Olet täällä: Ominaisuudet > Smart Coaching > Ortostaattinen testi

Ortostaattinen testi

Ortostaattista testiä käytetään yleisesti harjoittelun ja palautumisen välisen tasapainon valvontaan. Se perustuu harjoittelun aiheuttamiin autonomisen hermoston toiminnan muutoksiin. Ortostaattisen testin tuloksiin vaikuttavat monet ulkoiset tekijät, kuten stressi, uni, piilevät sairaudet ja muutokset ympäristöolosuhteissa (lämpötilassa, korkeudessa). Pitkäaikainen seuranta auttaa optimoimaan harjoittelun ja välttämään liiallista harjoittelua.

Ortostaattinen testi perustuu sykkeen ja sykevälivaihtelun mittaamiseen. Muutokset sykkeessä ja sykevälivaihtelussa kertovat verisuoniston autonomisen säätelyn muutoksista. Testissä mitataan sykearvot levossa ja seisten sekä sykkeen huippuarvo. Ortostaattisessa testissä mitatut syke ja sykevälivaihtelu kertovat selkeästi autonomisen hermoston häiriöistä, kuten väsymyksestä ja liiallisesta harjoittelusta. Syke reagoi kuitenkin väsymykseen ja liialliseen harjoitteluun yksilöllisesti, joten tietoja on seurattava pitkällä aikavälillä.

Ennen testiä

Kun suoritat testin ensimmäisen kerran, kahden viikon aikana on suoritettava kuusi perustestiä, jotta oma lähtöarvosi saadaan selville. Perusmittaukset on suoritettava kahden tyypillisen harjoitusviikon aikana, ei rankkojen harjoitusviikkojen aikana. Perusmittaukset on hyvä tehdä sekä harjoituspäivien että lepopäivien jälkeen.

Kun lähtötiedot on tallennettu, testi on hyvä suorittaa 2–3 kertaa viikossa. Tee testi viikoittain sekä lepopäivän että rankan harjoituspäivän (tai useiden rankkojen harjoituspäivien) jälkeisenä aamuna. Halutessasi voit tehdä kolmannen testin normaalin harjoituspäivän jälkeen. Testin tulokset eivät ehkä ole luotettavia jaksoina, joiden aikana ei harjoitella, tai hyvin epäsäännöllisen harjoittelun aikana. Jos pidät harjoittelusta vähintään 14 päivän tauon, pitkän aikavälin keskiarvot kannattaa nollata ja perustestit suorittaa uudelleen.

Testi on tehtävä aina vakioiduissa/samanlaisissa olosuhteissa, jotta tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia. Testi on suositeltavaa tehdä aamulla ennen aamiaista. Perusvaatimukset:

• Pue sykesensori.

• Sinun on oltava rentoutunut ja rauhallinen.
  • Voit istua rennosti tai maata sängyllä. Testi on aina tehtävä samassa asennossa.

• Testin voi tehdä missä tahansa – kotona, toimistossa, kuntosalilla – kunhan ympäristö on rauhallinen. Ympäristössä ei saa olla häiritseviä ääniä (esim. tv, radio, puhelin), eivätkä muut ihmiset saa puhua sinulle.

• Vältä syömistä, juomista ja tupakointia 2–3 tuntia ennen testiä.

• Jotta testitulokset olisivat vertailukelpoisia, testi kannattaa tehdä säännöllisesti samaan aikaan päivästä, mieluiten aamulla heti herättyäsi.

Testin suorittaminen

Valitse Testit > Ortostaattinen testi> Rentoudu ja aloita testi. Etsitään sykettä tulee näyttöön. Kun syke löytyy, Asetu makuulle tulee näyttöön.

• Sykekäyräsi näkyy nyt näytössä. Älä liiku testin ensimmäisen osan aikana, joka kestää kolme minuuttia.
  • Kolmen minuutin kuluttua M460 piippaa, ja Nouse seisomaan tulee näyttöön. Nouse seisomaan ja pysy paikallasi kolme minuuttia.
  • Kolmen minuutin kuluttua M460 piippaa uudelleen, ja testi on valmis.
  • Voit keskeyttää testin milloin tahansa painamalla TAKAISIN-painiketta. Testi peruttu tulee näyttöön.

Jos M460 ei löydä sykettäsi, Testi epäonnistui tulee näyttöön. Tarkista siinä tapauksessa, että sykesensorin elektrodipinnat ovat kosteat ja että tekstiilivyö on riittävän tiukalla.

Testitulokset

Testituloksessa näytetään HRrest (levossa), HRstand (seisten) ja HRpeak (huippu) -arvot, joita verrataan aiempien testitulostesi keskiarvoihin.

Uusin testitulos näytetään kohdassa Testit > Ortostaattinen testi > Viimeisin tulos. Vain viimeisin testitulos näytetään.

Voit seurata testituloksiasi pitkällä aikavälillä Flow-verkkopalvelussa. Ortostaattisen testin tulosten visuaalinen analyysi on Flow-verkkopalvelussa. Näet yksityiskohtaiset tiedot valitsemalla testin Päiväkirjastasi.