sporočilo Test failed (Preizkus neuspešen). V tem primeru se prepričajte, da so elektrode senzorja srčnega utripa vlažne in da se trak iz tkanine tesno prilega.

Rezultati preizkusa

Posledično boste videli primerjavo vrednosti HRrest, HRstand in HRpeak s povprečnimi vrednostmi vaših prejšnjih rezultatov.

Zadnji rezultat vašega preizkusa je prikazan v Tests > Orthostatic test > Latest result (Preizkusi > Ortostatični preizkus > Zadnji rezultat). Prikaže se samo zadnji rezultat preizkusa.

S spletno storitvijo Flow lahko dolgoročno spremljate rezultate preizkusov. Za vizualno analizo rezultatov ortostatičnega preizkusa pojdite v spletno storitev Flow in za ogled podrobnosti preizkus izberite v svojem dnevniku.