Je bent hier:Functies > Zwemmetingen (zwembad)

Zwemmetingen (zwembad)

Zwemmetingen helpen je bij de analyse van elke zwemsessie en de evaluatie van je prestaties en voortgang op de lange termijn. De gegevens leggen je zwemafstand, tijd en tempo en je slagfrequentie vast en bepalen ook je zwemstijl. Bovendien kun je met behulp van de SWOLF-score je zwemtechniek verbeteren.

Om de meest nauwkeurige informatie te ontvangen, zorg je dat je hebt ingesteld om welke arm je de V800 draagt. Dit kan worden ingesteld in de Algemene instellingen van de V800.

Zwemmetingen zijn uitsluitend beschikbaar in het zwembadprofiel. Voor het zwembadprofiel moet je op je V800 ten minste over de firmwareversie 1.2 beschikken.

Zwemstijlen

De V800 herkent je zwemstijl en berekent de daarvoor specifieke gegevens, alsmede de totalen voor je gehele sessie.

De V800 herkent de volgende stijlen:

 • vrije slag
 • rugslag
 • schoolslag
 • vlinderslag

Tempo en afstand

De tempo- en afstandsmetingen zijn gebaseerd op de zwembadlengte. Om nauwkeurige gegevens te verkrijgen dien je dus de juiste lengte van het zwembad te hebben ingesteld. De V800 signaleert wanneer je draait en gebruikt deze informatie om je nauwkeurige tempo- en afstandsgegevens te geven.

Slagfrequentie

Je slagfrequentie geeft aan hoeveel slagen je doet per minuut of per lengte van het zwembad. Hij kan worden gebruikt om meer te weten te komen over je zwemtechniek, je ritme en je timing.

SWOLF

SWOLF (afkorting van swimming en golf) is een indirecte maat van efficiëntie. De SWOLF wordt berekend door je tijd op te tellen bij de hoeveelheid slagen die je nodig hebt om over de lengte van het zwembad te zwemmen. Bijvoorbeeld, 30 seconden en 10 slagen om over de zwembadlengte te zwemmen geven een SWOLF-score van 40.. In het algemeen betekent een lagere SWOLF voor een bepaalde afstand meer efficiëntie.

SWOLF is zeer persoonlijk en dient daarom niet te worden vergeleken met SWOLF-scores die andere personen hebben gezwommen. Het is eerder een persoonlijk hulpmiddel dat je kan helpen je techniek te verfijnen en een optimale efficiëntie te vinden voor verschillende stijlen.

Zwembadlengte kiezen

Het is belangrijk om de juiste zwembadlengte te kiezen, omdat deze van invloed is op de berekening van het tempo, de afstand, de slagfrequentie en je SWOLF-score. Standaardlengtes zijn 25 meter, 50 meter en 25 yard, maar je kunt deze ook handmatig instellen op een aangepaste lengte. Een minimale lengte van 20 meter of yard kan worden gekozen.

De gekozen zwembadlengte wordt weergegeven in de pre-trainingsmodus. Je kunt hem vanuit deze modus wijzigen door LICHT ingedrukt te houden om het snelmenu Sportprofiel te openen, kies daarna Zwembadlengte en stel de juiste lengte in. De lengte kan ook worden gewijzigd in Instellingen > Sportprofielen > Zwemmen > Zwembadlengte.

Zwemsessie starten

 1. Druk in de tijdweergave op START om naar de pre-trainingsmodus te gaan en blader naar het profiel Zwemmen.
 2. Controleer of de zwembadlengte correct is (weergegeven op het display).
 3. Druk op START om de trainingsregistratie te starten.

Na het zwemmen

In het trainingsoverzicht op je V800 zie je het volgende.

 • Gemiddeld en maximum tempo (tempo/100 meter of tempo/100 yard).
 • Baaninformatie
 • Overzicht per zwemstijl, waaronder:

  • zwemtijd
  • gemiddelde en maximale hartslag (bij gebruik van een H7 hartslagsensor)
  • gemiddeld en maximaal tempo (tempo/100 meter of tempo/100 yard)
  • slaggemiddelde (slagen/zwembadlengte en slagen/minuut)

Na je sessie kun je in de webservice Flow een gedetailleerde uitsplitsing van je zwemoefening bekijken.