Mérés úszás közben

Az úszás-mérőszámok segítségével minden úszóedzés alkalmával kielemezheted és figyelemmel kísérheted teljesítményedet és hosszú távú fejlődésedet.

A lehető legpontosabb adatok érdekében állítsd be, hogy melyik csuklódon viseled az órát. Ellenőrizheted, hogy beállítottad-e, hogy melyik csuklódon viseled az órát a termékbeállítások alatt a Flow-ban.

Medencés úszás

Az Úszás vagy Medencés úszás profil használatakor az óra felismeri az úszásnemedet, rögzíti az úszási távot, időt és tempót, karcsapásritmust és pihenési időt. Ezenkívül a SWOLF pontszám segítségével nyomon követheted fejlődésedet.

Úszásnemek: Az óra felismeri a következő úszásnemeket, kiszámolja az adott úszásnemre vonatkozó értékeket, valamint az adott edzésszakaszra vonatkozó összértékeket.

 • Gyorsúszás
 • Hátúszás
 • Mellúszás
 • Pillangóúszás

Tempó és táv: Amint az óra felismeri az úszásnemedet a fent említett négyféle úszásnem közül, képes lesz észlelni a fordulókat, és ezt az információt a tempó és a táv pontos kiszámítására használja fel. A készülék az észlelt fordulók és a medence beállított mérete alapján számítja ki a tempót és távolságot. Minden forduló alkalmával egy medencehosszt ad hozzá a készülék a leúszott távhoz.

Karcsapások: Az óra kijelzi a karcsapások számát percenként vagy medencehosszonként. Ennek alapján többet megtudhatsz az úszási technikádról, ritmusodról és időzítésedről.

SWOLF (az „úszás” és a „golf” összevonása) a hatékonyság közvetett mértéke. A SWOLF az időtartam és az egy medencehossz leúszásához szükséges karcsapások számának összege. Ha például egy hossz leúszása 30 másodpercbe és 10 csapásba telik, az SWOLF pontszám 40. Minél alacsonyabb az SWOLF pontszáma egy adott távon és úszási stílusban, annál hatékonyabb a technikája.

Az SWOLF pontszám egyénenként erősen változó, ezért nem érdemes összehasonlítani mások SWOLF pontszámaival. Inkább egy személyes eszközről van szó, amely segít a fejlődésben és a technika finomhangolásában, valamint az optimális hatékonyság megtalálásában az egyes úszásnemek esetén.

A medencehossz beállítása

Fontos, hogy a megfelelő medencehosszt válaszd ki, mivel az hatással van a tempó, a táv és a karcsapások, valamint a SWOLF pontszám számítására. A medencehosszt a gyorsmenü edzés-előkészítés menüpontjában választhatod ki. Nyomd meg a VILÁGÍTÁS gombot a gyorsmenü eléréséhez, majd válaszd a Medencehossz beállítást, és szükség esetén módosítsd a korábban beállított medencehosszt. Alapértelmezett hosszként a 25 méter, az 50 méter és a 25 yard érhető el, de egyéni értéket is megadhatsz. A minimális választható érték 17 méter/yard.

Nyíltvízi úszás

A Nyíltvízi úszás profil használatakor az óra feljegyzi a megtett távot, az úszás tempóját, gyorsúszás esetén a karcsapásritmust, valamint az útvonalat.

A gyorsúszás az egyetlen olyan úszásnem, amit a nyíltvízi úszásprofil felismer.

Tempó és táv: Az óra GPS-t használ az úszástempó és a megtett táv kiszámításához.

Karcsapásritmus gyorsúszásnál: Az óra rögzíti a karcsapások átlagos és maximális számát (karcsapások száma percenként) az edzésszakasz során.

