FuelWise™

Maradj végig energikus az egész edzésszakaszod során a FuelWise™ okos energiaellátási asszisztenssel! A FuelWise™ három funkciót tartalmaz, amelyek emlékeztetnek arra, hogy hogyan pótolhatod az energiát, és hogyan tarthatod fenn a megfelelő energiaszintet a hosszú edzésszakaszok során. Ezek a funkciók a következők: Okos szénhidrát-emlékeztető, Kézi szénhidrát-emlékeztető és Ivási emlékeztető.

Minden állóképességi sportot űző számára lényegesen fontos a hosszú ideig tartó igénybevétel alatti megfelelő energiaszint fenntartása, és a hidratáltság megőrzése. A szervezetedet megfelelően el kell látnod szénhidráttal, és rendszeresen kell pótolnod a folyadékot, hogy a lehető legjobban teljesíts a hosszú versenyek vagy edzésszakaszok során. A két hasznos eszközzel, a szénhidrát-emlékeztetővel és a ivási emlékeztetővel a FuelWise segít megtalálni az optimális energiaellátást és hidratáltságot.

Energiaellátásra a szénhidrátok ideálisak, mivel a zsírokkal vagy fehérjékkel ellentétben gyorsan felszívódnak, és glükózzá alakulnak. A glükóz az elsődleges energiaforrás az edzés során. Minél intenzívebb az edzés, annál nagyobb arányban használsz fel glükózt, mint zsírt. Ha az edzésszakasz 90 percnél rövidebb, akkor általában nem kell szénhidráttal pótolnod az energiát. Az extra szénhidrát azonban még a rövidebb edzésszakaszok során is segít sokkal éberebbnek és koncentráltabbnak lenni.

Edzés a Fuelwise alkalmazással

A FuelWise™ a főmenüben található az Energiaellátás menüpontban, és háromféle emlékeztetőt kínál az edzések során. Ezek a következők: Okos szénhidrát-emlékeztető, Kézi szénhidrát-emlékeztető és Ivási emlékeztető. Az Okos szénhidrát-emlékeztető kiszámolja az energiaellátási igényedet az edzésszakasz becsült intenzitása és időtartama alapján, az edzési előzmények és a fizikai részletek figyelembe vételével. A Kézi szénhidrát-emlékeztető és az Ivási emlékeztető időalapú emlékeztetők, ami azt jelenti, hogy előre beállított időközönként, például 15 vagy 30 percenként fogsz emlékeztetéseket kapni.

Az energiaellátási funkciók bármelyikének használatakor az edzésszakaszt az Energiaellátás menüből kell elindítani. Az emlékeztető beállítását és a Következő lehetőség kiválasztását követően a rendszer közvetlenül az edzés-előkészítés módba lép. Ekkor válaszd ki a sportprofilt, és indítsd el az edzésszakaszt.

Okos szénhidrát-emlékeztető

Az okos szénhidrát-emlékeztető használatakor állítsd be az edzésszakasz becsült időtartamát és intenzitását, és megbecsüljük az energiaellátásodhoz szükséges szénhidrát mennyiségét az edzés során. Az energiaellátásodhoz szükséges szénhidrát mennyiségének becslésekor figyelembe vesszük az edzési előzményeket és a fizikai beállításokat, beleértve az életkort, a nemet, a testmagasságot, a testsúlyt, a maximális pulzust, a nyugalmi pulzust, a maximális oxigénfelvétel (VO2max) értéket, az aerob pulzus küszöbértéket és az anaerob pulzus küszöbértéket.

A szénhidrátok felszívódásának képességét az edzési előzmények alapján becsüljük meg. Ez korlátozza az okos szénhidrát-emlékeztető által javasolt szénhidrátok (gramm per órában kifejezett) maximális mennyiségét. Ezeket az adatokat a rendszer a pulzus és a szénhidrátfogyasztás arányának a fizikai beállítások alapján történő kiszámítására használja fel. Ezt követően a rendszer a javasolt szénhidrátbevitelt felfele vagy lefele (minimum és maximum határértékeken belül) állítja be a pulzusod, valamint az előre kiszámított pulzus és a szénhidrátfogyasztás közötti kapcsolat alapján.

