FuelWise™

S pametnim pomočnikom za polnjenje zalog FuelWise™ si zagotovite zadostno energijo skozi celotno vadbo. FuelWise™ vključuje tri funkcije, ki vas opomnijo, da si morate napolniti zaloge in pomagajo ohraniti primerno raven energije med dolgimi vadbami. Te funkcije so pametni opomnik za ogljikove hidrate, ročni opomnik za ogljikove hidrate in opomnik za hidracijo.

Za vsakega resnega vzdržljivostnega športnika sta izredno pomembna vzdrževanje ustreznih ravni energije in hidracija med daljšo aktivnostjo. Če želite doseči najboljše rezultate, morate svoje telo redno oskrbovati z ogljikovimi hidrati in napitki, še posebej med daljšimi tekmami ali vadbami. Z dvema uporabnima orodjema, opomnikom za ogljikove hidrate in opomnikom za hidracijo, vam FuelWise pomaga najti optimalen način za ohranjanje energije in hidracijo.

Ogljikovi hidrati so idealni za ohranjanje ravni energije, saj se lahko za razliko od maščob ali beljakovin hitro absorbirajo in pretvorijo v glukozo. Glukoza je primarni vir energije med treningom. Višja kot je intenzivnost treninga, več glukoze boste porabili v primerjavi z maščobami. Če je vaša vadba krajša od 90 minut, vam energije običajno ni treba ohranjati z zaužitjem ogljikovih hidratov. Vendar vam lahko dodatni ogljikovi hidrati pomagajo, da ostanete bolj zbrani in pozorni med krajšimi vadbami.

Trening s Fuelwise

Funkcijo FuelWise™ najdete v glavnemu meniju pod Okrepčilo, obsega pa tri vrste opomnikov med vadbami. Te funkcije so Pametni opomnik za ogljikove hidrate, Ročni opomnik za ogljikove hidrate in Opomnik za hidracijo. Pametni opomnik za ogljikove hidrate izračuna vašo potrebo po polnjenju energijskih zalog, in sicer na podlagi ocenjene intenzivnosti in trajanja vadbe ter ob upoštevanju vašega športnega ozadja in telesnih lastnosti. Ročni opomnik za ogljikove hidrate in opomnik za hidracijo temeljita na času, kar pomeni, da boste opomnik prejeli ob nastavljenih intervalih, npr. vsakih 15 ali 30 minut.

Ko uporabljate katero od funkcij okrepčila, se vadba prične v meniju Okrepčilo. Potem ko nastavite svoj opomnik in izberete Naprej, se takoj prikaže način pred vadbo. Zatem izberite svoj športni profil in začnite z vadbo.

Pametni opomnik za ogljikove hidrate

Ko uporabljate pametni opomnik za ogljikove hidrate, nastavite predvideno trajanje in intenzivnost vadbe, na podlagi česar boste prejeli predvideno količino ogljikovih hidratov, ki jih boste morali med vadbo zaužiti za polnjenje energijskih zalog. Pri ocenjevanju vaše potrebe po ogljikovih hidratih pri polnjenju energijskih zalog upoštevamo vaše športno ozadje in telesne lastnosti, kot so starost, spol, višina, telesna teža, najvišji srčni utrip, srčni utrip v mirovanju, VO2max, aerobni prag in anaerobni prag.

Vaša sposobnost absorpcije ogljikovih hidratov je ocenjena na podlagi vašega športnega ozadja. Na podlagi tega se določi največja količina ogljikovih hidratov (gramov na uro), ki vam jo dodeli pametni opomnik za ogljikove hidrate. Ti podatki so uporabljeni za predhodni izračun povezave med vašim srčnim utripom in stopnjo porabe ogljikovih hidratov na podlagi vaših telesnih lastnosti. Priporočljiva stopnja zaužitja ogljikovih hidratov se potem prilagodi navzgor ali navzdol (v okviru najnižjih in najvišjih meja), in sicer na podlagi podatkov o srčnem utripu in predhodnega izračuna povezave med srčnim utripom ter stopnjo porabe ogljikovih hidratov.

Med treningom bo ura sledila vaši dejanski porabi energije in v skladu s tem prilagodila pogostost opomnikov, pri čemer pa količina obroka (ogljikovih hidratov v gramih) med vadbo ves čas ostaja enaka.

Nastavitev pametnega opomnika za ogljikove hidrate

  1. V glavnem meniju izberite Okrepčilo > Pametni opomnik za ogljikove hidrate.
  2. Nastavite predvideno trajanje vadbe. Najkrajše trajanje je 30 minut.
  3. Nastavite predvideno intenzivnost vadbe. Intenzivnost vadbe je nastavljena z območji srčnega utripa. Za več informacij o različnih intenzivnostih treninga glejte razdelek Območja srčnega utripa.
  4. Nastavite OH na porcijo (5–100 gramov) za svoj želeni vir energije za šport.
  5. Izberite Naprej.

Potem ko nastavite opomnik, se prikaže pregled izbranih možnosti. Na tej točki lahko še vedno odstranite opomnik, ki ste ga že nastavili, ali dodate opomnik za hidracijo. Ko ste pripravljeni na začetek vadbe, izberite Uporabi zdaj in preidite v način pred vadbo.

Ko opomnik za hidracijo dodajate pametnemu opomniku za ogljikove hidrate, boste prejeli še ocenjeno količino hidracije na posamezni opomnik. Ta temelji na povprečni ravni potenja v zmernih pogojih.

Na zaslonu se prikaže sporočilo Zaužijte ( ) g OH!, ki ga spremljata tresenje in zvočni signal, s čimer boste opomnjeni, da je čas za ogljikove hidrate.

 

Ročni opomnik za ogljikove hidrate

Opomnik na podlagi časa, ki vam pomaga pri polnjenju energijskih zalog, in sicer z opominjanjem, da morate ob prednastavljenih intervalih zaužiti ogljikove hidrate. Opomnike lahko nastavite na intervale od 5 do 60 minut.

Nastavite ročni opomnik za ogljikove hidrate

  1. V glavnem meniju izberite Okrepčilo > Ročni opomnik za ogljikove hidrate.

  2. Nastavite interval opomnika (5–60 minut).

Potem ko nastavite opomnik, se prikaže pregled izbranih možnosti. Na tej točki lahko še vedno odstranite opomnik, ki ste ga že nastavili, ali dodate opomnik za hidracijo. Ko ste pripravljeni na začetek vadbe, izberite Uporabi zdaj in preidite v način pred vadbo.

Na zaslonu se izpiše sporočilo Zaužijte OH, ki ga spremljata tresenje in zvočni signal, s čimer ste opomnjeni, da je čas za ogljikove hidrate.

Opomnik za hidracijo

Opomnik na podlagi časa, ki vam pomaga vzdrževati raven hidracije, saj vas opominja, da morate piti. Opomnike lahko nastavite na intervale od 5 do 60 minut.

Nastavite opomnik za hidracijo

  1. V glavnem meniju izberite Okrepčilo > Opomnik za hidracijo.

  2. Nastavite interval opomnika (5–60 minut).

Potem ko nastavite opomnik, se prikaže pregled izbranih možnosti. Na tej točki lahko še vedno odstranite opomnik, ki ste ga že nastavili, ali dodate opomnik za ogljikove hidrate. Ko ste pripravljeni na začetek vadbe, izberite Uporabi zdaj in preidite v način pred vadbo.

Na zaslonu se izpiše sporočilo Pijte!, ki ga spremljata tresenje in zvočni signal, s čimer ste opomnjeni, da je čas za hidracijo.

Več o FuelWise™