FuelWise™

Z asistentom za polnjenje energijskih zalog FuelWise™ si zagotovite zadostno energijo skozi celotno vadbo. FuelWise™ vključuje tri funkcije, ki vas opomnijo, da si morate napolniti zaloge in pomagajo ohraniti primerno raven energije med dolgimi treningi. Te funkcije so pametni opomnik za ogljikove hidrate, ročni opomnik za ogljikove hidrate in opomnik za hidracijo.

Za vsakega resnega vzdržljivostnega športnika sta izredno pomembna vzdrževanje ustreznih ravni energije in hidracija med daljšo aktivnostjo. Če želite doseči najboljše rezultate, morate svoje telo redno oskrbovati z ogljikovimi hidrati in napitki, še posebej med daljšimi tekmami ali vadbami. Z dvema uporabnima orodjema, opomnikom za ogljikove hidrate in opomnikom za hidracijo, vam FuelWise pomaga najti optimalen način za ohranjanje energije in hidracijo.

Ogljikovi hidrati so idealni za ohranjanje ravni energije, saj se lahko za razliko od maščob ali beljakovin hitro absorbirajo in pretvorijo v glukozo. Glukoza je primarni vir energije za izvajanje treningov. Višja kot je intenzivnost vašega treninga, več glukoze boste porabili v primerjavi z maščobami. Če je vaša vadba krajša od 90 minut, vam energije običajno ni treba ohranjati z zaužitjem ogljikovih hidratov. Vendar vam lahko dodatni ogljikovi hidrati pomagajo, da ostanete bolj zbrani in pozorni med krajšimi vadbami.

Vadba s funkcijo Fuelwise

Funkcijo FuelWise™ najdete v glavnemu meniju pod razdelkom Fueling (Polnjenje energijskih zalog), obsega pa tri vrste opomnikov med izvajanjem vadb. Te funkcije so Smart carbs reminder (Pametni opomnik za ogljikove hidrate), Manual carbs reminder (Ročni opomnik za ogljikove hidrate) in Drink reminder (Opomnik za hidracijo). Pametni opomnik za ogljikove hidrate izračuna vašo potrebo po polnjenju energijskih zalog, in sicer na podlagi ocenjene intenzivnosti in trajanja vaše vadbe ter upoštevajoč vašo zgodovino vadb in vaše telesne značilnosti. Ročni opomnik za ogljikove hidrate in opomnik za hidracijo sta časovno zasnovana, kar pomeni, da boste opomnik prejeli ob nastavljenih intervalih, npr. na vsakih 15 ali 30 minut.

Ko uporabljate katero koli izmed funkcij polnjenja energijskih zalog, se vadba prične v meniju Fueling (Polnjenje energijskih zalog). Potem ko nastavite svoj opomnik in izberete Next (Naslednji), boste nemudoma preusmerjeni v način predvadbe. Zatem izberite svoj športni profil in začnite z vadbo.

Opomnik za ogljikove hidrate

Ko uporabljate opomnik za ogljikove hidrate, nastavite predvideno trajanje in intenzivnost vadbe, na podlagi česar boste pridobili oceno količine ogljikovih hidratov, ki jih boste morali med svojo vadbo zaužiti za polnjenje energijskih zalog. Pri ocenjevanju vaše potrebe po ogljikovih hidratih pri polnjenju energijskih zalog upoštevamo vaše pretekle vadbe in telesne značilnosti, kot so starost, spol, višina, telesna teža, najvišji srčni utrip, srčni utrip v mirovanju, maksimalni sprejem kisika (VO2max), aerobni prag in anaerobni prag.

Vaša sposobnost absorpcije ogljikovih hidratov je ocenjena na podlagi vaših preteklih vadb. Na podlagi tega se določi največja količina ogljikovih hidratov (gramov na uro), ki vam jo dodeli opomnik za ogljikove hidrate. Ti podatki so uporabljeni za predizračun povezave med vašim srčnim utripom in ravnjo porabe ogljikovih hidratov na podlagi vaših telesnih značilnosti. Priporočljiva raven zaužitja ogljikovih hidratov se potem prilagodi navzgor ali navzdol (v okviru najnižjih in najvišjih meja), in sicer na podlagi podatkov o srčnem utripu in predizračuna povezave med srčnim utripom ter ravnjo porabe ogljikovih hidratov.

