SleepWise™ inzicht in je alertheid overdag
Polar SleepWise™ helpt je te begrijpen hoe slaap bijdraagt aan je alertheid en je prestatiebereidheid overdag. Naast de hoeveelheid slaap en de kwaliteit van je recente slaap, houden we ook rekening met het effect van je slaapritme. SleepWise laat je zien hoe je recente slaap overdag je alertheid en je prestatiebereidheid stimuleert. Dit noemen we het Boosteffect van slaap. Het helpt je een gezond slaapritme te bereiken en te houden en het beschrijft hoe je recente slaap van invloed is op je alertheid overdag. Een hogere alertheid zorgt voor een hogere prestatiebereidheid doordat reactietijd, nauwkeurigheid, beoordelingsvermogen en besluitvorming verbeteren.
Om gepersonaliseerde feedback te krijgen dien je ervoor te zorgen dat je instelling voor Gewenste slaapduur overeenkomt met je werkelijke slaapbehoefte.
SleepWise is volledig automatisch; je hoeft alleen je slaap bij te houden met een Polar horloge dat compatibel is met Sleep Plus Stages. Het is beschikbaar in de Polar Flow app.
Denk eraan dat je ten minste vijf slaapresultaten in de laatste zeven dagen moet hebben om de prognoses voor je Boosteffect van slaap te zien. Als je je horloge niet hebt gedragen of als de slaapregistratie niet is gelukt, kun je in de app ook handmatig slaapduur toevoegen en zo het aantal slaapresultaten verhogen.
Om je prognoses voor Boosteffect van slaap in de Polar Flow app te zien, kies je Boosteffect van slaap in het menu of kijk je naar de dagelijkse prognose voor Boosteffect van slaap op de kaart in je Logboek. Je opent de weergave dagelijks Boosteffect van slaap door op de kaart te klikken.
De weergave Boosteffect van slaap opent:
's Ochtends zie je een prognose voor hoe je boosteffect van slaap naar verwachting door de dag heen zal variëren, zodat je je activiteiten voor extra alertheid overeenkomstig kunt plannen (zoals dutjes, koffie, of een wandeling in de buitenlucht). Dit biedt eenvoudige visuele en numerieke feedback over veranderingen in je slaapritme. Zo kun je gemakkelijk zien of de veranderingen goed of minder goed uitpakken. Dit geeft je meer inzicht in de effecten van slaap op de lange termijn. Het maakt de gevolgen van te weinig slaap en een onregelmatig slaap-waak-ritme zichtbaar.
Boostscore vat de dagelijkse prognose samen in één getal, zodat je dagen gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Jouw boostscore kan uitstekend, goed, redelijk, of matig zijn. Een uitstekende boostscore betekent dat je overdag alle voordelen van goede slaap benut. Je boostscore is matig als je bijvoorbeeld veel slaap tekort komt. Je ziet mogelijk herhalende patronen in de trend, bijvoorbeeld vanwege de weekends.
De dagelijkse Prognosegrafiek laat zien hoe je recente slaap je naar verwachting de hele dag een boost geeft.
Hoe lichter de kleur en hoger de balk, des te hoger het boostniveau. Het betekent dat je je waarschijnlijk alert voelt en klaar om te presteren. Hoe donkerder de kleur en lager de balk, des te minder alert je je waarschijnlijk voelt – mogelijk zelfs suf.
