Lábregenerálódási teszt

A lábregenerálódási teszt segítségével láthatod, hogy mennyire regenerálódott a lábad az edzés után, és hogy az explozív erőd milyen mértékben fejlődik. Arra szolgál, hogy megállapítsd, készen állsz-e a nagy sebességre és az erőnléti edzésekre. Széles körben használt, könnyű és biztonságos teszt, amit bárhol elvégezhetsz, hiszen a Polar órádon kívül semmi másra nincs szükséged hozzá.

A teszt során három súlypontsüllyesztéses függőleges felugrást kell elvégezned egy rövid szünettel az ugrások között. Először hirtelen guggolj le, mielőtt felugranál egyenesen a levegőbe olyan magasra, amilyenre csak tudsz. A kétirányú mozdulat rugószerű elasztikus energiát ad az izmoknak a maximális explozív erő kifejtéséhez. Továbbá könnyebben ismételhetővé teszi a tesztet, kevesebb hibalehetőséggel.

Legalább két tesztet el kell végezned egy 28 napos időszakon belül egy alapérték megállapításához, hogy visszajelzést kaphass a lábizmaid regenerálódásáról. A harmadik teszttől kezdve a 28 napos időszak alatt visszajelzést fogsz kapni a lábizmaid regenerálódásáról. Lényegében ha az alapértékednél jelentősen alacsonyabb magasságba ugrasz, akkor a lábizmaid nem regenerálódtak teljesen. Javasoljuk a teszt minél gyakoribb elvégzését, mert minél több eredményből számítjuk az alapértékedet, az annál megbízhatóbb.

A verbális visszajelzéshez a teszt a szív- és érrendszered regenerálódását is figyelembe veszi, feltéve ha a Recovery Pro vagy a Nightly Recharge funkció legalább egyikét használod.

A teszt elvégzése

Ha betegnek érzed magad vagy megsérültél, ne végezd el a tesztet! Ha viszont az edzés miatt fáradtnak érzed magad, az ne tántorítson el a teszt elvégzésétől, mivel éppen az a célja, hogy megtudd, mennyire regenerálódtál az edzés után. Ha sokat edzettél, vagy nagyobb esélyed van a sérülésre vagy betegségre, akkor akár naponta is elvégezheted a lábregenerálódási tesztet, hogy megállapítsd, készen állsz-e a keményebb edzésre.

Tekintsd meg az útmutatást az órád Tesztek > Lábregenerálódási teszt > Útmutató menüpontjában kezdés előtt még egyszer, hogy végignézd a teszt részletes lebontását útmutatással és animációkkal.

Ha készen állsz a kezdésre, lépj a Tesztek > Lábregenerálódási teszt menübe, és válaszd a Kezdés lehetőséget. Három ugrást kell elvégezned. Az ismételhetőség kulcsfontosságú a teszthez, tehát ügyelj arra, hogy mindig ugyanazzal a helyes technikával végezd el a tesztet.

  1. Állj egyenes háttal és nyújtott lábbal, csípőre tett kézzel. Kifejezetten ügyelj a kéztartásodra, hiszen kulcsfontosságú a pontossághoz és ismételhetőséghez. Mindig csípőre tett kézzel végezd el a tesztet! Így biztosíthatod minden egyes ugrás helyes mérését.
  2. Amikor egy hangjelzést hallasz. Guggolj le gyorsan, és explozívan ugorj fel egyenesen, és a talpad lábujjak mögötti részére érkezz, nyújtott lábbal. 40 másodperced van az ugrásra minden hangjelzés után.
  3. A VÁRJ felirat jelenik meg a kijelzőn minden ugrás előtt. Várj az UGRÁS felirat megjelenéséig és a hangjelzésig ugrás előtt.
  4. A Teszt befejeződött felirat fog megjelenni, miután sikeresen elvégezted mind a három ugrást.

Teszteredmények

A teszt után látni fogod az egyes ugrások magasságát és a három ugrás átlagát, amiből az alapérték számítása történik. A legfrissebb eredményeidet megtekintheted az órádon a Tesztek > Lábregenerálódási teszt > Legfrissebb eredmények menüpontban.

A lábregenerálódásod mérése a teszteredmények egyéni alapértékedhez hasonlításával történik, ami az elmúlt 28 nap teszteredményeinek mozgóátlaga. Csak napi egy eredményt használ fel az óra az alapérték számításához. Ha a tesztet többször is elvégzed, akkor csak a nap legjobb eredményét veszi figyelembe.

Lényegében ha az alapértékednél jelentősen alacsonyabbra ugrasz, akkor a lábizmaid nem regenerálódtak teljesen. A lábizmaid nem számítanak regenerálódottnak:

  • Ha az alapértéked 28 cm vagy magasabb: Ha a teszteredményed 7%-kal magasabb vagy alacsonyabb az alapértékednél.
  • Ha az alapértéked 28 cm alatti: Ha a teszteredményed 2 cm-rel magasabb vagy alacsonyabb az alapértékednél.

A felkészültségedet a sebességre és az erőnléti edzésre egy ikon és egy visszajelzés szemlélteti.

  • Zöld, ha készen állsz
  • Narancssárga, ha készen állsz bizonyos szempontok figyelembevételével
  • Piros, ha nem állsz készen

A lábizmod regenerálódásáról adott információ a szív- és érrendszered regenerálódását is figyelembe veszi. Ezt az információt a következő funkciók szolgáltatják: Sérülés vagy betegség kockázata (a Kardióterhelés alapján a Training Load Pro funkcióból), Recovery Pro, ortosztatikus teszt és Nightly Recharge. Ez azt jelenti, hogy először az órád ellenőrzi, hogy a sérülés és betegség kockázata aktív-e. Ha nem érhető el, az órád ellenőrzi, hogy használod-e a Recovery Pro funkciót, és utána azt, hogy végeztél-e ortosztatikus tesztet, majd végül a Nightly Recharge használatát. Ha a funkciók közül bármelyik észlel valamit, ami befolyásolja a szív- és érrendszered regenerálódását, azt figyelembe veszi az óra a visszajelzésedhez.

Részletes elemzés a Flow webszolgáltatásban és alkalmazásban

Ne felejtsd el szinkronizálni a teszteredményeket a Polar Flow-val. A hosszú távú nyomon követéshez összegyűjtöttünk minden tesztadatot egyetlen helyen, a Polar Flow webszolgáltatásban. A Tesztek oldalon láthatod az összes elvégzett tesztedet, ahol azok eredményét is összehasonlíthatod. Áttekintheted a hosszú távú fejlődésedet, és könnyedén megfigyelheted a teljesítményed változását.