Du er her: Innstillinger > Fysiske innstillinger

Fysiske innstillinger

Gå til Innstillinger > Fysiske innstillinger for å vise og redigere de fysiske innstillingene. Det er viktig at du er nøye med de fysiske innstillingene, særlig når du angir vekt, høyde, fødselsdato og kjønn, da disse har betydning for måleverdienes nøyaktighet, for eksempel hjertefrekvensgrenser i soner og kaloriforbruk.

I Fysiske innstillinger finner du følgende:

• Vekt
  • Høyde
  • Fødselsdato
  • Kjønn
  • Treningsbakgrunn
  • Aktivitetsmål
  • Ønsket søvntid
  • Maksimumspuls
  • Hvilepuls
  • VO2max

Vekt

Legg inn vekten i kilogram (kg) eller pund (lb).

Høyde

Legg inn høyden i centimeter (metrisk) eller fot og tommer (britisk).

Fødselsdato

Legg inn fødselsdatoen din. Rekkefølgen for datoinnstillingene avhenger av hvilket tids- og datoformat du har valgt (24 t: dag - måned - år / 12 t: måned - dag - år).

Kjønn

Velg Mann eller Kvinne.

Treningsbakgrunn

Treningsbakgrunnen er en vurdering av ditt langsiktige fysiske aktivitetsnivå. Velg det alternativet som best beskriver den totale mengden og intensiteten i din fysiske aktivitet de siste tre månedene.

• Sporadisk (0-1 t/uke): Du deltar ikke jevnlig i organiserte, sportslige fritidsaktiviteter eller utfører hard fysisk aktivitet; det vil si at du går bare lette turer, eller gjennomfører bare sporadisk treningsøkter som medfører andpustenhet eller svetting.
  • Regelmessig (1-3 t/uke): Du deltar jevnlig i sportslige fritidsaktiviteter, f.eks. 5–10 km løping per uke eller 1–3 timer per uke med sammenlignbar fysisk aktivitet, eller du har en jobb som krever moderat fysisk aktivitet.
  • Hyppig (3-5 t/uke): Du deltar i hard fysisk trening minst 3 ganger per uke, f.eks. 20–50 km løping per uke eller 3–5 timer per uke med sammenlignbar fysisk aktivitet.
  • Hard (5-8 t/uke): Du deltar i hard fysisk trening minst 5 ganger per uke, og innimellom kan du delta i større løp.
  • Semiproff (8-12 t/uke): Du deltar i hard fysisk trening nesten daglig, og du trener for å forbedre prestasjonene dine med tanke på konkurranser.
  • Proff (>12 t/uke): Du er en utholdenhetsutøver. Du deltar i hard fysisk trening for å forbedre prestasjonene dine med tanke på konkurranser.

Aktivitetsmål

Det daglige aktivitetsmålet er en god metode for å finne ut hvor aktiv du virkelig er i hverdagen din. Velg ditt typiske aktivitetsnivå blant tre alternativer, og se hvor aktiv du må være for å nå det daglige aktivitetsmålet.

Tiden du trenger for å fullføre det daglige aktivitetsmålet, avhenger av nivået du har valgt og intensiteten på aktivitetene dine. Alder og kjønn påvirker også intensiteten du trenger for å nå det daglige aktivitetsmålet.

Nivå 1

Hvis dagen din inneholder bare litt sport og mye sitting, bilkjøring eller bruk av offentlig transport osv., anbefaler vi at du velger dette aktivitetsnivået.

Nivå 2

Hvis du tilbringer mesteparten av dagen på bena, kanskje på grunn av arbeidet ditt eller dagens gjøremål, er dette det rette aktivitetsnivået for deg.

Nivå 3

Hvis du har et fysisk krevende arbeid, driver med sport eller på annen måte er aktiv og mye i bevegelse, er dette aktivitetsnivået for deg.

Ønsket søvntid

Angi ønsket søvntid for å fastsette hvor lenge du ønsker å sove hver natt. Denne innstillingen er som standard satt til gjennomsnittlig anbefaling for aldersgruppen din (åtte timer for voksne fra 18 til 64 år). Hvis du mener at åtte timers søvn er for mye eller for lite for deg, anbefaler vi at du justerer ønsket søvntid i henhold til dine individuelle behov. Da får du nøyaktig tilbakemelding på hvor mye søvn du fikk, sammenlignet med ønsket søvntid.

Maksimumspuls

Angi din maksimale hjertefrekvens, hvis du kjenner til din gjeldende maksimale hjertefrekvensverdi. Din aldersdefinerte maksimale hjertefrekvensverdi (220-alder) vises som en standardinnstilling når du angir denne verdien for første gang.

HRmax brukes til beregning av energiforbruk. HRmax er det høyeste antall hjerteslag i minuttet ved maksimal fysisk anstrengelse. Den mest nøyaktige måten å fastslå din individuelle HRmax-verdi på, er å utføre en treningstest under maksimal anstrengelse i et laboratorium. HRmax er også vesentlig for å fastslå treningsintensitet. Verdien er individuell og avhenger av alder og arvelige faktorer.

Hjertefrekvens ved hvile

Hvilepulsen din er det laveste antall hjerteslag per minutt (bpm) ved full avslapning og uten forstyrrelser. Alder, kondisjonsnivå, genetikk, helsestatus og kjønn påvirker hvilepulsen. En typisk verdi for voksne er 55–75 bpm, men hvilepulsen din kan være vesentlig lavere enn dette, for eksempel hvis du er svært godt trent.

Det er best å måle hvilepulsen din om morgenen etter en god natts søvn, med en gang du våkner. Du må gjerne gå på badet først hvis dette gjør at du slapper bedre av. Ikke utfør anstrengende trening i forkant av målingen, og sørg for at du er fullstendig restituert fra tidligere aktiviteter. Du bør utføre målingen mer enn én gang, fortrinnsvis på etterfølgende morgener, og beregne den gjennomsnittlige hvilepulsen.

Slik måler du hvilepulsen din:

1. Ha på deg klokken. Legg deg ned på ryggen og slapp av.
  2. Etter ca. ett minutt starter du en treningsøkt på den bærbare enheten din. Velg en sportsprofil, for eksempel Annen innendørs.
  3. Ligg i ro og pust rolig i 3–5 minutter. Ikke se på treningsdataene dine i løpet av målingen.
  4. Stopp treningsøkten på Polar-enheten din. Synkroniser den bærbare enheten din med Polar Flow-appen eller -nettjenesten, og kontroller treningssammendraget for å sjekke verdien for den laveste pulsen (minimumspuls) – dette er hvilepulsen din. Oppdater hvilepulsen din i de fysiske innstillingene dine i Polar Flow.

VO2max

Angi VO2max.

VO2max (maksimalt oksygenopptak, maksimal aerob kraft) er den maksimale frekvensen som kroppen kan bruke oksygen på under maksimal anstrengelse; verdien er direkte relatert til hjertets maksimale kapasitet til å levere blod til musklene. VO2max kan måles eller anslås ved hjelp av kondisjonstester (f.eks. testing under maksimal anstrengelse, testing under submaksimal anstrengelse). Du kan også bruke din Løpsindeks-score, som er en estimering av din VO2max.