Prestatietest fietsen

De Prestatietest fietsen meet het maximale gemiddelde vermogen dat je 60 minuten kunt volhouden. De test wordt ook wel de test van je functionele drempelvermogen (FTP, functional threshold power) genoemd. De test kan worden gebruikt om je individuele vermogenszones voor fietsen te bepalen. Als je je individuele vermogenszones hebt bepaald, is het makkelijker om je training te optimaliseren. Met de test kun je ook de ontwikkeling van je fietsprestaties over een langere periode volgen.

Je kunt behalve de FTP-test van 60 minuten ook een kortere test doen (van 20, 30 of 40 minuten), in dat geval maken we een schatting van het resultaat dat je bij 60 minuten zou krijgen. Let op: het resultaat van de kortere tests kan minder nauwkeurig zijn dan het resultaat van de test van 60 minuten. Voor onervaren fietsers of als je herstelt van een blessure is een kortere test beter. Om de resultaten op langere termijn te kunnen vergelijken, moet je altijd hetzelfde type test doen.

We raden je aan een indoor bike met een vermogenssensor te gebruiken voor het meest nauwkeurige resultaat, maar je kunt de test ook buiten doen. Als je de test buiten doet, kan het verstandig zijn om een kortere test te doen, om stoppen en wijzigingen in het vermogen te minimaliseren. Kies een route op vlak terrein en vermijd verkeerslichten of andere omstandigheden die je laten stoppen.

Voor het uitvoeren van de Prestatietest fietsen heb je een compatibele fietsvermogenssensor nodig. Zie voor een volledige lijst van compatibele fietssensoren WELKE VERMOGENSSENSOREN VAN ANDERE FABRIKANTEN ZIJN COMPATIBEL MET DE POLAR VANTAGE V2/GRIT X PRO? De vermogenssensor moet ook zijn gekoppeld aan je horloge. Zie Sensoren koppelen met je horloge voor gedetailleerde instructies over het koppelen.

De test uitvoeren

Lees voordat je de test doet de sectie over gezondheid en training in deze gebruiksaanwijzing of in het document met belangrijke informatie dat je in de productverpakking vond. De test is zeer veeleisend, dus doe hem niet als je je niet hersteld voelt van je eerdere training. Draag fietsschoenen en comfortabel zittende kleding die bewegingsvrijheid geeft.

Controleer ook of je gewicht correct is ingesteld in je fysieke instellingen. Dit is belangrijk om je resultaten over een langere periode te kunnen vergelijken. In je eerste test geven we je een doelvermogen op basis van je achtergrondinformatie. Dit helpt je om een constante inspanning te kunnen leveren tijdens de test. Als je de test herhaalt, is het doel gebaseerd op je eerdere resultaten.

De fietstest bevat de volgende fasen: warming-up, test en cooldown. De warming-upfase is gebaseerd op vermogen en de cooldownfase is gebaseerd op hartslag. Opmerking: de warming-up- en cooldown-fase zijn optioneel. Je kunt ze als je wilt overslaan.

  1. Ga op je horloge naar Tests > Fietstest > Duur en kies 20, 30, 40 of 60 minuten.
  2. Ga dan naar Tests > Fietstest > Start en scroll naar beneden om een overzicht van de test te zien. Ben je klaar om de test te starten, kies dan Volgende.
  3. Controleer de vragen over je gezondheid en antwoord bevestigend om naar de pre-trainingsmodus te gaan.
  4. Het sportprofiel wordt in de testweergave in een paarse kleur weergegeven. Kies een geschikt binnen- of buitensportprofiel voor fietsen. Blijf in de pre-trainingsmodus totdat het horloge je fietsvermogenssensor heeft gevonden.
  5. Tik op het display of druk op de knop OK om te beginnen.
  6. De test begint met een warming-upfase. De warming-up aan het begin van de test houdt in dat je ongeveer 20 minuten in een comfortabel tempo rijdt. Neem 2-3 sprints waarin je voluit gaat op in het midden van de warming-up, elk van ongeveer 1 minuut met hersteltijd. Nu zou je goed opgewarmd moeten zijn en klaar om de test met maximale inspanning te doen. Kies je ervoor om een kortere warming-up te doen, neem daarin dan wel de snelle sprints en herstelmomenten op. In de warming-up kun je ook controleren of alles werkt zoals dat zou moeten en of je fiets optimaal voor je is afgesteld.
  7. Kies na een goede warming-up Start test.
  8. Versnel naar het maximale vermogen dat je denkt dat je de hele test kunt volhouden. De testweergave toont je vermogen in watt. De rode waarde geeft je huidige vermogen aan en de witte waarde je geschatte doelvermogen. Probeer je tempo dicht bij het doel te houden en zorg ervoor dat je gedurende de hele test op hetzelfde vermogen blijft zitten. Als je vertraagt, maakt dit de resultaten minder betrouwbaar.
  9. De testfase eindigt nadat de vooraf ingestelde tijd is verstreken.

We raden aan om een cooldownfase te doen na de test.

Testresultaten

Het testoverzicht toont je FTP-waarde die het vermogen in watt aangeeft, je maximale hartslag en je maximale zuurstofopname (VO2max). Je kunt je meest recente resultaat bekijken in Tests > Fietstest > Laatste resultaat.

Het delen van de FTP met het gewicht van de fietser levert een waarde op, de vermogen-gewichtsverhouding, die vergeleken kan worden met andere fietsers van hetzelfde geslacht. Hoe meer vermogen je met je huidige gewicht kunt produceren, hoe beter je vermogen-gewichtsverhouding is. Dit weerspiegelt je aerobe conditie. We gebruiken een vereenvoudigde resultatentabel met acht niveaus, variërend van ongetraind tot wereldklasse, voor de feedback op basis van je vermogen-gewichtsverhouding.

In je eerste test wordt het resultaat vergeleken met andere fietsers van hetzelfde geslacht. Als je de test herhaalt, wordt het resultaat vergeleken met je vorige testresultaten en wordt ook de testfeedback daarop gebaseerd.

We raden je aan om de maximale test elke drie maanden te herhalen, als je de Prestatietest fietsen wilt gebruiken om je vooruitgang bij te houden en je te helpen bij het kiezen van de juiste trainingsintensiteit. Zo ben je er zeker van dat je trainingszones altijd up-to-date zijn.

Let op: om je trainingszones en maximale hartslagwaarde bij te werken, moet je je resultaten synchroniseren met de Flow app. Als je de Flow app na het synchroniseren opent, wordt je gevraagd of je je waarden wilt updaten. De sportprofielinstellingen voor alle fietssporten worden bijgewerkt met de nieuwe waarden.

Gedetailleerde analyse in de Flow webservice en app

Vergeet niet om je testresultaten met Polar Flow te synchroniseren. Om de ontwikkelingen op lange termijn te kunnen volgen, hebben we alle testgegevens op één plek in de Polar Flow webservice verzameld. Op de pagina Tests kun je alle tests zien die je hebt uitgevoerd en de resultaten ervan vergelijken. Je kunt je vooruitgang op langere termijn bekijken en gemakkelijk de veranderingen in je prestaties volgen.