SleepWise™ gün içinde atik olma kılavuzu
Polar SleepWise™, uykunun günlük atik olma ve günlük performans seviyelerinize ne kadar katkı sağladığını gösterir. Son uykunuzun miktarına ve kalitesine ek olarak uyku ritminin etkisini de dikkate alıyoruz. SleepWise, son uykunuzun günlük atik olma ve günlük performans seviyelerinizi nasıl artırdığını gösterir. Buna Uykuya bağlı enerji diyoruz. Bu, sağlıklı bir uyku ritmine ulaşmanıza ve bu ritmi korumanıza yardımcı olur ve son uykunuzun günlük atik olma durumunuzu nasıl etkilediğini açıklar. Daha atik olma durumu, reaksiyon süresini, tutarlılığı, muhakeme yeteneğini ve karar vermeyi iyileştirerek günlük performans seviyesinin daha yüksek olması anlamına gelir.
Kişisel geri bildirim alabilmek için Tercih edilen uyku sürenizin gerçek uyku ihtiyacınızla aynı olmasına dikkat edin.
SleepWise tamamen otomatiktir ve tek yapmanız gereken Polar saatinizle uyumlu olan Sleep Plus Stages ile uykunuzu takip etmektir. Polar Flow uygulamasında mevcuttur.

Uykuya bağlı enerji tahminlerinizi görmek için son yedi gün içinde en az beş uyku sonucunuz olması gerektiğini unutmayın. Saatinizi takmadıysanız veya uyku takibi başarısız olduysa uyku sonucu sayınızı artırmak için uyku sürelerini manuel olarak uygulamaya girebilirsiniz.
Günlük Uykuya bağlı enerji tahminlerini Polar Flow uygulamasında görmek için Uykuya bağlı enerji seçeneğini seçin veya Günlük bölümü içindeki kart ile günlük Uykuya bağlı enerji tahminlerine göz atabilirsiniz. Karta tıklayarak günlük Uykuya bağlı enerji görünümüne ulaşabilirsiniz.
Uykuya bağlı enerji görünümü şu şekilde açılır:
Sabahları, uykuya bağlı enerjinizin gün boyunca nasıl değişeceğine dair bir tahmin görebilir ve buna göre atik olma durumunu artırıcı aktiviteler (şekerleme, kahve veya açık havada yürüyüş yapmak gibi) planlayabilirsiniz. Bu, uyku ritminizdeki herhangi bir değişiklik hakkında basit görsel ve sayısal geri bildirim almanızı sağlar. Böylece yapılan değişikliklerin daha iyi veya daha kötü olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Bu da uykunun etkilerinin uzun vadede nasıl biriktiğini anlamanıza yardımcı olur. Biriken yetersiz uykuların ve düzensiz uyku ritminin etkisini görünür hale getirir.
Enerji puanı, günlük tahmini tek bir sayıya dönüştürür. Böylece günler arasında karşılaştırma yapmanız kolaylaşır. Enerji puanınız çok iyi, iyi, orta veya az olabilir. Çok iyi enerji puanı, günlük yaşam kalitenizi desteklemek için iyi bir uykunun tüm kazanımlarından yararlandığınız anlamına gelir. İhtiyacınız olandan daha az süre uyursanız enerji puanınız az olabilir. Örneğin, hafta sonları sebebiyle grafiğinizde tekrar eden örüntüler görebilirsiniz.
Günlük Tahmin grafiği son uykunuzun gün içindeki uykuya bağlı enerji seviyenizi nasıl etkileyeceğine yönelik tahmini gösterir.
Daha açık renkler ve daha uzun sütunlar, yüksek enerji seviyesini gösterir. Bu da çevik hissetmenize ve performans seviyenizin yüksek olduğu anlamına gelir. Daha koyu renkler düşük enerjiyi işaret eder. Bu, kendinizi daha düşük seviyede atik, hatta uykulu hissedebileceğiniz anlamına gelir.
Enerji seviyeleri
Tahminimizin yalnızca uykuya dayalı olduğunu lütfen unutmayın. Gün içinde yaptığınız veya yapmadığınız diğer hiçbir şeye tepki vermez. Başka bir deyişle, grafik tükettiğiniz fincan kahvelere, yaptığınız soğuk duşlara veya tempolu yürüyüşlere tepki vermeyecektir. İç motivasyon da ne kadar çevik hissettiğinizde rol oynar. Uykuya dayalı enerji seviyeniz ne kadar yüksek olursa olsun, çok sıkıcı bir ders sırasında uykunuzun gelmesi olağandır. Öte yandan elinizde gerçekten ilgi çekici bir görev varsa kötü bir gece uykusundan sonra bile kendinizi çok çevik hissedebilirsiniz. Günlük tahmini takip ederek enerji seviyenizin öğleden sonra bir süre düşme eğiliminde olduğunu ve ardından tekrar yükseldiğini öğreneceksiniz. Öğleden sonra meydana gelen bu düşüş için endişelenmeye gerek yok. Bu durum iç ritminiz tarafından düzenlenir ve tüm insanlar için olağandır. Geçmişteki tahminlerinizi inceleyerek bugünün enerji seviyelerinin sadece dün geceki uykunuzdan değil, aynı zamanda son birkaç günkü uyku geçmişinizden de etkilendiğini öğrenebilirsiniz. Örneğin, hafta sonları geç yatmak, sonraki birkaç günü de etkiler.
Uyku kapısı vücudunuzun uykuya dalmaya hazır olacağı zamanı tahmin eder. Ancak vücudunuzun iç ritmi günlük sorumluluklarınızla her zaman uyum göstermeyebilir. Bu nedenle uyku kapısı gerçek hayatta her zaman ideal uyku saatinizi göstermeyebilir. Örneğin, uzun bir tatilden veya hafta sonu tatilinden sonra çalışmaya geri döndüğünüzde bu durum oluşabilir.

