Ön itt van: Jellemzők > Smart Coaching > Pulzustartományok

Pulzustartományok

A Polar pulzustartományok egy új szintre emelik a pulzusszám alapú edzések hatékonyságát. Az edzést a maximum pulzusszám százalékos értékei alapján öt pulzustartományra osztja. A pulzustartományok segítségével könnyedén kiválaszthatja és megfigyelheti az edzési intenzitásokat.

Célzóna

HRmax intenzitási %-a

HRmax = Maximális pulzusszám (220-kor).

Például: Pulzustartományok (ütés per percben) egy 30 éves személynél, akinek maximum pulzusa 190 bpm (220–30). Példa időtartamok Az edzés hatása

MAXIMUM

90–100%

171-190 ütés/perc

kevesebb, mint 5 perc

Előnyök: A légzéshez és az izommunkához végzett maximális vagy maximálishoz közeli erőfeszítés.

Közérzet: Nagyon fárasztó a légzés és az izmok számára.

Akiknek javasolt: Nagyon gyakorlott és fitt atléták. Csak rövid időszakokra, általában a felkészülési időszak végén vagy rövid alkalmakkor.

NEHÉZ

80-90% 152-172 ütés/perc 2-10 perc

Előnyök: Megnövekedett képesség a nagy sebességű kitartás fenntartására.

Közérzet: Izomfáradtságot és nehéz légzést okoz.

Akiknek javasolt: Tapasztalt sportolók számára az éves felkészüléshez, és változó időtartamokra. Fontosabbá válik a versenyszezon előtti időkben.

KÖZEPES

70-80% 133-152 ütés/perc   10-40 perc

Előnyök: Növeli az általános edzési gyakorlatot, a közepes intenzitású erőfeszítéseket könnyebbé teszi, és növeli a hatékonyságot.

Közérzet: Állandó, kontrollált, gyors légzés.

Akiknek javasolt: Versenyekre készülő sportolók számára, vagy azoknak akik teljesítmény növekedést szeretnének elérni.

KÖNNYŰ

60-70% 114-133 ütés/perc 40-80 perc

Előnyök: Fejleszti az általános alap edzettséget, fejleszti a regenerálódást és felgyorsítja az anyagcserét.

Közérzet: Kényelmes és könnyű, alacsony izom és kardiovaszkuláris terhelés.

Akiknek javasolt: Mindenki számára, hosszú edzésekre az alapozási időszakban és a regeneráló gyakorlatokhoz a versenyidőszak alatt.

NAGYON KÖNNYŰ

50-60% 104-114 ütés/perc 20-40 perc

Előnyök: Segít a bemelegítésnél vagy a levezetésnél és a regenerálódásban.

Közérzet: Nagyon könnyű, kis terhelés.

Akiknek javasolt: Regenerálódáshoz és levezetéshez, az edzési időszak folyamán.

Az 1-es pulzustartományban végzett edzés nagyon alacsony intenzitással kezdődik. Az alapvető edzési irányelv az, hogy a teljesítmény nem csak az edzés, hanem az utána lévő helyreállás alatt is nő. A regenerálódási folyamat felgyorsításához nagyon alacsony intenzitású edzéseket végezzen.

A 2. pulzustartományban végzett edzés az állóképességet edzi, bármely edzésprogram nélkülözhetetlen részeként. Az ebben a zónában végzett edzések könnyűek és aerob jellegűek. Az ebben a zónában hosszú ideig végzett edzések rendkívül hatékonyak az energiafelhasználás szempontjából. A fejlődéshez kitartásra lesz szükség.

Az aerob teljesítmény a 3. pulzustartományban fejleszthető. Az edzési intenzitás magasabb, mint az 1. és a 2. zónában, de még mindig inkább csak aerobikus. A 3. sportzónában végzett edzésben például az egyes szakaszokat helyreállítási szakaszok követhetik. Az edzés ebben a tartományban a szív és a vázizom véráramlásának hatékony fokozásához kifejezetten hatásos.

Amennyiben a célja a maximális teljesítmény kihasználása, a 4. és 5. pulzustartományban kell edzenie. Ezekben a zónákban a gyakorlatokat anaerob módon végezze, legfeljebb 10 perces szakaszokban. Minél rövidebb az intervallum, annál magasabb az intenzitás. Az elegendő pihenő idő rendkívül fontos. A 4. és 5. zónában található edzési minták a maximális teljesítmény elérésére szolgálnak.

A Polar pulzustartományokat laboratóriumi körülmények között mért HRmax értéke vagy egy teszt segítségével tudja testre szabni. Egy pulzusszám célzónában történő edzés esetén próbálja meg a teljes zónát felhasználni. A zóna középső része egy jó cél, de a pulzusszám adott szinten tartása nem minden esetbe szükséges. A pulzusszám fokozatosan alkalmazkodik az edzés intenzitásához. Például, amikor az 1. pulzusszám zónáról a 3. zónára vált át, a keringése és a pulzusszáma 3-5 perc alatt áll át.

A pulzusszám olyan tényezők függvényében áll át az edzés intenzitásának megfelelő pulzusértékre, mint az edzettség, a helyreállás szintje, és egyéb környezeti tényezők. Nagyon fontos, hogy odafigyeljen a kimerültség érzésre, és ennek megfelelően állítsa be az edzési programot.