Boostniveaus
Denk eraan dat onze prognose alleen op slaap is gebaseerd. Hij reageert niet op andere dingen die je overdag al dan niet doet. Met andere woorden, de grafiek reageert niet op de koppen koffie die je drinkt, op de koude douches die je neemt of de flinke wandelingen die je maakt. Innerlijke motivatie speelt ook een rol bij hoe helder je je voelt. Ongeacht de hoogte van het boostniveau van je slaap, tijdens een heel saaie lezing zul je je ongetwijfeld suf gaan voelen. Anderzijds kun je je zelfs nadat je slecht hebt geslapen bijzonder alert voelen, als je een bijzonder interessante klus te doen hebt. Door de dagelijkse prognose te volgen ervaar je dat je boostniveau in de middag vaak wat daalt en daarna weer stijgt. Maar maak je over dit dipje in de middag absoluut geen zorgen. Het wordt bepaald door je biologische klok en alle mensen hebben ermee te maken. Door het verloop van je prognoses uit het verleden te bestuderen, kun je zien hoe de boostniveaus van de huidige dag niet alleen worden beïnvloed door je slaap van de afgelopen nacht, maar ook door je recente slaapgeschiedenis. Laat opblijven in het weekend kan bijvoorbeeld meerdere dagen beïnvloeden.
Bedtijdsuggestie anticipeert op het tijdstip waarop je lichaam klaar is om in slaap te vallen. Maar de biologische klok van je lichaam komt mogelijk niet altijd overeen met wat je op een dag moet doen. Daarom is je bedtijdsuggestie in het dagelijkse leven niet altijd je ideale bedtijd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je na een onderbreking weer aan het werk gaat – of dat nou na een langere vakantie of gewoon na een weekend is.
Als je horloge detecteert dat je wakker bent geworden, wordt de prognose voor je Boosteffect van slaap getoond in de weergave Boosteffect van slaap. Veeg naar links of rechts op de wijzerplaat om naar de weergave Boosteffect van slaap te bladeren.
Je kunt de slaapregistratie ook handmatig stoppen als je horloge nog geen overzicht van je slaap heeft gemaakt. Zzz... wordt weergegeven in de weergave Boosteffect van slaap nadat je horloge ten minste vier uur slaap heeft gedetecteerd. Al wakker? verschijnt als je op het display tikt. Bevestig door op te tikken. Je horloge maakt dan meteen een overzicht van je slaap.
De weergave Boosteffect van slaap bevat de volgende informatie:
-
De grafiek Boosteffect van slaap laat zien wat het verwachte boosteffect van je recente slaap is gedurende de hele dag. Hoe lichter de kleur en hoger de balk, des te hoger het boostniveau. Tik op het display om meer details te zien.
-
Boostscore vat de dagelijkse prognose samen in één getal, zodat je dagen gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Jouw boostscore kan uitstekend, goed, redelijk, of matig zijn. Een uitstekende boostscore betekent dat je overdag alle voordelen van goede slaap benut. Je boostscore is matig als je bijvoorbeeld veel slaap tekort komt. Je ziet mogelijk herhalende patronen in de boostscore, bijvoorbeeld vanwege de weekends.
-
Slaapduur geeft de totale tijd aan tussen het moment dat je in slaap viel en het moment dat je wakker werd en het tijd was om op te staan.
-
Slaapscore (1-100): een score van je slaapduur en slaapkwaliteit, uitgedrukt in een cijfer.
-
Bedtijdsuggestie anticipeert op het tijdstip waarop je lichaam klaar is om in slaap te vallen. Dit kan al dan niet duidelijk identificeerbaar zijn op basis van je gegevens. Een onregelmatig slaapritme of ongebruikelijke slaaptijden kunnen je biologische klok verstoren en je bedtijdsuggestie minder identificeerbaar maken.
-
Identificeerbaarheid van bedtijdsuggestie (1/3, 2/3 or 3/3): Je kunt verwachten dat je bedtijdsuggestie duidelijk identificeerbaar is (3/3) als je slaapritme regelmatig is. Als je slaapritme drastisch verandert, wordt je bedtijdsuggestie moeilijk identificeerbaar.
In de weergave Slaap per week kun je je Slaapgegevens van verschillende nachten vergelijken en analyseren. Tik op het pictogram van de kalender om de weergave te openen.
De grafiek Boosteffect van slaap laat zien hoe je slaap de afgelopen tijd van invloed is geweest op je dagen. Op basis hiervan kun je overwegen wijzigingen in je slaapschema aan te brengen.
