Test regeneracije nog

Test regeneracije nog vam pove, v kolikšni meri so se mišice vaših nog regenerirale po treningu. Obenem vam pokaže tudi razvoj ekplozivnosti. Test opravite, če želite preveriti, ali ste pripravljeni na trening moči in hitrosti. Gre za pogost, enostaven in varen test, ki ga lahko opravite kjerkoli. Zanj potrebujete le uro Polar.

Test opravite tako, da izvedete tri poskoke, med vsakim pa si privoščite krajši oddih. Najprej hitro počepnite, nato se silovito odženite v zrak, kolikor visoko lahko. Tako dvosmerno gibanje da vašim mišicam elastično energijo za maksimalno eksplozivnost. Test je zaradi tega tudi lažje ponovljiv, poleg tega je manj možnosti za napake.

Da bi dobili povratne informacije o regeneraciji mišic nog, morate opraviti vsaj dva testa v obdobju 28 dni. S tem postavite izhodiščno vrednost. Potem ko opravite tretji test v 28-dnevnem obdobju, boste dobili povratne informacije o regeneraciji mišic nog. To pomeni, da če skočite precej nižje od svoje izhodiščne vrednosti, vaše mišice niso povsem regenerirane. Priporočamo vam, da test izvajate kar se da pogosto. Tako bo bolj zanesljiv, saj boste imeli več rezultatov za izračun izhodišča.

Povratne informacije vključujejo tudi informacije o regeneraciji vašega kardio sistema, vendar morate v tem primeru uporabljati bodisi funkcijo Recovery Pro bodisi Nightly Recharge.

Izvedba testa

Testa ne izvajajte, če ste bolni, poškodovani, ali se ne počutite dobro. Utrujenost po treningu naj vas kljub temu ne ustavi pri izvedbi testa, saj boste tako izvedeli, kako ste se regenerirali po treningu. Če veliko trenirate ali se soočate s povečanim tveganjem za nastanek poškodb ali bolezni, lahko test regeneracije nog opravite vsak dan – tako boste vedeli, ali ste pripravljeni na intenziven trening.

Oglejte si navodila na svoji uri, tako da odprete možnost Testi > Test regeneracije nog > Kako, preden si ogledate natančen prikaz testa in navodila za njegovo izvedbo ter animacije.

Ko ste pripravljeni, izberite možnost Testi > Test regeneracije nog in izberite možnost Začetek. Narediti morate tri poskoke. Ponovitve so pri tem testu ključne, zato test vedno izvedite z isto (pravilno) tehniko.

  1. Hrbet in noge naj bodo iztegnjene, roke pa na bokih. Pazite na položaj rok, saj je ta ključen za natančnost in ponovljivost testa. Roke naj bodo med testom vseskozi na bokih. Tako bodo skoki pravilno merjeni.
  2. Ko zaslišite pisk, hitro počepnite in silovito skočite v zrak. Pristanite z delom stopala tik pod prsti, noge naj bodo iztegnjene. Po vsakem pisku imate na voljo 40 sekund za poskok.
  3. Pred vsakim poskokom se izpiše sporočilo POČAKAJTE. Počakajte, dokler se na zaslonu ne izpiše sporočilo SKOČITE in zaslišite pisk. Nato skočite.
  4. Na zaslonu se izpiše sporočilo Test končan, ko uspešno naredite vse tri poskoke.

Rezultati testa

Po testu se bo izpisala višina vsakega skoka in povprečje vseh treh skokov, na podlagi katerega se izračuna izhodiščna vrednost. Rezultate svojega zadnjega testa si lahko ogledate v Testi > Test regeneracije nog > Zadnji rezultati.

Regeneracija nog se meri tako, da se vaši rezultati testa primerjajo z vašo izhodiščno vrednostjo, ki predstavlja povprečno vrednost vaših rezultatov v preteklih 28 dneh. Samo en rezultat na dan se vključi v izračun izhodiščne vrednosti. Če test opravite večkrat na dan, se bo upošteval samo najboljši rezultat.

Če torej skočite precej nižje od svoje izhodiščne vrednosti, vaše mišice niso povsem regenerirane. Vaše mišice nog niso regenerirane, če:

  • je vaše izhodišče 28 cm ali višje: če je rezultat vašega testa za najmanj 7 % nižji od izhodiščne vrednosti.
  • Če je vaše izhodišče nižje od 28 cm: če je rezultat vašega testa za najmanj 2 cm nižji od izhodiščne vrednosti.

Vaša pripravljenost na področju moči in hitrosti je ponazorjena z ikono in povratnimi informacijami.

  • Zeleno, če ste pripravljeni
  • Oranžno, če ste pripravljeni, a obstajajo zadržki
  • Rdeče, če niste pripravljeni

Poleg informacij o regeneraciji mišic nog lahko dobite tudi informacije o regeneraciji svojega kardio sistema. Te informacije so vam na voljo: v orodju, ki meri tveganje za nastanek poškodb in bolezni (glede na kardio obremenitev v orodju Training Load Pro), v orodju Recovery Pro, pri ortostatičnem testu in v orodju Nightly Recharge. To pomeni, da vaša ura najprej preveri, ali je aktivirano opozorilo za tveganje za bolezni in poškodbe. Če to ni na voljo, vaša ura preveri, ali uporabljate orodje Recovery Pro, zatem pa še, ali ste opravili ortostatični test, ter čisto na koncu, ali uporabljate orodje Nightly Recharge. Če katerokoli izmed teh orodij zazna karkoli, kar bi lahko vplivalo na regeneracijo vašega kardio sistema, bo to upoštevano v povratnih informacijah.

Podrobna analiza v spletni storitvi in aplikaciji Flow

Ne pozabite svojih rezultatov testa sinhronizirati z aplikacijo Polar Flow. Če želite spremljati rezultate na dolgi rok, si lahko vse podatke na enem mestu ogledate v spletni storitvi Polar Flow. Na strani s testi si lahko ogledate vse teste, ki ste jih opravili, in primerjate rezultate. Tako lahko spremljate svoj dolgoročni napredek in spremembe v svoji zmogljivosti.