Ortostaattinen testi
Ortostaattista testiä käytetään yleisesti treenin ja palautumisen välisen tasapainon seurantaan. Sen avulla voit seurata, miten kehosi reagoi treeniin. Treenistä johtuvien muutosten lisäksi Ortostaattisen testin tuloksiin vaikuttavat monet muut tekijät, kuten stressi, uni, piilevät sairaudet ja muutokset ympäristöolosuhteissa (lämpötilassa, korkeudessa).
Testi perustuu sykkeen ja sykevälivaihtelun mittaamiseen. Muutokset sykkeessä ja sykevälivaihtelussa kertovat sydämen autonomisen säätelyn muutoksista.
Testin suorittaminen
Ortostaattista testiä varten tarvitset Polar H9/H10-sykesensorin (voit käyttää myös H6- tai H7-sykesensoria, jos sinulla on sellainen). Testi kestää neljä minuuttia. Jotta testitulokset olisivat mahdollisimman luotettavia, sinun on suoritettava testi joka kerta samanlaisissa olosuhteissa. Suosittelemme tekemään testin aamulla ennen aamiaista. Tee testi säännöllisesti yksilöllisen vertailuarvon luomiseksi. Äkilliset poikkeamat keskiarvoista voivat olla merkkinä siitä, että jokin ei ole kuten pitäisi. Lue seuraavat ohjeet:
- Pue sykesensori yllesi sykevyöllä. Kostuta sykevyön elektrodipinta ja kiinnitä vyö tiukasti rintakehäsi ympärille.
- Sinun on oltava rentoutunut ja rauhallinen.
- Ympäristössä ei saa olla häiritseviä ääniä (esim. tv, radio, puhelin), eivätkä muut ihmiset saa puhua sinulle.
- Jotta testitulokset olisivat vertailukelpoisia, testi kannattaa tehdä säännöllisesti samaan aikaan aamusta heti herättyäsi.
Valitse kellosta Testit > Ortostaattinen testi > Aloita testi sykesensorilla. Kello alkaa etsiä sykettäsi. Kun syke löytyy, Asetu makuulle ja rentoudu tulee näyttöön.
- Voit istua rennosti tai maata sängyllä. Testi on aina tehtävä samassa asennossa.
- Testin ensimmäinen osa kestää kaksi minuuttia, ja sen aikana sinun tulee olla paikallasi liikkumatta.
- Kahden minuutin kuluttua kello piippaa, ja Nouse seisomaan tulee näyttöön. Nouse seisomaan ja pysy paikallasi kaksi minuuttia, kunnes kello piippaa taas ja testi päättyy.
Voit keskeyttää testin milloin tahansa painamalla TAKAISIN-nappia. Testi peruttu tulee näyttöön.
Jos kello ei löydä sykettäsi, Testi epäonnistui tulee näyttöön. Tarkista siinä tapauksessa, että sykesensorin elektrodipinnat ovat kosteat ja että sykevyö on riittävän tiukalla.
Testitulokset
Testi antaa viisi erilaista syke- ja sykevälivaihteluarvoa. Ne ovat:
- Syke levossa: keskisyke, kun olet makuulla.
- Sykevälivaihtelu levossa (RMSSD levossa): sykevälivaihtelu, kun olet makuulla.
- Sykehuippu: nopein yksittäinen sydämenlyönti noustuasi seisomaan.
- Syke seisten: keskisyke, kun seisot paikallasi.
- Sykevälivaihtelu seisten (RMSSD seisten): sykevälivaihtelu, kun seisot paikallasi.
Katso uusin testitulos kellostasi kohdassa Testit > Ortostaattinen testi > Viimeisin tulos. Vain viimeisin tulos näytetään, ja vain päivän ensimmäinen onnistunut testi huomioidaan Recovery Prossa. Syke levossa-, sykehuippu- ja syke seisten -arvojen ja keskiarvojen välinen ero näkyy suluissa viimeisimmän tuloksen vieressä.
Ortostaattisen testin tulosten visuaalisen analyysin saat Flow-verkkopalvelusta. Näet yksityiskohtaiset tiedot valitsemalla testin Päiväkirjastasi. Voit seurata palvelussa testituloksiasi pitkällä aikavälillä ja havaita vertailuarvoistasi poikkeavat tulokset.
Kun olet suorittanut vähintään kaksi Ortostaattista testiä 28 päivän aikana, saat testin jälkeen kelloosi palautetta kardiosäätelysi palautumisesta.
Kun olet suorittanut vähintään neljä testiä 28 päivän aikana, viimeistä Ortostaattisen testin tulostasi verrataan yksilölliseen normaaliin sykevälivaihtelualueeseesi (RMMS). Normaali vaihtelualueesi lasketaan viimeisen neljän viikon testitulosten keskihajonnasta. Koska sykevälivaihteluarvot ovat hyvin yksilöllisiä, testitulosten tarkkuus paranee mittausmäärien kasvaessa.
Ortostaattinen testi Recovery Prolla
Ortostaattinen testi on myös olennainen osa Recovery Pro ‑toimintoa, joka kertoo, onko verenkiertoelimistösi palautunut. Se vertaa Ortostaattisen testin tuloksiasi ajan mittaan muodostuneisiin vertailuarvoihisi. Se ottaa huomioon myös subjektiivisen palautumisesi sekä pitkän aikavälin treenihistoriasi.