Test kolesarske zmogljivosti

S testom kolesarske zmogljivosti izmerite maksimalno povprečno moč, ki jo lahko vzdržujete 60 minut. Ta test imenujemo tudi test FTP, s katerim merimo funkcionalni prag zmogljivosti. Z njim lahko določite posamezna območja moči kolesarjenja. Šele ko enkrat določite ta območja, lahko optimizirate svoj trening. Obenem lahko s testom spremljate tudi razvoj svoje kolesarske pripravljenosti.

Poleg 60-minutnega FTP-testa, so na voljo še krajši 20-, 30- ali 40-minutni test, na podlagi katerih se naredi ocena rezultata 60-minutnega testa. Vedeti morate, da natančnost krajših testov ni enaka kot pri 60-minutnem testu. Krajši test priporočamo kolesarjem z manj izkušnjami oziroma tistim, ki okrevajo po poškodbi. Vedno opravite isti test, zato da boste lahko primerjali rezultate skozi čas.

Da bi si zagotovili zanesljive rezultate, vam priporočamo, da test opravite na sobnem kolesu s senzorjem za moč, lahko pa ga seveda opravite tudi na prostem. Če test izvajate na prostem, je bolje, če se odločite za krajšega in tako zmanjšate vpliv ustavitev in sprememb moči. Izberite položno traso in se izogibajte semaforjem in drugim mestom, kjer bi se morali ustaviti.

Za izvedbo testa kolesarske zmogljivosti potrebujete kompatibilen senzor za moč. Za celoten seznam kompatibilnih kolesarskih senzorjev za moč si oglejte poglavje KATERI SENZORJI ZA MOČ DRUGIH PONUDNIKOV SO KOMPATIBILNI S POLAR VANTAGE V2? Poleg tega morate senzor za moč seznaniti s svojo uro. Za podrobna navodila za povezovanje si oglejte poglavje Seznanjanje senzorjev z uro.

Izvedba testa

Preden začnete s testom preberite poglavje Zdravje in trening v teh navodilih za uporabo ali pa list s pomembnimi informacijami, ki je priložen izdelku. Test je zelo zahteven. Zato se ga ne lotite, če se še niste povsem regenerirali po treningu. Obujte si kolesarske čevlje in oblačila, ki vas ne ovirajo.

Preverite tudi, ali ste v fizične nastavitve vnesli svojo pravo težo. To je pomembno zato, da boste lahko primerjali rezultate skozi čas. Pri prvem testu vam bomo pomagali s ciljno močjo, ki se določi na podlagi predhodno vnesenih informacij. Tako boste med testom lažje ohranjali konstantno moč. Pri nadaljnjih ponovitvah testa ciljna moč temelji na rezultatih preteklih testov.

Kolesarski test vključuje fazo ogrevanja, testa in razpeljave. Faza ogrevanja temelji na moči, faza razpeljave pa na vašem srčnem utripu. Fazi ogrevanja in ohlajanja nista obvezni del treninga. Če želite, ju lahko preskočite.

  1. Na uri izberite možnost Testi > Kolesarski test > Trajanje in izberite 20-, 30-, 40- ali 60-minutni test.
  2. Nato odprite možnost Testi > Kolesarski test > Začetek in podrsajte navzdol, da bi si ogledali test. Ko ste pripravljeni na test, izberite možnost Naprej.
  3. Oglejte si vprašanja glede svojega zdravstvenega stanja in sprejmite pogoje, da preklopite v način pred vadbo.
  4. Športni profili je prikazan v vijolični barvi v prikazu testa. Izberite ustrezen športni profil glede na to, ali test izvajate na prostem ali v zaprtem prostoru. Ostanite v načinu pred vadbo, dokler ura ne zazna vašega kolesarskega senzorja moči.
  5. Dotaknite se zaslona ali pritisnite gumb V REDU, da začnete.
  6. Test se začne s fazo ogrevanja. Faza ogrevanja traja okoli 20 minut in sprva vključuje kolesarjenje v lahkotnem tempu. Sredi ogrevanja izvedite od 2 do 3 šprinte na polno moč. Vsak naj traja približno 1 minuto, temu pa sledi vožnja v umirjenem tempu. Zdaj ste ogreti in pripravljeni na izvedbo celotnega testa. Četudi skrajšate fazo ogrevanja, vanjo vključite hitre šprinte, ki jim sledi vožnja v umirjenem tempu. Fazo ogrevanja izkoristite tudi, da preverite, ali vse deluje kot je treba, in ali je kolo ustrezno nastavljeno.
  7. Po ogrevanju izberite možnost Začni test.
  8. Pospešite do maksimalne moči, ki jo lahko vzdržujete skozi celoten test. Prikaz testa prikazuje moč v vatih. Rdeča vrednost je vaša trenutna moč, bela pa prikazuje oceno ciljne moči. Skušajte držati tempo, ki bi bil čim bližje ciljnemu, in ohranjajte enakomerno raven moči ves čas izvedbe testa. Če upočasnite, bodo rezultati testa manj zanesljivi.
  9. Testna faza se zaključi, ko se izteče predhodno nastavljen čas.

Priporočamo vam, da po testu poskrbite še za razpeljavo.

Rezultati testa

Povzetek testa prikazuje vašo vrednost FTP, ki vključuje moč v vatih, maksimalni srčni utrip in maksimalni sprejem kisika oz. VO2max. Rezultate testa si lahko ogledate v Testi > Kolesarski test > Zadnji rezultati.

Če vrednost FTP delite s svojo težo, boste dobili primerljivo vrednost, ki se imenuje razmerje vat na kilogram, in jo lahko primerjate z drugimi kolesarji istega spola. Več moči, kot jo lahko proizvedete pri trenutni teži, boljše je vaše razmerje vat na kilogram. To razmerje odraža vašo aerobno telesno pripravljenost. Povratne informacije o vašem razmerju vat na kilogram so podane v enostavni 8-stopenjski tabeli, ki vključuje ravni od nepripravljen do vrhunski.

Pri prvem testu se vaš rezultat primerja z rezultati drugih kolesarjev istega spola. Ko ponovite test, se rezultat primerja s prejšnjimi rezultati testa, na katerih temelji tudi povratna informacija o testu.

Če želite s testom kolesarske zmogljivosti spremljati svoj napredek in izbrati ustrezno raven intenzivnosti treninga, vam priporočamo, da test ponovite vsake tri mesece in si tako priskrbite aktualne podatke o svojih območjih treninga.

Če želite posodobiti svoja območja treninga in vrednost maksimalnega srčnega utripa, morate rezultate sinhronizirati v aplikaciji Flow. Ko boste po sinhronizaciji odprli aplikacijo Flow, se prikaže vprašanje, ali želite posodobiti vrednosti. Nastavitve športnega profila za vse vrste kolesarskih športov bodo posodobljene z novimi vrednostmi.

Podrobna analiza v spletni storitvi in aplikaciji Flow

Ne pozabite svojih rezultatov testa sinhronizirati z aplikacijo Polar Flow. Če želite spremljati rezultate na dolgi rok, si lahko vse podatke na enem mestu ogledate v spletni storitvi Polar Flow. Na strani s testi si lahko ogledate vse teste, ki ste jih opravili, in primerjate rezultate. Tako lahko spremljate svoj dolgoročni napredek in spremembe v svoji zmogljivosti.