Med vadbo bo ura sledila vaši dejanski porabi energije in v skladu s tem prilagodila frekvenco opomnikov, pri čemer pa količina obroka (ogljikovih hidratov v gramih) med vadbo ves čas ostaja enaka.

Nastavitev opomnika za ogljikove hidrate

  1. V glavnem meniju izberite Fueling > Smart carbs reminder (Polnjenje energijskih zalog > Opomnik za ogljikove hidrate).
  2. Nastavite predvideno trajanje svoje vadbe. Najkrajša vadba naj traja 30 minut.
  3. Nastavite predvideno intenzivnost svoje vadbe. Intenzivnost vadbe je opredeljena z območji srčnega utripa Glejte Heart rate zones (Območja srčnega utripa), da bi izvedeli več o različnih intenzivnostih treninga.
  4. Nastavite Carbs per serving (Ogljikove hidrate na obrok) (5–100 gramov), in sicer vašega izbranega vira energije pri športni vadbi.
  5. Izberite Next (Naslednji)

Potem ko nastavite opomnik, boste dobili vpogled v svojo izbiro. Na tej točki lahko še vedno odstranite opomnik, ki ste ga že nastavili, ali dodate opomnik za hidracijo. Ko ste pripravljeni na začetek vadbe, izberite Use now (Uporabi zdaj) in preidite v način pred vadbo.

Ko dodajate opomnik za hidracijo pametnega opomnika za ogljikove hidrate, boste dobili vpogled v oceno vaše potrebe po hidraciji na posamezni opomnik. Ta temelji na povprečni ravni potenja v zmernih pogojih

Na zaslonu se prikaže sporočilo Zaužijte ( ) g OH!, ki ga spremljata tresenje in zvočni signal, s čimer boste opomnjeni, da je čas za ogljikove hidrate.

Ročni opomnik za ogljikove hidrate

Opomnik na podlagi časa, ki vam pomaga pri polnjenju energijskih zalog, in sicer z opominjanjem, da morate ob prednastavljenih intervalih zaužiti ogljikove hidrate. Opomnike lahko nastavite na od 5- do 60-minutne intervale.

Nastavite ročni opomnik za ogljikove hidrate

  1. V glavnem meniju izberite Fueling (Polnjenje energetskih zalog) > Manual carbs reminder (Ročni opomnik za ogljikove hidrate).

  2. Nastavite interval (5–60 minut) opomnika.

Potem ko nastavite opomnik, boste dobili vpogled v svojo izbiro. Na tej točki lahko še vedno odstranite opomnik, ki ste ga že nastavili, ali dodate opomnik za hidracijo. Ko ste pripravljeni na začetek vadbe, izberite Use now (Uporabi zdaj) in preidite v način pred vadbo.

Na zaslonu se izpiše sporočilo Zaužijte OH!, ki ga spremljata tresenje in zvočni signal, s čimer ste opomnjeni, da je čas za ogljikove hidrate.

Opomnik za hidracijo

Opomnik na podlagi časa, ki vam pomaga vzdrževati raven hidracije, saj vas opominja, da morate piti. Opomnike lahko nastavite na od 5- do 60-minutne intervale.

Nastavite opomnike za hidracijo

  1. V glavnem meniju izberite Fueling (Polnjenje energijskih zalog) > Drink reminder (Opomnik za hidracijo).

  2. Nastavite interval (5–60 minut) opomnika.

Potem ko nastavite opomnik, boste dobili vpogled v svojo izbiro. Na tej točki lahko še vedno odstranite opomnik, ki ste ga že nastavili, ali dodate opomnik za ogljikove hidrate. Ko ste pripravljeni na začetek vadbe, izberite Use now (Uporabi zdaj) in preidite v način pred vadbo.

Na zaslonu se izpiše sporočilo Pijte!, ki ga spremljata tresenje in zvočni signal, s čimer ste opomnjeni, da je čas za hidracijo.

Več o FuelWise™