Merjenje SpO2

Merjenje SpO2 uporablja tehnologijo pulzne oksimetrije, da oceni količino kisika v krvi. Vaše telo za pravilno delovanje potrebuje neprekinjen dotok kisika. Vsebnost kisika v krvi (SpO2) kaže, koliko kisika prenaša vaša kri v primerjavi s svojo polno zmogljivostjo (100 %). Ko ste na nadmorski višini morja, se SpO2 med 95 in 100 % šteje kot normalen. Visoka nadmorska višina zniža vaš SpO2. Vzrok je nižji zračni tlak.

Ko to želite, lahko SpO2 v samo 35 sekundah priročno izmerite na zapestju. Z rednim merjenjem SpO2 lahko spremljate svojo običajno raven SpO2 v vsakdanjem življenju pod običajnimi pogoji. Ko poznate svojo običajno raven, boste laže razumeli, kako se vaše telo prilagaja na določene situacije, kot je visoka nadmorska višina. Če trenirate na različnih nadmorskih višinah, lahko s temi meritvami spremljate, kako se vaš SpO2 spreminja in kako se vaše telo prilagaja na drugačno nadmorsko višino.

Funkcija merjenja SpO2 ni namenjena uporabi v zdravstvu. Diagnoza in zdravljenje (tako samodiagnoza kot diagnoza po posvetu z zdravnikom) ter podatki se ne smejo uporabljati v medicinske namene.

Merjenje SpO2

Da bo meritev točna, priporočamo, da uro nosite vsaj deset minut pred merjenjem. Roka naj ne bo hladna, ura pa naj se udobno prilega. Med merjenjem mirujte. Če boste merjenje izvajali po treningu, priporočamo, da pred meritvijo vsaj deset minut počivate, da se vaše telo vrne v svoje običajno stanje. Merjenje vsakič izvedite v podobnih pogojih. Za več informacij glejte podporni dokument Merjenje SpO2.

  1. Uro udobno nosite na zgornjem delu zapestja, tj. približno za širino prsta od zapestne kosti.
  2. V uri odprite meni Testi > SpO2 in nato pritisnite Izmeri zdaj.
  3. Roka naj bo pri miru in sproščena, dokler se časovnik ne izteče.

Po merjenju se v uri prikažejo naslednji rezultati:

  • Vsebnost kisika v krvi kot odstotek.
  • Nadmorska višina: nadmorska višina med merjenjem.
  • Besedilni opis statusa vsebnosti kisika v krvi: Vaš SpO2 je normalen (95–100 %) – Vaš SpO2 je pod normalno vrednostjo (90–94 %) – Vaš SpO2 je nizek (< 90 %).

Zadnji rezultat testa v uri si lahko ogledate v meniju Testi > SpO2 > Zadnji rezultat.

Če test ne uspe, uro prestavite više na zapestju. Uro lahko prestavite tudi na drugo roko in tako poskusite izvesti test.

Meritve SpO2 v aplikaciji Polar Flow

Sinhronizirajte uro z aplikacijo Polar Flow, da v aplikaciji prikažete meritve SpO2.

Upoštevajte, da je uro treba sinhronizirati z aplikacijo Polar Flow. Meritev SpO2 ni mogoče sinhronizirati s programsko opremo Polar FlowSync, ki jo uporabljate v računalniku.

Meritve SpO2 za trenutni dan lahko preverite v razdelku Dnevnik. Ko pritisnete kartico, se prikaže vpogled s podrobnostmi o merjenju SpO2. Ko pritisnete ikono seznama, se v vpogledu za iskanje po koledarju odprejo pretekle meritve SpO2.

Več informacij o merjenju SpO2.