Training Load Pro

Nova funkcija Training Load Pro™ meri, kako vaši treningi obremenijo telo in vam pomaga razumeti, kako to vpliva na vašo zmogljivost. Funkcija Training Load Pro prikazuje obremenitev treninga, tj. obremenitev za vaš kardiovaskularni sistem, tj. kardio obremenitev, z občuteno obremenitvijo pa lahko ocenite, kakšno obremenitev čutite. Funkcija Training Load Pro vam da tudi informacije o obremenitvi treninga za mišično-skeletni sistem (mišična obremenitev). Ko veste, kako obremenjen je posamezen sistem telesa, lahko optimizirate trening, tako da obremenite pravi sistem ob pravem času.

Kardio obremenitev

Kardio obremenitev temelji na izračunu impulza vadbe (TRIMP), splošno priznani in znanstveno dokazani metodi za vrednotenje obremenitve treninga. Vrednost za kardio obremenitev vam pove, kolikšno obremenitev vadba predstavlja za vaš kardiovaskularni sistem. Višja kot je kardio obremenitev, bolj naporna je bila vadba za vaš kardiovaskularni sistem. Kardio obremenitev se izračuna po vsaki vadbi na osnovi podatkov o vašem srčnem utripu in trajanju vadbe.

Občutena obremenitev

Subjektiven občutek je uporabna metoda za določanje obremenitve treninga pri vseh športih. Občutena obremenitev je vrednost, ki upošteva vaše subjektivno doživljanje zahtevnosti vadbe in trajanje vadbe. Merimo jo s stopnjo občutenega napora (RPE), znanstveno sprejeto metodo za vrednotenje subjektivne obremenitve treninga. Uporaba lestvice RPE je še posebej uporabna pri športih, pri katerih obstajajo določene omejitve za merjenje obremenitve treninga na podlagi srčnega utripa, na primer pri treningu moči.

Ocenite svojo vadbo v mobilni aplikaciji Flow, da dobite vrednost občutene obremenitve za vadbo. Izbirate lahko na lestvici med 1 in 10, pri čemer je 1 zelo lahko in 10 zelo naporno.

Mišična obremenitev

Mišična obremenitev vam pove, v kolikšni meri so se med vadbo napenjale vaše mišice. Mišična obremenitev vam pomaga oceniti obremenitev treninga pri vadbah z visoko intenzivnostjo, kot so kratki intervali, sprinti in tek po hribu, ko vaš srčni utrip nima dovolj časa za odziv na spremembe intenzivnosti.

Mišična obremenitev kaže količino mehanske energije (kJ), ki ste jo proizvedli med tekom ali kolesarjenjem. To odraža vašo izhodno in ne vhodne energije, s katero ste proizvedli ta napor. V splošnem velja, da bolj kot ste telesno pripravljeni, boljša je učinkovitost med vhodno in izhodno energijo. Mišična obremenitev se izračuna na podlagi moči in trajanja. Če gre za tek, šteje tudi vaša teža.

Mišična obremenitev se izračuna iz podatkov o moči, tako dobite vrednost za mišično obremenitev pri teku. Za mišično obremenitev pri kolesarjenju potrebujete ločen senzor za moč za kolesarjenje.

Obremenitev treninga med eno vadbo

Obremenitev treninga med eno vadbo se prikaže v povzetku vadbe v uri, v aplikaciji Flow in spletni storitvi Flow.

Za vsako izmerjeno treninga prejmete absolutno številko obremenitve treninga. Višja kot je obremenitev, več napora je to zahtevalo od vašega telesa. Poleg tega si lahko ogledate vizualni prikaz s točkovno premico ter besedilni opis napora zaradi obremenitve treninga med vadbo v primerjavi s povprečno obremenitvijo med vadbo v zadnjih 90 dneh.

Točkovna premica ter besedilni opis se prilagajata glede na vaš napredek: pametneje kot trenirate, večje obremenitve lahko prenašate. Ko se vaša telesna pripravljenost in toleranca za vadbo izboljšujeta, lahko obremenitev treninga, ki je bila pred nekaj meseci ocenjena s tremi točkami (srednja), v prihodnje šteje samo 2 točki (nizka). Prilagodljiva lestvica kaže na to, da lahko enaka vrsta vadbe različno vpliva na vaše telo, odvisno od vaše trenutne kondicije.