Az edzés során az óra nyomon követi az energia tényleges felhasználását, és ennek megfelelően állítja be az emlékeztetők gyakoriságát, de az adag mérete (szénhidrát grammban kifejezve) mindig ugyanaz az edzésszakasz során.

Okos szénhidrát-emlékeztető beállítása

  1. A főmenüben válaszd az Energiaellátás > Okos szénhidrát-emlékeztető lehetőséget.
  2. Állítsd be az edzésszakasz becsült időtartamát. A minimum 30 perc.
  3. Állítsd be az edzésszakasz becsült intenzitását. Az intenzitás beállítása a pulzuszónákkal történik. A különböző edzési intenzitásokkal kapcsolatos további tudnivalókért tekintsd meg a pulzuszónák szakaszt.
  4. Állítsd be a kedvenc sportszeleted Szénhidrát adagonként mennyiségét (5–100 gramm).
  5. Válaszd a Következő lehetőséget

Az emlékeztető beállítását követően láthatod a választásod áttekintését. Ezen a ponton továbbra is eltávolíthatod az éppen beállított emlékeztetőt, vagy hozzáadhatsz egy ivási emlékeztetőt. Amikor készen állsz az edzésszakasz elkezdésére, válaszd a Alkalmaz lehetőséget az edzés-előkészítés módba történő belépéshez.

Amikor ivási emlékeztetőt adsz hozzá az okos szénhidrát-emlékeztetőhöz, akkor a rendszer a hidratációs szükségleted becslését is elküldi az emlékeztetőkkel. Ez a közepes terhelés alatt fellépő izzadási mennyiségen alapul

Ha eljött az ideje annak, hogy szénhidrátot fogyassz, a kijelzőn megjelenik a Fogyassz ( ) g szénhidrátot! felirat, amelyet rezgés és hangjelzés kísér.

 

Kézi szénhidrát-emlékeztető

Időalapú emlékeztető, amely segít fenntartani energiaellátásod a szénhidrátfogyasztásra való időnkénti emlékeztetéssel. 5–60 perces időközönként való emlékeztetésre állítható be.

Kézi szénhidrát-emlékeztető beállítása

  1. A főmenüben válaszd az Energiaellátás > Kézi szénhidrát-emlékeztető lehetőséget.

  2. Állítsd be az emlékeztetési időközt (5–60 perc).

Az emlékeztető beállítását követően láthatod a választásod áttekintését. Ezen a ponton továbbra is eltávolíthatod az éppen beállított emlékeztetőt, vagy hozzáadhatsz egy ivási emlékeztetőt. Amikor készen állsz az edzésszakasz elkezdésére, válaszd a Alkalmaz lehetőséget az edzés-előkészítés módba történő belépéshez.

Ha eljött az ideje annak, hogy szénhidrátot fogyassz, a kijelzőn megjelenik a Fogyassz szénhidrátot! felirat, amelyet rezgés és hangjelzés kísér.

Ivási emlékeztető

Időalapú emlékeztető, amely segít hidratáltnak maradni a folyadékfogyasztásra való időnkénti emlékeztetéssel. 5–60 perces időközönként való emlékeztetésre állítható be.

Ivási emlékeztető beállítása

  1. A főmenüben válaszd az Energiaellátás > Ivási emlékeztető lehetőséget.

  2. Állítsd be az emlékeztetési időközt (5–60 perc).

Az emlékeztető beállítását követően láthatod a választásod áttekintését. Ezen a ponton még eltávolíthatod az éppen beállított emlékeztetőt, vagy hozzáadhatsz egy szénhidrát-emlékeztetőt. Amikor készen állsz az edzésszakasz elkezdésére, válaszd a Alkalmaz lehetőséget az edzés-előkészítés módba történő belépéshez.

Ha eljött az ideje annak, hogy folyadékot fogyassz, a kijelzőn megjelenik az Igyál! felirat, amelyet rezgés és hangjelzés kísér.

További információ a FuelWise™ alkalmazásról