Fizikai beállítások

A fizikai beállítások megtekintéséhez és szerkesztéséhez, válaszd a Settings > Physical Settings (Beállítások > Fizikai beállítások) lehetőséget. Fontos, hogy precízen végezd el a fizikai beállításokat, főleg a testtömeged, a magasságod, a születési dátumod és a nemed megadásakor, mert ezek befolyásolják a méréshez használt értékek pontosságát, például a pulzuszóna-határértékeket és kalóriafelhasználást.

A Physical Settings (Fizikai beállítások) menüben a következőket találod:

 • Weight (Testtömeg)
 • Height (Magasság)
 • Date of birth (Születési dátum)
 • Sex (Nem)
 • Training background (Edzési előzmények)
 • Activity goal (Aktivitási cél)
 • Preferred sleep time (Kívánt alvásidő)
 • Maximum heart rate (Maximális pulzusszám)
 • Resting heart rate (Nyugalmi pulzus)
 • VO2max

Weight (Testtömeg)

A testtömegedet kilogrammban (kg) vagy fontban (lbs) is megadhatod.

Height (Magasság)

A magasságodat centiméterben (metrikus) vagy lábban és hüvelykben (angolszász) is megadhatod.

Date of birth (Születési dátum)

Add meg a születési dátumodat. A dátumbeállítás sorrendje az általad választott idő- és dátumformátum függvénye (24 órás: nap-hónap-év/12 órás: hónap-nap-év).

Sex (Nem)

Válassz a Male (Férfi) vagy Female (Nő) opciók közül.

Training background (Edzési előzmények)

Az Edzési előzmények a hosszú távú fizikai aktivitási szint értékelése. Válaszd ki azt az alternatívát, amelyik a legjobban jellemzi a fizikai aktivitásod átfogó mennyiségét és intenzitását az elmúlt három hónapban.

 • Occasional (0-1h/week) (Alkalmanként (0–1 óra/hét)): Nem végzel rendszeresen szabadidős sportokat vagy nehéz fizikai tevékenységeket, vagyis csak kedvtelésből sétálsz vagy csak alkalmanként végzel olyan intenzitású gyakorlatokat, amitől erősen lélegzel vagy lihegsz.
 • Regular (1-3h/week) (Rendszeres (1–3 óra/hét)): Rendszeresen végzel szabadidős sportokat, vagyis 5–10 km-t vagy 3–6 mérföldet futsz hetente, vagy heti 1–3 órát töltesz hasonló fizikai tevékenységgel, vagy a munkád mérsékelt fizikai aktivitást kíván.
 • Frequent (3-5h/week) (Gyakori (3–5 óra/hét)): Hetente legalább 3 alkalommal végzel nehéz fizikai gyakorlatot, vagyis 20–50 km-t vagy 12–31 mérföldet futsz hetente, vagy heti 3–5 órát töltesz hasonló fizikai tevékenységgel.
 • Heavy (5-8h/week) (Nehéz (5–8 óra/hét)): Hetente legalább 5 alkalommal végzel nehéz fizikai gyakorlatot, és alkalmanként részt veszel tömeges sportrendezvényeken.
 • Semi-pro (8-12h/week) (Félprofi 8–12 óra/hét)): Szinte minden nap végzel nehéz fizikai gyakorlatot, és azért edzel, hogy fejleszd a teljesítményedet a versenyekre.
 • Pro (>12h/week) (Profi (>12/hét)): Állóképességi sportot űzöl. Azért végzel nehéz fizikai gyakorlatokat, hogy fejleszd a teljesítményedet a versenyekre.

Activity goal (Aktivitási cél)

A Napi aktivitási cél jó módszer annak kiderítésére, hogy valójában mennyire vagy aktív a mindennapi életedben. Három lehetőség közül válaszd ki a jellemző aktivitási szintedet, és tekintsd meg, hogy mennyire kell aktívnak lenned a napi aktivitási célod eléréséhez.

A napi aktivitási célod eléréséhez szükséges idő a kiválasztott szinttől és aktivitásaid intenzitásától függ. Korod és nemed szintén hatással vannak a napi aktivitási cél eléréséhez szükséges intenzitásra.

Level 1 (1. szint)

Ha a napod során csak keveset sportolsz és sokat ülsz, autóval vagy tömegközlekedéssel jársz munkába, akkor ezt az aktivitási szintet javasoljuk.

Level 2 (2. szint)

Ha a napodat többnyire a lábon töltöd, például a munkád vagy a napi házimunka elvégzése miatt, akkor ez a megfelelő szint a számodra.