Zelo visoko
Visoko
Srednje
Nizko
Zelo nizko

Zahtevnost in toleranca

Nova funkcija Training Load Pro poleg kardio obremenitve med posameznimi vadbami meri vaše kratkoročne (zahtevnost) in dolgoročne kardio obremenitve (toleranco).

Zahtevnost kaže, kako zahteven je bil vaš trening v zadnjem času. Prikazuje vašo povprečno dnevno obremenitev za zadnjih 7 dni.

Toleranca opisuje, kako pripravljeni ste, da vzdržite kardio trening.Prikazuje vašo povprečno dnevno obremenitev za zadnjih 28 dni. Da izboljšate svojo toleranco za kardio trening, počasi stopnjujte trening v daljšem časovnem obdobju.

Status kardio obremenitve

Status kardio obremenitve preveri razmerje med vašo zahtevnostjo in toleranco ter na osnovi tega pokaže, ali ste v stanju obremenitve z zmanjšano kardio vadbo, vzdrževanjem kardio vadbe, napredkom ali prekomerno kardio vadbo. Na podlagi statusa boste prejeli prilagojene povratne informacije.

Status kardio obremenitve vas vodi pri vrednotenju učinka, ki ga ima vaša vadba na vaše telo, in vam pove, kako vpliva na vaš napredek. Ko veste, kako pretekli treningi vplivajo na vašo zmogljivost danes, imate popoln nadzor nad obsegom treninga in optimizacijo časa treninga z različno intenzivnostjo. Ko spoznate, kako se vaše stanje treninga spremeni po vadbi, bolje razumete, kolikšno obremenitev je vadba povzročila.

Status kardio obremenitve v uri

V časovnem prikazu se z gumboma NAVZGOR IN NAVZDOL pomaknite do prikaza ure s statusom kardio obremenitve.

 1. Graf za status kardio obremenitve
 2. Status kardio obremenitve

  Prekomerna vadba (obremenitev je veliko višja kot običajno): 

  Napredek (obremenitev se počasi zvišuje)

  Vzdrževanje (obremenitev je nekoliko nižja kot običajno)

  Zmanjšana vadba (obremenitev je veliko nižja kot običajno)

 3. Številska vrednost vašega statusa kardio obremenitve (= zahtevnost, deljena s toleranco)
 4. Zahtevnost
 5. Toleranca
 6. Besedilni opis statusa kardio obremenitve

Dolgoročna analiza v aplikaciji Flow in spletni storitvi

V aplikaciji Flow in spletni storitvi lahko spremljate, kako se vaša kardio obremenitev sčasoma povečuje in kako so se vaše kardio obremenitve spreminjale v zadnjem tednu ali zadnjih nekaj mesecih. Za ogled napredka kardio obremenitve v aplikaciji Flow pritisnite ikono s tremi pikami v povzetku tedna (modul Status kardio obremenitve) ali v povzetku treninga (modul Training Load Pro).

Za ogled statusa kardio obremenitve in napredka kardio obremenitve v spletni storitvi Flow odprite možnost Napredek > Poročilo o kardio obremenitvi.

Rdeči stolpci prikazujejo kardio obremenitev med vadbami. Višji kot je stolpec, bolj naporna je bila vadba za vaš kardio sistem.
Barve ozadja prikazujejo, kako naporna je bila vadba v primerjavi z vašo povprečno vadbo v zadnjih 90 dneh, podobno kot lestvica petih točk z besednimi opisi (zelo nizko, nizko, srednje, visoko, zelo visoko).
Zahtevnost prikazuje, kako zahteven je bil trening v zadnjem času. Prikazuje vašo povprečno dnevno kardio obremenitev za zadnjih 7 dni.
Toleranca opisuje, kako pripravljeni ste, da vzdržite kardio trening. Prikazuje vašo povprečno dnevno kardio obremenitev za zadnjih 28 dni. Za izboljšanje svoje tolerance za kardio trening počasi stopnjujte trening skozi daljše časovno obdobje.

Več informacij o funkciji Polar Training Load Pro najdete v tem poglobljenem priročniku.