You are here: Lastnosti > Smart Coaching > Ortostatični test

Ortostatični test

Ortostatočni test se običajno uporablja za spremljanje ravnovesja med vadbo in okrevanjem. Osnovan je na spremembah v delovanju vašega avtonomnega živčnega sistema zaradi vadbe. Na rezultate ortostatičnega testa vpliva več zunanjih dejavnikov, kot je duševni stres, spanje, latentne bolezni, spremembe v okolju (temperatura, nadmorska višina) in drugi. Z dolgotrajnim sledenjem lahko optimizirate svojo vadbo in preprečite pretirano vadbo.

Ortostatični test je osnovan na merjenju srčnega utripa in spremenljivosti frekvence srčnega utripa. Spremembe srčnega utripa in spremenljivost frekvence srčnega utripa odražata spremembe v avtonomnem uravnavanju srčno-žilnega sistema. Med testom se meri HRrest, HRstand in HRpeak. Srčni utrip in spremenljivost frekvence srčnega utripa med ortostatičnim testom sta dobra pokazatelja motenj v avtonomnem živčnem sistemu, npr. utrujenost ali pretirana vadba. Vendar pa je odziv srčnega utripa na utrujenost in pretirano vadbo vedno individualen in zato zahteva dolgotrajnejše spremljanje.

Pred testom

Ko izvajate test prvič, morate v dveh tednih narediti šest temeljni testov, s katerimi določite svoje temeljne vrednosti. Temeljne meritve morate izvesti v dveh tednih običajne vadbe in ne intenzivne. Te meritve morajo vključevati teste po vadbenih dnevih in po dnevih okrevanja.

Po zabeleženih temeljnih vrednostih test še naprej izvajajte dvakrat do trikrat tedensko. Vsak teden se zjutraj testirajte tako po dnevu okrevanja kot tudi po dnevu intenzivne vadbe (ali več zaporednih dneh vadbe). Test lahko ponovite tudi po dnevu običajne vadbe. Podatki morda ne bodo zanesljivi med prekinitvijo vadbe ali pri neredni vadbi. Če si vzamete več kot 14 dni odmora, je dobro, da ponovno nastavite svoje dolgoročne povprečne vrednosti in ponovite temeljni test.

Test mora biti vedno izveden v standardnih/podobnih pogojih, da bodo rezultati kar se da zanesljivi. Priporočljivo je, da se testirate zjutraj pred zajtrkom. Upoštevajte naslednje osnovne zahteve:

  • Nosite senzor srčnega utripa.

  • Bodite sproščeni in mirni.
  • Lahko sedite sproščeno v položaju ali ležite v postelji. Položaj naj bo vedno enak, ko opravljate test.

  • Test lahko izvajate kjer koli – doma, v pisarni ali v fitnesu – da je le okolica mirna. Okoli vas ne sme biti motečih zvokov (npr. televizija, radio ali telefon) ali ljudi, ki se z vami pogovarjajo.

  • Izogibajte se hrani, pijači in kajenju dve do tri ure pred testom.

  • Priporočljivo je, da test redno izvajate ob enakem času, da so rezultati primerljivi, še najbolje zjutraj, ko vstanete.

Opravljanje testa

Izberite Tests > Orthostatic test > Relax and start the test (Testi > Ortostatični test > Sprosti se in prični test). Prikaže se Searching for heart rate (Iskanje srčnega utripa). Ko je najden srčni utrip, se na zaslonu prikaže Lie down & relax (Ulezi se in se sprosti).

  • Na zaslonu je prikazan graf vašega srčnega utripa. Ne premikajte se med prvim delom testa, ki traja 3 minute.
  • Po 3 minutah bo zapestna enota zapiskala in prikazal se bo napis Stand up (Vstani). Vstanite in stojte pri miru 3 minute.
  • Po 3 minutah bo zapestna enota ponovno zapiskala in test bo zaključen.
  • Test lahko kadarkoli prekinete s pritiskom gumba NAZAJ. Prikaže se Test canceled (Test preklican).

Če V800 ne more prejeti signala srčnega utripa, se prikaže sporočilo Test failed (Test spodletel). V tem primeru se prepričajte, da so elektrode senzorja srčnega utripa vlažne ter da se trak iz tkanine tesno prilega.

Rezultati testa

Na koncu vidite vrednosti HRrest, HRstand in HRpeak v primerjavi s povprečjem prejšnjih rezultatov.

Zadnji rezultat vašega testa je prikazan v Tests > Orthostatic test > Latest result (Testih > Ortostatičnem testu > Zadnjem rezultatu). Prikaže se le zadnji rezultat testa.

V spletni storitvi Flow lahko sledite svojim rezultatom testa na dolgi rok. Za vizualno analizo rezultatov ortostatičnega testa pojdite na spletno storitev Flow in izberite test iz svojega dnevnika ter si oglejte podrobnosti.