Merjenje EKG na zapestju

Ura Vantage V3 ima senzor za EKG, ki uri omogoča beleženje signalov elektrokardiograma (EKG). Senzor za EKG beleži čas in moč električnih signalov, ki jih ustvarja vaše srce. Za to uporablja dve elektrodi, eno na gumbu zgoraj levo, drugo pa na hrbtni strani ure. EKG-signal se razbere iz razlike v napetosti med obema elektrodama.

Z EKG-testom lahko v samo 30 sekundah zabeležite svoj EKG-signal v mirovanju. Rezultat testa je graf EKG-signalov ter povprečni srčni utrip, variabilnost srčnega utripa, interval med utripoma in čas prihoda pulznega vala (PAT). S spremljanjem teh vrednosti lahko pazite na zdravje svojega srca in ožilja.

Z merjenjem EKG na zapestju lahko izvajate ortostatični test, ki temelji na merjenju srčnega utripa in variabilnosti srčnega utripa, za kar ne potrebujete seznanjenega senzorja srčnega utripa Polar.

Funkcija merjenja EKG na zapestju s senzorjem ni namenjena uporabi v zdravstvu. Diagnoza in zdravljenje (tako samodiagnoza kot diagnoza po posvetu z zdravnikom) ter podatki se ne smejo uporabljati v medicinske namene.

Izvedba testa

Da bo meritev točna, priporočamo, da uro nosite vsaj deset minut pred merjenjem. Uro nosite na roki, ki ste jo izbrali v nastavitvah. To nastavitev lahko preverite v meniju Nastavitve > Fizične nastavitve > Uro nosim na (Levi roki / Desni roki). Test opravite sede in vedno v istem času dneva. Ta funkcija je predvidena samo za meritve, opravljene v mirovanju. Za več informacij glejte dokument Merjenje EKG na zapestju.

 1. Uro si udobno namestite na vrh zapestja tik za zapestno kostjo. V uri izberite Testi > EKG > Izmeri zdaj.

 2. Roki naj bosta sproščeni in naj v odprtem položaju počivata na mizi ali v naročju. Kazalec druge roke položite na zgornji levi gumb (LUČKO) ure. Gumba ne pritisnite.

 3. Ko ura najde signal, počakajte, da časovnik poteče.

 4. Po testu se v uri prikažejo naslednji rezultati:

  • Povpr. SU (povprečni srčni utrip)
  • HRV (variabilnost srčnega utripa)
  • Interval med utripoma

  Srčni utrip v mirovanju je običajno med 40 in 100 udarci na minuto. Povprečne vrednosti so odvisne od posameznika, zato vrednosti srčnega utripa vedno primerjajte le s preteklimi odčitki. Variabilnost srčnega utripa je variacija časov med zaporednimi srčnimi utripi. Povprečni interval med posameznimi utripi se imenuje interval med utripoma.

  Zadnji rezultat testa v uri si lahko ogledate v meniju Testi > EKG > Zadnji rezultat.

  Podrobnejši podatki o srčnem utripu in graf EKG-signala so na voljo v aplikaciji Polar Flow, potem ko jo sinhronizirate z uro.

Rezultati EKG-testa v aplikaciji Polar Flow

Sinhronizirajte uro z aplikacijo Polar Flow, da v aplikaciji prikažete rezultate EKG-testa.

Upoštevajte, da je uro treba sinhronizirati z aplikacijo Flow. Rezultatov EKG-testa ni mogoče sinhronizirati s programsko opremo Polar FlowSync, ki jo uporabljate v računalniku.

Rezultate EKG-testa za trenutni dan lahko preverite v razdelku Dnevnik. Ko pritisnete kartico, se odpre vpogled s podrobnimi rezultati testa.

V vpogledu s podrobnimi rezultati testa bodo ob rezultatih, prikazanih v uri, prikazani še naslednji rezultati:

 • PAT pri sprostitvi in PAT pri krčenju: Čas prihoda pulznega vala (PAT) je čas, ki ga potrebuje tlačni val, ki nastane med srčnim utripom, da pride do zapestja. PAT pri krčenju in PAT pri sprostitvi se izmerita pri dveh različnih časovnih točkah tlačnega vala.

 • EKG-graf: na EKG-grafu zobci predstavljajo srčne utripe. Po grafu se lahko pomikate v navpični smeri, tako da podrsate po njem.

Rezultat EKG-testa lahko izvozite v datoteko PDF. Ko pritisnete ikono seznama, se v vpogledu za iskanje po koledarju odprejo rezultati preteklih EKG-testov.

Več informacij o merjenju EKG na zapestju.