Du är här: Funktioner > Smart Coaching > Ortostatiskt test

Ortostatiskt test

Ortostatiskt test är ett allmänt använt verktyg för att följa balansen mellan träning och återhämtning. Det är baserat på de träningsinducerade förändringarna i det autonoma nervsystemets funktion. Resultaten från det ortostatiska testet påverkas av flera yttre faktorer, såsom psykisk stress, sömn, latent sjukdom, miljöförändringar (temperatur, höjd) osv. Långsiktig uppföljning hjälper dig att optimera din träning och förhindra överträning.

Det ortostatiska testet baseras på mätning av puls och hjärtfrekvensvariation. Förändringar i hjärtfrekvens och hjärtfrekvensvariation återspeglar förändringarna i den autonoma regleringen av det kardiovaskulära systemet. Under testet mäts HRrest (puls i vila), HRstand (puls stående) och HRpeak (högsta puls). Puls och hjärtfrekvensvariation som mäts under det ortostatiska testet är bra indikatorer på störningar i det autonoma nervsystemet, till exempel trötthet eller överträning. Hur pulsen reagerar vid utmattning och överträning är alltid individuellt och kräver därför långsiktig uppföljning.

Innan testet påbörjas

När du utför testet för första gången ska sex tester utföras under en tvåveckorsperiod för att bestämma ditt individuella utgångsvärde. Dessa utgångsvärden bör tas fram under två typiska grundträningsveckor, inte under veckor med intensiv träning. Utgångsvärdena bör omfatta tester som gjorts både efter träningsdagar och efter vilodagar.

Efter registreringen av utgångsvärdet ska du fortsätta att göra testet 2-3 gånger per vecka. Testa dig själv varje vecka på morgonen efter både en återhämtningsdag och en tung träningsdag (eller en serie av tunga träningsdagar). Ett valfritt tredje test kan göras efter en normal träningsdag. Testet kanske inte ger tillförlitlig information under avbrott från träningen eller i en mycket oregelbunden träningsperiod. Om du tar en paus från träningen i 14 dagar eller längre bör du överväga att återställa dina långsiktiga genomsnitt och utföra testerna för utgångsvärde igen

Testet ska alltid göras under standardiserade/likartade förhållanden för att få så tillförlitliga resultat så möjligt. Vi rekommenderar att du tar testet på morgonen före frukost. Följande grundkrav gäller:

• Tag på pulssensorn.

• Du bör vara helt avslappnad och lugn.
  • Du kan sitta avslappnat eller ligga i sängen. Positionen ska alltid vara den samma när du gör testet.

• Testet kan göras var som helst - hemma, på kontoret, på gymmet - så länge det är en lugn miljö. Den bör vara fri från störande ljud (t.ex. tv, radio eller telefon) eller att någon pratar med dig.

• Undvik att äta, dricka och röka 2-3 timmar före testet.

• Vi rekommenderar att du utför testet regelbundet och vid samma tid på dagen för att få jämförbara testresultat, helst på morgonen efter uppvaknandet.

Utföra testet

Välj Tester > Ortostatiskt test > Slappna av & starta test. Texten Söker efter pulssignal visas. När pulsen har hittats visas Ligg ner på displayen.

• Din pulsgraf visas på displayen. Rör dig inte under den första delen av testet, som pågår i 3 minuter.
  • Efter 3 minuter kommer M460 att pipa och Stå upp visas på displayen. Ställ dig upp och stå still i 3 minuter.
  • Efter ytterligare 3 minuter kommer M460 att pipa igen och testet är klart.
  • Du kan avbryta testet när som helst genom att trycka på TILLBAKA. Test avbröts visas

Om M460 tappar pulssignalen under testet visas meddelandet Test misslyckades. Kontrollera att pulssensorns elektroder är fuktade och att bältet sitter åt ordentligt runt bröstkorgen.

Testresultat

Som testresultat ser du din puls i vila, puls stående samt högsta puls, värdena jämförs med genomsnittet för dina tidigare testresultat.

Ditt senaste testresultat visas i Tester > Ortostatiskt test > Senaste resultat. Endast resultatet för det senast utförda testet visas.

I Flow webbtjänst kan du följa dina testresultat på lång sikt. För att se en analys av resultaten för ditt ortostatiska test, gå till Flow webbtjänst och välj testet från din Dagbok för att se detaljer från det.