Saatiniz uyandığınızı tespit ettiğinde Uykuya bağlı enerji görünümünde Uykuya bağlı enerji tahminini gösterir. Saat kadranından sola veya sağa kaydırarak Uykuya bağlı enerji görünümünü bulun.
Saatiniz uykunuzu henüz özetlemediyse uyku takibini manuel olarak da durdurabilirsiniz. Saatiniz en az dört saat uyuduğunuzu tespit ederse Uykuya bağlı enerji görünümünde Zzz yazısı gösterilir. Ekrana dokunursanız Uyandınız mı? yazısı gösterilir. Onaylamak için simgesine dokunduğunuz anda saatiniz uykunuzu özetler.

Uykuya bağlı enerji görünümünde şu bilgiler gösterilir:
-
Uykuya bağlı enerji grafiği, son uykunuzun gün içindeki uykuya bağlı enerji seviyenizi nasıl etkileyeceğine yönelik tahmini gösterir. Daha açık renkler ve daha uzun sütunlar, yüksek enerji seviyesini gösterir. Ayrıntılı bilgi almak için ekrana dokunun.
-
Enerji puanı, günlük tahmini tek bir sayıya dönüştürür. Böylece günler arasında karşılaştırma yapmanız kolaylaşır. Enerji puanınız çok iyi, iyi, orta veya az olabilir. Çok iyi enerji puanı, günlük yaşam kalitenizi desteklemek için iyi bir uykunun tüm kazanımlarından yararlandığınız anlamına gelir. İhtiyacınız olandan daha az süre uyursanız enerji puanınız az olabilir. Örneğin, hafta sonları sebebiyle enerji puanı grafiğinizde tekrar eden örüntüler görebilirsiniz.
-
Uyku süresi, uyuduğunuz ve uyandığınız zaman arasında geçen toplam süreyi belirtir.
-
Uyku puanı (1-100): Uyku sürenizi ve uykunuzun kalitesini tek bir sayıyla gösteren skor.
-
Uyku kapısı vücudunuzun uykuya dalmaya hazır olacağı zamanı tahmin eder. Bu, verilerinize bağlı olarak hesaplanabilir veya hesaplanamaz. Düzensiz uyku ritmine sahip olmak veya alışılmadık saatlerde uyumak iç ritminizi bozabilir ve uyku kapınızın fark edilmesini zorlaştırabilir.
-
Uyku kapısının fark edilebilirliği (1/3, 2/3 veya 3/3): Düzenli uyku ritmine sahipseniz uyku kapınız kolayca fark edilebilir (3/3). Uyku ritminizde ani değişiklikler yaşandığında uyku kapınızın fark edilmesi zorlaşır.