Level 3 (3. szint)

Ha a munkád fizikailag megterhelő, szeretsz sportolni vagy egyébként is mindig mozogsz és aktív vagy, ez az aktivitási szint a megfelelő számodra.

Preferred sleep time (Kívánt alvásidő)

A Kívánt alvásidő beállításával megadhatod, hogy milyen hosszan szeretnél aludni éjjelente. Az alapértelmezés szerint ez a korcsoportnak megfelelő érték (18–64 éves korú felnőttek esetében nyolc óra). Ha úgy érzed, hogy nyolc óra alvás túl sok vagy túl kevés számodra, javasoljuk, hogy a kívánt alvásidődet állítsd át az egyéni igényeidnek megfelelően. Így pontosabb visszajelzéseket fogsz kapni arról, mennyit aludtál a kívánt alvásidőtartamhoz képest.

Maximum heart rate (Maximális pulzusszám)

Állítsd be a maximális pulzusodat, ha ismered az értékét az aktuális maximális pulzusszámodnak. Az életkorodból előjelzett maximális pulzusszámod értéke (220-életkor) jelenik meg alapértelmezett beállításként, amikor első alkalommal állítod be ezt az értéket.

A maximális pulzus (HRmax) értéket használjuk fel az energiafelhasználás becslésére. A maximális pulzus (HRmax) a percenkénti szívverés legmagasabb értéke maximális fizikai megterhelés alatt. A legpontosabb módszer az egyéni maximális pulzus (HRmax) értékének meghatározására egy maximális terhelési teszt elvégzése laboratóriumi körülmények között. A maximális pulzus (HRmax) szintén fontos az edzési intenzitás meghatározásához. Teljesen egyéni, és a kortól és az örökölt tulajdonságaidtól függ.

Resting heart rate (Nyugalmi pulzus)

A nyugalmi pulzus a szívverés percenkénti (bpm) legalacsonyabb száma, amikor teljesen ellazulsz, és nem tereli el semmi a figyelmedet. A korod, az edzettségi szinted, a genetikai adottságaid, az egészségi állapotod és a nemed is befolyásolja a nyugalmi pulzusodat. Felnőttek esetén a jellemző érték 55–75 bpm, azonban a nyugalmi pulzusod jelentős mértékkel alacsonyabb is lehet például akkor, ha rendkívül edzett vagy.

A nyugalmi pulzus mérését egy pihentető éjszakai alvás utáni reggelen, rögtön ébredés után javasoljuk. Természetesen először kimehetsz a fürdőszobába, ha ez segít az ellazulásban. Ne végezz megerőltető edzést a mérés előtt, és ügyelj arra, hogy teljesen regenerálódj a korábbi tevékenységeid után. Végezd el többször a mérést, lehetőleg egymást követő reggeleken, és számítsd ki az átlagos nyugalmi pulzusodat.

A nyugalmi pulzus méréséhez:

 1. Viseld a sportórát. Feküdj a hátadra és lazulj el.
 2. Körülbelül 1 perc elteltével indíts el egy edzésszakaszt a készülékeden. Válaszd ki bármelyik sportprofilt, például az Other indoor (Egyéb beltéri) opciót.
 3. Feküdj mozdulatlanul, és 3-5 percig lélegezz egyenletesen. A mérés alatt ne ellenőrizd az edzésadatokat.
 4. Állítsd le az edzésszakaszt a Polar készüléken. Szinkronizáld a készüléket a Polar Flow alkalmazással vagy webszolgáltatással, és tekintsd meg az edzés összegzésében a legalacsonyabb pulzusértéket (HR min – minimális pulzus) – ez a nyugalmi pulzusod. Frissítsd a nyugalmi pulzusodat a fizikai beállításokban a Polar Flow-ban.

VO2max

Add meg a VO2max értékedet.

A VO2max (maximális oxigénfelvétel, maximális aerob teljesítmény) az a maximális ráta, amely mellett a szervezet az oxigént fel tudja használni maximális fizikai erőkifejtés esetén; közvetlen összefüggésben áll a szív maximális, a vér izmokba juttatásához szükséges kapacitásával. A VO2max értéket fitnesztesztek segítségével lehet mérni és előjelezni (pl. maximális és szubmaximális edzési tesztek). A Polar Fitnesz Teszt és a csuklón mért pulzus funkció segítségével kiszámíthatod VO2max értékedet, és elmentheted azt a fizikai beállítások közé.