Útvonal: Az útvonalat GPS segítségével jegyzi meg, így az úszás után megtekintheti az útvonalat egy térképen a Polar Flow alkalmazásban és a webszolgáltatásban. A GPS nem működik víz alatt, ezért az útvonalat a GPS akkor érzékeli, amikor a kezed kint van a vízből vagy nagyon közel van a vízfelszínhez. A külső tényezők, például a víz állapota és a műholdak pozíciója befolyásolhatják a GPS-adatok pontosságát, és ennek eredményeképpen az ugyanazon az útvonalon lévő adatok napról napra változhatnak.

Pulzusmérés vízben

Az óra automatikusan méri a pulzusszámot a csuklóról a Polar Elixir™ érzékelőfúziós technológiával, amely segítségével könnyen és kényelmesen mérhető a pulzus úszás közben. Bár a víz miatt előfordulhat, hogy a csuklóalapú pulzusmérés nem működik optimálisan, mégis elég pontos ahhoz, hogy figyelemmel tudd kísérni az átlagos pulzusszámodat és pulzuszónáidat az edzésszakaszok során, megkapd a pontos kalóriaégetési értékeidet, az edzésre vonatkozó Edzési terhelési értékedet, valamint a pulzuszónákon alapuló Edzési nyereségi visszajelzésedet.

A lehető legpontosabb pulzusadatok biztosítása érdekében fontos, hogy az órát szorosan viseld a csuklón (a többi sporthoz képest is szorosabban). Az óra edzés közbeni viseléséről az Edzés csuklópántos pulzusmérővel című részben találsz útmutatást.

Vedd figyelembe, hogy úszás közben az órával nem tudsz mellkaspántos Polar pulzusérzékelőt használni, mivel a Bluetooth kommunikáció víz alatt nem működik.

Úszási edzésszakasz elindítása

 1. Nyomd meg a VISSZA gombot a főmenü megnyitásához, majd válaszd az Edzés indítása lehetőséget, és keresd meg az Úszás, Medencés úszás vagy a Nyíltvízi úszás profilt.
 2. Úszás/Medencés úszás profil használatakor ellenőrizd, hogy a medencehossz helyesen van-e megadva. A medencehossz módosításához nyomd meg a VILÁGÍTÁS gombot a gyorsmenü eléréséhez, majd válaszd a Medencehossz beállítást, és add meg a megfelelő hosszt.

  Ne kezdd meg az edzésszakasz rögzítését, amíg nem vagy a medencében, viszont ügyelj arra, hogy a víz alatt ne nyomd meg a gombokat.

 3. Nyomd meg a START gombot az edzés rögzítésének indításához.

Úszás közben

Beállíthatod, hogy mi jelenjen meg a képernyőn a sportprofilok résznél a Flow webszolgáltatásban. Az úszás sportprofilok alapértelmezett edzési nézetei például a következő adatokat mutatják:

 • Pulzus és a pulzus ZonePointer
 • Táv
 • Időtartam
 • Pihenőidő (Úszás és Medencés úszás)
 • Tempó (nyíltvízi úszás)
 • Pulzus grafikon
 • Átlagos pulzus
 • Maximális pulzus
 • Pontos idő

Úszás után

Az úszásadatok közvetlenül az edzésszakasz után elérhetőek az óra edzés összegzése pontjában. Az alább információk tekinthetők meg:

Az edzésszakasz kezdetének napja és időpontja

Az edzésszakasz időtartama

Úszástáv

Átlagos pulzus

Maximális pulzus

Kardióterhelés

Pulzuszónák

Kalóriák

Zsírégetés a kalóriák %-os arányában

Átlagos tempó

Maximális tempó

Karcsapásritmus (azaz, hány karcsapást teszel meg percenként)

 • Átlagos karcsapásritmus
 • Maximális karcsapásritmus

A részletesebb vizuális megjelenítéshez, többek között az uszodai edzésszakaszokra vonatkozó adatok részletes lebontásának, a pulzusnak, a tempónak és a karcsapásritmus ábrájának megjelenítéséhez szinkronizáld az órát a Flow-val.