Metrike plavanja

Metrike plavanja vam omogočajo analizo vsake plavalne vadbe ter dolgoročno spremljanje učinkovitosti in napredka.

Za najbolj natančne informacije se prepričajte, da ste v nastavitvah določili roko, na kateri boste nosili uro. Nastavitev, na kateri roki nosite uro, lahko preverite v nastavitvah izdelka v aplikaciji Flow.

Bazensko plavanje

Med uporabo profila za plavanje ali bazensko plavanje ura prepozna vaš plavalni slog in beleži preplavano razdaljo, čas in tempo, frekvenco zamahov ter čase počitka. Z rezultatom za SWOLF lahko tudi spremljate svoj napredek.

Plavalni slogi: ura prepozna naslednje plavalne sloge in izračuna metriko na podlagi sloga ter skupne vrednosti za celotno vadbo.

 • Prosto
 • Hrbtno
 • Prsno
 • Delfin

Tempo in razdalja: potem ko ura prepozna vaš plavalni slog kot enega od štirih plavalnih slogov, ki so navedeni zgoraj, lahko zazna vaše obrate in s temi podatki natančno določi vaš tempo in razdaljo. Meritve tempa in razdalje temeljijo na zaznanih obratih in nastavljeni dolžini bazena. Pri vsakem obratu je skupni preplavani razdalji prišteta ena dolžina bazena.

Zamahi: ura vam bo sporočila, koliko zamahov ste naredili na minuto ali dolžino bazena. S temi podatki bolje poznate svojo tehniko plavanja, tempo in časovno koordinacijo.

SWOLF (kratica za »plavanje in golf«) je posredno merjenje učinkovitosti. Vrednost SWOLF je izračunana na podlagi seštevka časa in števila zamahov, potrebnih, da preplavate dolžino bazena. Na primer: 30 sekund in 10 zamahov za eno dolžino bazena pomeni oceno 40 na lestvici SWOLF. Na splošno velja, da manjši rezultat SWOLF za določeno razdaljo ali slog pomeni večjo učinkovitost.

Rezultat SWOLF je zelo individualen, zato ga ne primerjajte z rezultati SWOLF drugih plavalcev. Je osebno orodje, ki vam pomaga izboljšati in uskladiti vašo tehniko ter poiskati optimalno učinkovitost pri različnih slogih.

Nastavitev dolžine bazena

Pomembno je, da izberete pravilno dolžino bazena, saj vpliva na izračun tempa, razdalje in zamaha ter na vaš rezultat SWOLF. Dolžino bazena lahko izberete v načinu pred vadbo iz hitrega menija. Pritisnite gumb LUČKA za dostop do hitrega menija, izberite nastavitev Dolžina bazena in po potrebi spremenite predhodno nastavljeno dolžino bazena. Privzete dolžine so 25 metrov, 50 metrov in 25 jardov, dolžino pa lahko tudi ročno prilagodite po meri. Minimalna dolžina, ki jo lahko izberete, je 20 metrov/jardov.

Plavanje v odprtih vodah

Med uporabo profila za plavanje v odprtih vodah ura beleži preplavano razdaljo, tempo in čas, frekvenco zamahov za prosti slog ter pot.

Prosti slog je edini slog, ki ga prepozna profil plavanja v odprtih vodah.

Tempo in razdalja: ura za izračun tempa in razdalje uporablja GPS.

Frekvenca zamahov za prosti slog: ura beleži povprečne in maksimalne frekvence zamahov (število zamahov na minuto) za vadbo.

Pot: svojo pot, ki jo beleži GPS, si lahko po koncu plavanja ogledate na zemljevidu v aplikaciji in spletni storitvi Flow. GPS ne deluje pod vodo, zato je vaša pot pridobljena na podlagi podatkov GPS, ki so zabeleženi, ko je vaša roka zunaj vode ali zelo blizu površini vode. Zunanji dejavniki, kot so vodne razmere in satelitski položaji, lahko vplivajo na točnost podatkov GPS, zato se lahko podatki iste poti razlikujejo od dneva do dneva.

Merjenje srčnega utripa v vodi

Ura samodejno meri vaš srčni utrip z zapestja s Polarjevo senzorsko tehnologijo fuzije Precision Prime, ki omogoča preprost in udoben način merjenja srčnega utripa med plavanjem. Čeprav lahko voda preprečuje optimalno merjenje srčnega utripa na zapestju, je natančnost tehnologije Polar Precision Prime zadostna, da vam omogoča, da med plavanjem spremljate povprečni srčni utrip in območja srčnega utripa, dobite natančne meritve porabljenih kalorij, obremenitve treninga in povratne informacije o koristi treninga na podlagi območij srčnega utripa.

Da bodo podatki o srčnem utripu čim bolj točni, je pomembno, da je ura tesno nameščena na zapestju (še bolj tesno kot pri drugih športih). Za podrobna navodila o tem, kako morate nositi uro med treningom, glejte razdelek Trening z merjenjem srčnega utripa na zapestju.

Ne pozabite, Polarjevega senzorja srčnega utripa med plavanjem ne morete uporabiti skupaj s pasom za okrog prsi in uro, saj Bluetooth ne deluje v vodi.

Začetek plavanja

 1. Pritisnite NAZAJ, da odprete glavni meni, izberite možnost Začni trening ter poiščite profil Plavanje, Bazensko plavanje ali Plavanje v odprtih vodah.
 2. Med uporabo profila Plavanje/Bazensko plavanje preverite, ali je dolžina bazena pravilno nastavljena. Za spremembo dolžine bazena pritisnite gumb LUČKA, da odprete hitri meni, izberite nastavitev Dolžina bazena in nastavite ustrezno dolžino.

  Vadbe ne začnite beležiti, dokler niste v bazenu in ne pritiskajte gumbov pod vodo, če je mogoče.

 3. Za začetek beleženja treninga pritisnite gumb ZAČNI.

Med plavanjem

Zaslonski prikaz lahko prilagodite v razdelku s športnimi profili v spletni storitvi Flow. Privzeti vpogledi v trening v športnem profilu za plavanje prikazujejo naslednje informacije:

 • Srčni utrip in območje srčnega utripa ZonePointer
 • Razdalja
 • Trajanje
 • Čas počitka (plavanje in bazensko plavanje)
 • Tempo (plavanje v odprtih vodah)
 • Graf srčnega utripa
 • Povprečni srčni utrip
 • Maksimalni srčni utrip
 • Čas dneva

Po plavanju

Pregled vaših podatkov plavanja je na voljo v povzetku treninga v uri takoj po vadbi. Prikažete lahko naslednje informacije:

Datum in čas začetka vadbe

Trajanje vadbe

Preplavana razdalja

Povprečni srčni utrip

Maksimalni srčni utrip

Kardio obremenitev

Območja srčnega utripa

Kalorije

Pokurjene maščobe v % porabljenih kalorij

Povprečni tempo

Maksimalni tempo

Frekvenca zamahov (število zamahov, ki jih naredite v eni minuti)

 • Povprečna frekvenca zamahov
 • Maksimalna frekvenca zamahov

Sinhronizirajte uro z aplikacijo Flow za podrobnejšo vizualno predstavitev vašega plavanja, vključno s podrobno razčlenitvijo posameznih vadb plavanja v bazenu, srčnega utripa, tempa in krivuljami frekvence zamahov.