SpO2-meting

De functie SpO2-meting maakt gebruik van zuurstofmeting aan de pols om een schatting te maken van het zuurstofgehalte in je bloed. Je lichaam heeft een constante toevoer van zuurstof nodig om goed te kunnen presteren. Je zuurstofsaturatie (SpO2) geeft aan hoeveel zuurstof je bloed bevat in vergelijking met de maximale zuurstofcapaciteit (100%). Op zeeniveau en in rust wordt een SpO2 tussen 95% en 100% als normaal beschouwd. Op grote hoogte is je SpO2 vaak verlaagd vanwege de lagere atmosferische druk.

Je kunt je SpO2 heel eenvoudig aan je pols meten wanneer je maar wilt, in 35 seconden. Als je regelmatig je SpO2 meet, kun je je (onder normale omstandigheden) gebruikelijke SpO2-niveau in je dagelijks leven bijhouden. Als je je gebruikelijke niveau weet, kan dit verduidelijken hoe je lichaam zich aanpast aan bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je op grote hoogte bent. Als je op verschillende hoogtes traint, kun je deze meting gebruiken om bij te houden hoe je SpO2 verandert en je lichaam zich aanpast aan de nieuwe hoogte.

De SpO2-meetfunctie is niet bedoeld voor medisch gebruik, diagnose of behandeling (waaronder zelfdiagnose of overleg met een arts) en de gegevens dienen niet te worden gebruikt voor medische doeleinden.

SpO2 bepalen

Voor een nauwkeurige meting raden we je aan om het horloge minstens tien minuten voor de meting om te doen. Zorg ervoor dat je hand niet koud is en draag je horloge nauwsluitend maar comfortabel om je pols. Beweeg je niet tijdens de meting. Als je de meting na een training uitvoert, raden we je aan minstens tien minuten te rusten voordat je met de meting begint, zodat je lichaam weer tot rust kan komen. Voer de meting elke keer onder vergelijkbare omstandigheden uit. Raadpleeg voor meer informatie het supportdocument SpO2-meting.

  1. Het horloge moet nauw om je pols sluiten, met ongeveer een vingerbreedte ruimte tussen het horloge en je polsbeentje.
  2. Ga op je horloge naar Tests > SpO2 en tik vervolgens op Nu meten.
  3. Houd je arm stil en ontspannen totdat de timer is afgelopen.

Na de meting zie je de volgende resultaten op je horloge:

  • Je zuurstofsaturatie als percentage.
  • Hoogte: hoogte tijdens de meting.
  • Een beschrijving van je zuurstofsaturatie: Je SpO2 is normaal (95-100%) - Je SpO2 is onder normaal (90-94%) - Je SpO2 is laag (<90%).

Je kunt je laatste metingresultaat op je horloge bekijken in Tests > SpO2 > Laatste resultaat.

Als de test mislukt, probeer dan je horloge wat hoger om je pols te doen. Je kunt het horloge ook om je andere pols dragen om te zien of dat helpt.

SpO2-metingen in de Polar Flow app

Synchroniseer je horloge met de Polar Flow app om je SpO2-metingen te bekijken in de app.

Let op: je moet je horloge synchroniseren vanuit de Polar Flow app. De SpO2-metingen kunnen niet worden gesynchroniseerd met de Polar FlowSync software op je computer.

Je kunt de SpO2-metingen van de huidige dag bekijken in het Dagboek. Als je op de kaart tikt, krijg je meer details van de SpO2-meting te zien. Als je op het lijstpictogram tikt, krijg je je eerdere SpO2-metingen te zien in de agendazoeklijst.

Meer ontdekken over SpO2-meting