Du er her: Funksjoner > Smart Coaching > Ortostatisk test

Ortostatisk test

Den ortostatiske testen er et vanlig verktøy for overvåkning av balansen mellom trening og restitusjon. Den er basert på treningsfremkalte funksjonsendringer i det autonome nervesystemet. Resultatene av den ortostatiske testen kan påvirkes av flere eksterne faktorer, for eksempel mentalt stress, søvn, latent sykdom, miljøendringer (temperatur, høyde) og annet. Langsiktig oppfølging hjelper deg med å optimalisere treningen og forhindre overtrening.

Den ortostatiske testen er basert på måling av hjertefrekvens og hjertefrekvensvariabilitet. Endringer i hjertefrekvens og hjertefrekvensvariabilitet gjenspeiler endringer i autonom regulering av det kardiovaskulære systemet. I løpet av testen måles HRrest, HRstand og HRpeak. Hjertefrekvensen og hjertefrekvensvariabiliteten som måles i løpet av den ortostatiske testen, er gode indikatorer på forstyrrelser i det autonome nervesystemet, for eksempel tretthet eller overtrening. Hjertefrekvensrespons på tretthet og overtrening er imidlertid alltid individuelt, og krever oppfølging på lang sikt.

Før testen

Når du utfører testen for første gang, må du gjennomgå seks grunntester over en periode på to uker for å få fastsatt din personlige grunnverdi. Disse grunnverdimålingene bør tas i løpet av to typiske grunnleggende treningsuker, ikke under harde treningsuker. Grunnverdimålingene bør omfatte tester som tas etter en treningsdag og etter restitusjonsdager.

Etter at du har registrert grunnverdiene, bør du fortsette å gjennomføre testen 2-3 ganger per uke. Test deg selv ukentlig morgenen etter både en restitusjonsdag og en dag med hard trening (eller en serie med harde treningsdager). En ekstra tredje test kan utføres etter en normal treningsdag. Det kan hende at testen ikke gir pålitelig informasjon under nedtrening eller i en svært irregulær treningsperiode. Hvis du tar en pause fra treningen i 14 dager eller mer, bør du vurdere å tilbakestille de langsiktige gjennomsnittsverdiene dine og gjennomføre grunntestene på nytt.

Testen bør alltid tas under standardiserte/like forhold for å få så pålitelige resultater som mulig. Vi anbefaler at du tar testen om morgenen før frokost. Følgende basiskrav gjelder:

  • Ha på deg pulssensoren.

  • Du bør være avslappet og rolig.
  • Du kan sitte i en avslappet stilling eller ligge i sengen. Stillingen bør alltid være den samme når du foretar testen.

  • Testen kan foregå hvor som helst – hjemme, på kontoret, i et helsestudio – så lenge testmiljøet er rolig. Det må ikke være forstyrrende støy (f.eks. fjernsyn, radio eller telefoner) og heller ingen som snakker til deg.

  • Unngå å spise, drikke og røyke 2-3 timer før du tar testen.

  • Vi anbefaler at du tar testen regelmessig og til samme klokkeslett for å få sammenlignbare testresultater, fortrinnsvis om morgenen etter at du står opp.

Slik utfører du testen

Velg Tester > Ortostatisk test > Slapp av og start testen. Søker etter puls vises. Når pulsen blir funnet, vises Legg deg ned og slapp av på displayet.

  • Ikke rør deg under den første delen av testen, som varer i 3 minutter.
  • Etter 3 minutter vil klokken pipe, og Reis deg opp vises. Reis deg opp og stå i ro i 3 minutter.
  • Etter 3 minutter vil klokken pipe igjen, og testen er ferdig.
  • Du kan avbryte testen i en hvilken som helst fase ved å trykke på TILBAKE. Test avbrutt vises.

Hvis V800 ikke kan motta pulssignalet ditt, vises meldingen Test mislyktes. I så fall bør du kontrollere at elektrodene på pulssensoren er fuktige og at tekstilstroppen sitter godt.

Testresultater

Resultatet viser verdiene dine for HRrest, HRstand og HRpeak, sammenlignet med gjennomsnittsverdien fra tidligere resultater.

Det siste testresultatet ditt vises i Tester > Ortostatisk test > Siste resultat. Kun resultatet fra den siste testen vises.

I Flow-nettjenesten kan du følge med på testresultatene på lang sikt. Hvis du vil se en visuell analyse av resultatene av den ortostatiske testen, går du til Flow-nettjenesten og velger testen fra dagboken for å vise detaljene fra testen.