Ortostatični test

Ortostatični test je splošno orodje za nadzor ravnovesja med treningom in regeneracijo. Z njim lahko spremljate, kako se vaše telo odziva na trening. Poleg sprememb v treningu lahko na rezultate vašega ortostatičnega testa vpliva še veliko drugih dejavnikov, kot so mentalni stres, spanec, bolezen in okoljske spremembe (temperatura, nadmorska višina), če omenimo le nekatere.

Test temelji na merjenju srčnega utripa in njegovi variabilnosti. Spremembe srčnega utripa in variabilnost srčnega utripa odsevajo spremembe v perifernem živčevju, ki ureja srčni utrip.

Izvedba testa

Ortostatični test lahko izvedete s seznanjenim Polarjevim senzorjem srčnega utripa ali meritvijo EKG na zapestju v svoji uri. Test traja štiri minute, da pa so rezultati čim bolj zanesljivi, ga morate vsakokrat izvajati v čim bolj podobnih pogojih – priporočamo, da test izvajate zjutraj pred zajtrkom. Test izvajajte redno, da boste lahko določili svoje izhodišče. Nenadni odkloni od vašega povprečja bi lahko pomenili, da nekaj ni v ravnovesju. Glejte navodila v nadaljevanju:

Ortostatični test z Recovery Pro

Ortostatični test je sestavni del funkcije Recovery Pro, ki vam sporoča, ali je vaš kardiovaskularni sistem regeneriran ali ne. Pri tem primerja rezultate ortostatičnega testa z vašo izhodiščno vrednostjo, ki jo pridobiva med vašimi testi, zato upošteva tudi osebno regeneracijo in dolgoročno tudi zgodovino vaših treningov.