Ortosztatikus teszt

Az ortosztatikus teszt az edzés és a regenerálódás egyensúlyának nyomon követésére használt, elterjedt eszköz. Segítségével figyelemmel kísérheted, hogy a tested hogyan reagál az edzésre. Az edzés hatásán kívül még számos tényező befolyásolhatja az ortosztatikus teszted eredményeit, például a stressz, az alvás, egy lappangó betegség és más környezeti tényezők (hőmérséklet, magasság) változása, hogy néhányat említsünk.

A teszt a pulzus és a szívfrekvencia-változékonyság mérésén alapszik. A pulzus változásai és a szívfrekvencia-változékonyság a szív önszabályozó rendszerében bekövetkező változásokat tükrözik.

A teszt elvégzése

A tesztet párosított Polar pulzusérzékelővel, vagy az órán elérhető csuklóalapú EKG-méréssel végezheted el. A teszt négy percig tart és minden alkalommal hasonló körülmények között kell elvégezni, hogy minél megbízhatóbb eredményeket kapj. Azt javasoljuk, hogy reggelente, reggeli előtt végezd el. Teszteld magad rendszeresen, hogy megállapíthasd egyedi alapállapotodat. Az átlagértékeidtől való hirtelen eltérések azt jelezhetik, hogy valami nincs rendben. Az útmutatót lásd alább:

Ortosztatikus teszt a Recovery Pro funkcióval

Az ortosztatikus teszt emellett a Recovery Pro funkció szerves része, ez segít meghatározni, hogy szív- és érrendszered regenerálódott-e. Az ortosztatikus teszted eredményeit összehasonlítja a hosszabb idő alatt számított alapértékeiddel, valamint figyelembe veszi egyéni regenerálódásod mértékét és a hosszú távú edzési előzményeidet is.