Je bent hier: Instellingen > Fysieke instellingen

Fysieke instellingen

Ga naar Instellingen > Fysieke instellingen om je fysieke instellingen te bekijken en te bewerken. Nauwkeurigheid van de fysieke instellingen is belangrijk, vooral bij je gewicht, lengte, geboortedatum en geslacht, omdat deze gegevens invloed hebben op de nauwkeurigheid van de meetwaarden, zoals hartslagzonelimieten en calorieverbruik.

In Fysieke instellingen vind je:

 • Gewicht
 • Lengte
 • Geboortedatum
 • Geslacht
 • Trainingsachtergrond
 • Activiteitsdoel
 • Gewenste slaapduur
 • Maximale hartslag
 • Rusthartslag
 • VO2max

Gewicht

Voer je gewicht in kilogrammen (kg) of pounds (lb) in.

Lengte

Voer je lengte in centimeters (metrisch) of in voet en inches in (Engelse eenheden).

Geboortedatum

Voer je geboortedatum in. De volgorde van de datumweergave hangt af van de gekozen tijd- en datumnotatie (24u: dag - maand - jaar / 12u: maand - dag - jaar).

Geslacht

Kies Mannelijk of Vrouwelijk.

Trainingsachtergrond

De trainingsachtergrond is een schatting van het niveau van je lichamelijke activiteiten op lange termijn. Kies de optie die de algemene hoeveelheid en intensiteit van je lichamelijke activiteiten over de laatste drie maanden het best beschrijft.

 • Incidenteel (0-1 u/week): Je doet niet regelmatig aan sport in clubverband of aan zware lichamelijke inspanning, je wandelt bijvoorbeeld alleen voor je plezier of traint slechts af en toe zo hard dat je zwaar ademhaalt of transpireert.
 • Geregeld (1-3 u/week): Je sport regelmatig op recreatief niveau; je loopt bijvoorbeeld 5-10 km of 3-6 mijl per week, of je besteedt 1-3 uur per week aan vergelijkbare lichamelijke activiteiten, of je werk vraagt een gemiddelde hoeveelheid lichamelijke inspanning.
 • Vaak (3-5 u/week): Je verricht minstens 3 keer per week zware lichamelijke inspanning, je loopt bijvoorbeeld 20 tot 50 km of 12 tot 31 mijl per week of je besteedt 3 tot 5 uur per week aan vergelijkbare lichamelijke activiteiten.
 • Zwaar (5-8 u/week): Je neemt minstens vijf keer per week deel aan zware lichamelijke training en je doet soms mee aan grote sportevenementen.
 • Semi-prof (8-12 u/week): Je neemt vrijwel dagelijks deel aan zware lichamelijke training en je traint om je prestaties te verbeteren voor wedstrijddoeleinden.
 • Prof (>12 u/week): Je bent een duursporter. Je neemt deel aan zware lichamelijke training om je prestaties te verbeteren voor wedstrijddoeleinden.

Activiteitsdoel

Het dagelijks activiteitsdoel is een goede maatstaf om na te gaan hoe actief je werkelijk bent in het dagelijks leven. Kies je normale activiteitsniveau uit drie opties en bekijk hoe actief je moet zijn om je dagelijks activiteitsdoel te bereiken.

Hoeveel tijd je nodig hebt om je dagelijks activiteitsdoel te bereiken hangt af van het gekozen niveau en de intensiteit van je activiteiten. Leeftijd en geslacht zijn ook van invloed op de intensiteit die nodig is om je dagelijks activiteitsdoel te bereiken.

Niveau 1

Als je per dag slechts weinig aan sport doet en veelvuldig zittend doorbrengt, bijvoorbeeld in de auto of het openbaar vervoer, adviseren we je om dit activiteitsniveau te kiezen.

Niveau 2

Als je het grootste deel van je dag staat, wellicht in verband met het soort werk of de huishoudelijke karweitjes die je doet, is dit het juiste activiteitsniveau voor jou.

Niveau 3

Als je werk lichamelijk veeleisend is, je aan sport doet of anderszins mobiel en actief bent, is dit het activiteitsniveau voor jou.

Gewenste slaapduur

Je kunt je gewenste slaapduur instellen om aan te geven hoe lang je elke nacht wilt slapen. Deze waarde is standaard ingesteld op de gemiddelde aanbevolen slaapduur voor je leeftijdsgroep (acht uur voor volwassenen van 18 t/m 64 jaar). Als je denkt dat acht uur slaap te veel of juist te weinig is voor je, raden we je aan je gewenste slaapduur aan te passen aan je eigen behoefte. Je krijgt dan nauwkeurige feedback over je daadwerkelijke slaapduur ten opzichte van je gewenste slaapduur.

Maximale hartslag

Stel je maximale hartslag in als de waarde van je huidige maximale hartslag bekend is. Als je deze waarde voor het eerst invoert, wordt standaard de maximale hartslag weergegeven die voor jouw leeftijd verwacht wordt (220-leeftijd).

HFmax wordt gebruikt voor een schatting van het energieverbruik. HFmax is het hoogste aantal hartslagen per minuut tijdens maximale fysieke inspanning. De meest nauwkeurige manier om je eigen HFmax te bepalen is via een maximale inspanningstest in een laboratorium. HFmax is tevens cruciaal bij het bepalen van de trainingsintensiteit. De waarde is persoonlijk en hangt af van de leeftijd en erfelijke factoren.

Rusthartslag

Je rusthartslag is het laagste aantal hartslagen per minuut (hsm) tijdens volledige rust en zonder afleidingen. Je leeftijd, conditie, genen, algehele gezondheid en geslacht zijn van invloed op de rusthartslag. Volwassenen hebben doorgaans een rusthartslag van 55–75 hsm, maar jouw rusthartslag kan veel lager zijn, bijvoorbeeld als je een erg goede conditie hebt.

Je kunt je rusthartslag het beste in de ochtend meten, na een goede nachtrust, direct na het ontwaken. Zo nodig kun je eerst naar het toilet gaan, als je daarna meer ontspannen bent. Voorkom inspanning voorafgaand aan de meting en zorg dat je volledig hersteld bent van eventuele trainingen. Voer de meting meerdere malen uit, bij voorkeur op opeenvolgende ochtenden, en bereken je gemiddelde rusthartslag.

Je rusthartslag meten:

 1. Doe je horloge om. Ga op je rug liggen en ontspan.
 2. Start na ongeveer 1 minuut een trainingssessie op je horloge. Kies een willekeurig sportprofiel, bijvoorbeeld Overig indoor.
 3. Blijf stil liggen en adem rustig gedurende 3–5 minuten. Kijk tijdens de meting niet naar je trainingsgegevens.
 4. Stop de trainingssessie op je Polar apparaat. Synchroniseer je horloge met de Polar Flow app of webservice en bekijk het trainingsoverzicht voor de waarde van je laagste hartslag (Min. HF). Dit is je rusthartslag. Werk je rusthartslag bij in je fysieke instellingen in Polar Flow.

VO2max

Stel je VO2max in.

VO2max (maximale zuurstofopname, maximaal aeroob vermogen) is de maximale snelheid waarmee zuurstof door het lichaam wordt opgenomen tijdens maximale inspanning; hij houdt direct verband met de maximale capaciteit van het hart om bloed aan de spieren toe te voeren. VO2max kan gemeten of voorspeld worden door conditietests (bijv. maximale tests en submaximale tests). Je kunt ook je Running Index score gebruiken; dit is een schatting van je VO2max.