De grafiek Slaap & biologische klok laat zien hoeveel je echte slaapritme afwijkt van je interne biologische klok. Synchronisatie van deze twee ritmes – echt en intern – heeft veel voordelen voor de gezondheid. Op vaste tijden naar bed gaan en opstaan helpt bij het synchroniseren. Je kunt zien hoe je gedrag van invloed is op je biologische klok. Door bijvoorbeeld in het weekend laat op te blijven of door tijdzones te reizen kan de synchronisatie van je ritmes verstoord raken.
Bedtijdsuggestie anticipeert op het tijdstip waarop je lichaam klaar is om in slaap te vallen. Dit kan al dan niet duidelijk identificeerbaar zijn op basis van je gegevens. Een onregelmatig slaapritme of ongebruikelijke slaaptijden kunnen je biologische klok verstoren en je bedtijdsuggestie minder identificeerbaar maken.
Identificeerbaarheid van bedtijdsuggestie
Je kunt verwachten dat je bedtijdsuggestie duidelijk identificeerbaar is (3/3) als je slaapritme regelmatig is. Als je slaapritme drastisch verandert, wordt je bedtijdsuggestie moeilijk identificeerbaar.
Biologische klok
De biologische klok van je lichaam zorgt ervoor dat er tijden zijn waarop je lichaam van nature wil slapen of wakker wil zijn. De paarse lijnen in de grafiek geven je slaapvenster aan: het tijdvenster waarin je lichaam eigenlijk had willen slapen. De blauwe balken geven aan wanneer je echt hebt geslapen. Synchronisatie van deze twee ritmes – echt en intern – heeft veel voordelen voor de gezondheid. Op vaste tijden naar bed gaan en opstaan helpt bij het synchroniseren.
Veel mensen die kantooruren werken hebben de neiging laat op te blijven en in het weekend uit te slapen. Zo verschuiven zij hun bedtijdsuggestie en blijven ze ook op zondag laat op. Dit uiterst typische geval van sociale jetlag kan ertoe leiden dat je met een slaaptekort aan een nieuwe werkweek begint omdat je op zondagavond moeilijk in slaap valt. Als je alles volgens het boekje doet, kun je slapeloosheid op zondag en slaaptekort op maandag vermijden door elke dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Maar als je tot laat op bent gebleven, kun je dat beter compenseren met een lekker middagdutje dan door uit te slapen.
De Polar SleepWise-functie maakt gebruik van slaapregistratie en een biomathematisch model om je alertheidsniveau overdag op basis van je recente slaap te voorspellen. Om te voorspellen hoe slaap je alertheid bevordert, vergelijkt het Polar model de hoeveelheid slaap, de kwaliteit en de slaaptijdstippen met je persoonlijke slaapbehoefte en biologische klok. Het model voorspelt je boostniveaus per uur, je dagelijkse boostscore, bedtijdsuggestie en slaapvenster. Een bedtijdsuggestie markeert het begin van je slaapvenster - het tijdstip waarop je lichaam van nature graag wil slapen. Het duurt 1 tot 2 weken voordat SleepWise voldoende gegevens heeft verzameld om volledig betrouwbaar te zijn.
Biomathematische modellering is een algemeen aanvaarde methode om te voorspellen hoe verschillende slaapschema's van invloed zijn op alertheid tijdens de uren dat je wakker bent. Diverse biomathematische modellen worden in de wetenschappelijke literatuur genoemd. Terwijl de details en terminologie van de modellen verschillen, houden de modellen doorgaans rekening met de tijd dat je wakker bent, de slaap-waak-geschiedenis, en de biologische klok. De resultaten van de modellen zijn doorgaans gevalideerd aan de hand van een psychomotorische waakzaamheidstaak na matige of ernstige beperking van slaap. De psychomotorische waakzaamheidstaak is een eenvoudige taak waarbij je op een knop drukt zodra het licht op een scherm verschijnt. De resultaten van een dergelijke taak komen overeen met behoud van aandacht, probleemoplossing en besluitvorming.