Ön itt van: Jellemzők > Smart Coaching > Ortosztatikus teszt

Ortosztatikus teszt

Az ortosztatikus teszt egy olyan általánosan használt eszköz, amelyet az edzés és a regenerálódás közötti egyensúly nyomon követésére használnak. Ez az edzésen alapszik - beleértve a vegetatív idegrendszer funkcióiban történő változásokat. Az ortosztatikus teszt eredményeit számos tényező befolyásolja, mint például a stressz, az alvás, a lappangó betegség, a környezeti változások (hőmérséklet, magasság) stb. A hosszú távú követés segíti az edzésének optimalizálását és a túledzés elkerülését.

Az ortosztatikus teszt a pulzusmérésen és a pulzusszám eltérésein alapul. A pulzusszám változása és a pulzus változékonysága tükrözi a kardiovaszkuláris rendszer automatikus szabályzásának változásait. A teszt során az eszköz HRrest, HRstand és HRpeak (HRnyugalmi, HRálló, és HRcsúcs) értékeket mér. A az ortosztatikus teszt során az eszköz méri a pulzusszám és a pulzusszám változékonyságának értékeit, mely jó jelzője lehet a vegetatív idegrendszeri változásoknak, például a fáradtságnak vagy a túledzésnek. Habár a pulzusszám reagál a fáradtságra és a túledzésre, ezek mindig egyediek és hosszabb távú nyomon követést kívánnak.

A teszt előtt

Amikor első alkalommal végzi a tesztet, hat alaptesztet kell végeznie egy kéthetes időszak alatt a személyes alapértékeinek meghatározásához. Ezek az alapérték mérések két tipikus alap edzési héten mérendők, nem keményen edző heteken. Az alapérték méréseknek tartalmazniuk kell az edzési napok és a pihenő napok utáni méréseket is.

Az alapértékek rögzítése után, heti 2-3 alkalommal kell folytatnia a méréseket. Tesztelje magát hetente a pihenő nap utáni reggelen és a keményen edző napok utáni reggelen (vagy kemény edzési napok sorozata utáni reggeleken). Egy opcionális harmadik tesztet is elvégezhet egy normál edzési nap után. A teszt nem nyújt megbízható információt az edzésmentes vagy a nagyon rendszertelen edzési időszakokban. Ha 14 vagy annál több napig nem edz, meg kell fontolnia a hosszú távú átlagainak lenullázását, és az alapérték tesztek újbóli elvégzését.

A teszteket mindig szabványosított/egyforma körülmények között kell végezni a lehető legmegbízhatóbb eredmények elérése érdekében. Javasolt, hogy a resztet reggel, étkezés előtt végezze el. A következő alapkövetelmények alkalmazandók:

  • Viselje a pulzusmérőt.

  • Kipihentnek és nyugodtnak kell lennie.
  • Ülhet nyugodt testhelyzetben, vagy feküdhet ágyban. A teszt elvégzése során, a pozíció mindig legyen azonos.

  • A tesztet bárhol elvégezheti - otthon, az irodában, az edzőteremben - feltéve, hogy a teszt körülményei nyugodtak. A teszt közben lehetőleg ne legyenek zavaró zajok (például televízió, rádió vagy telefon), és más emberek se beszéljenek Önhöz.

  • A teszt előtti 2-3 órában kerülje az étel-, italfogyasztást és a dohányzást.

  • Javasolt a tesztet rendszeresen végezni, a nap ugyanazon szakában az összehasonlítható eredmények érdekében, lehetőleg reggelente, ébredés után.

A teszt elvégzése

Válassza ki a Tests > Orthostatic test > Relax and start the test (tesztek > ortosztatikus tesztek > pihenés és a teszt indítása) lehetőségeket. A kijelzőn a Searching for heart rate (pulzus keresése) felirat jelenik meg. Amikor megtalálta a pulzusszámot, egy Lie down & relax (Feküdjön le és pihenjen!) üzenet jelenik meg a kijelzőn.

  • A kijelzőn megjelenik a pulzusszámának grafikonja. A teszt első részében ne mozduljon meg, ez 3 percig tart.
  • A 3 perc elteltével az M460 készülék csipogó hangot ad és a kijelzőn megjelenik a Stand up (Álljon fel!) üzenet. Álljon fel, és maradjon állva 3 percig.
  • A 3 perc elteltével az M460 készülék csipogó hangot ad és a teszt befejeződik.
  • A BACK (Vissza) gomb lenyomásával bármelyik fázisban megszakíthatja a tesztet. A kijelzőn megjelenik a Test canceled (teszt megszakítva) felirat.

Ha a M460 nem képes észlelni a pulzusát, a kijelzőn a következő üzenet jelenik meg Test failed (A teszt sikertelen). Ebben az esetben ellenőrizze, hogy a pulzusmérő elektródái nedvesek, és a textil pánt megfelelően illeszkedik.

Teszteredmények

Eredményképpen, látni fogja a HRrest, HRstand és HRpeak (HRnyugalmi, HRálló és HRcsúcs) értékeket, az előző eredményei átlagával összehasonlítva.

A legutóbbi eredményeit a következő módon érheti el: Tests > Orthostatic test > Latest result (tesztek > ortosztatikus tesztek > a legutóbbi eredmény). Csak a legutóbb produkált teszt eredmény jelenik meg.

A Flow web szolgáltatásban követheti nyomon a teszteredményeit hosszú távon. Az ortosztatikus teszt eredményeinek vizuális elemzéséhez, válassza a Flow web szolgáltatást majd a tesztet a Naplóból, az abban található adatok megtekintéséhez.