Haftalık uyku görünümünde farklı gecelerde ölçülen Uyku değerlerinizi karşılaştırabilir ve analiz edebilirsiniz. Buraya erişmek için takvim simgesine tıklayın.
Uykuya bağlı enerji grafiği uykunun günlük hayatınıza son zamanlarda nasıl etki ettiğini gösterir. Buna bağlı olarak uyku düzeninizde değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz.
Uyku ve İç ritim grafiği gerçek uyku ritminizin vücudunuzun dahili sirkadiyen ritminden ne kadar saptığını gösterir. Gerçek hayattaki ritminiz ile vücudunuzdaki iç ritmin senkronize edilmesi sağlığınız için faydalıdır. Belirli saatlerde uyuyup uyanmak, bu iki ritmi senkronize etmenize yardımcı olur. Davranışlarınızın iç ritminizi nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Örneğin, hafta sonları geç saatlere kadar uyanık kalmak veya zaman kuşakları arasında seyahat etmek ritimlerinizin senkronizasyonunu bozabilir.
Uyku kapısı vücudunuzun uykuya dalmaya hazır olacağı zamanı tahmin eder. Bu, verilerinize bağlı olarak hesaplanabilir veya hesaplanamaz. Düzensiz uyku ritmine sahip olmak veya alışılmadık saatlerde uyumak iç ritminizi bozabilir ve uyku kapınızın fark edilmesini zorlaştırabilir.
Uyku kapısının fark edilebilirliği
Düzenli uyku ritmine sahipseniz uyku kapınız kolayca fark edilebilir (3/3). Uyku ritminizde ani değişiklikler yaşandığında uyku kapınızın fark edilmesi zorlaşır.
İç ritim
Vücudunuzun iç ritmi, bedeninizin doğal olarak uyumak veya uyanık kalmak istediği zamanlardan oluşur. Grafikteki mor çizgiler uyku pencerenizi, diğer bir deyişle vücudunuzun uyumak istediği zamanları temsil eder. Mavi çubuklar ise gerçek uyku zamanlarınızı gösterir. Gerçek hayattaki ritminiz ile vücudunuzdaki iç ritmin senkronize edilmesi sağlığınız için faydalıdır. Belirli saatlerde uyuyup uyanmak, bu iki ritmi senkronize etmenize yardımcı olur.
Ofis saatlerinde çalışan birçok insan hafta sonları geç saatlere kadar ayakta kalma ve uyuma eğilimindedir. Bu şekilde uyku kapılarını Pazar gecesi için de geç saate kadar uyanık kalacak şekilde kaydırıyorlar. Çok tipik olan bu sosyal jet lag durumunda, Pazar gecesi uykuya dalma sorunu yeni bir çalışma haftasına uyku yoksunluğu ile başlamakla sonuçlanabilir. Bu duruma göre Pazar uykusuzluğunu ve Pazartesi uyku yoksunluğunu önlemenin yolu her gün yatağa aynı saatte girip aynı saatte uyanmaktır. Ancak geç saate kadar ayakta kaldıysanız bu durumu geç uyanmak yerine tatlı bir öğleden sonra şekerlemesi ile telafi edin.

Polar SleepWise özelliği, kişinin son zamanlarda nasıl uyuduğuna bağlı olarak gündüz atik olma durumunu tahmin etmek için uyku takibi ve biyomatematik modellemeden yararlanır. Polar modeli, uykunun kişinin atik olma durumunu nasıl artırdığını tahmin etmek için uyku miktarını, kalitesini ve zamanlamasını kişisel uyku ihtiyacına ve kişinin vücudunun dahili sirkadiyen ritmine göre değerlendirir. Bu model, kişinin saatlik enerji seviyelerini, günlük enerji puanını, uyku kapısını ve uyku penceresini tahmin eder. Uyku kapısı, kişinin uyku penceresinin başlangıcını, yani vücudunun doğal olarak uyumak isteyeceği zamanı işaret eder. SleepWise tam olarak güvenli sonuçlara ulaşabilmek için yeterli veriyi 1 veya 2 hafta boyunca toplar.
Biyomatematik modelleme, farklı uyku programlarının uyanık olunan saatlerdeki atik olma durumunu nasıl etkilediğini tahmin etmek için genel olarak kullanılan bir araçtır. Bilimsel literatürde birçok biyomatematik modeli tanıtılmıştır. Bu modeller arasındaki detaylar ve terminoloji değişirken, genelde hepsi uyanık kalma süresi, uyuma uyanma geçmişi ve sirkadiyen ritmi göz önünde bulundurur. Bu modellerin çıktıları genellikle az düzeyde veya şiddetli uyku kısıtlamalarından sonra bir psikomotor uyanıklık göreviyle doğrulanmıştır. Psikomotor uyanıklık görevi, ekranda ışık belirdiği anda bir düğmeye basılan basit bir görevdir. Böyle bir görevden elde edilen sonuçlar, dikkati sürdürme, problem çözme ve karar verme yeteneği ile ilişkilidir.