FuelWise™

Maradj végig energikus az egész edzésszakaszod során a FuelWise™ energiaellátási asszisztenssel! A FuelWise™ három funkciót tartalmaz, amelyek emlékeztetnek arra, hogy hogyan pótolhatod az energiát és tarthatod fenn a megfelelő energiaszintet a hosszú edzésszakaszok során. Ezek a funkciók a következők: Smart carbs reminder (Okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető), Manual carbs reminder (Kézi szénhidrátfogyasztási emlékeztető) és Drink reminder (Folyadékfogyasztási emlékeztető).

Minden állóképességi sportot űző számára lényegesen fontos a hosszú ideig tartó igénybevétel alatti megfelelő energiaszint fenntartása, és a hidratáltság megőrzése. A szervezetedet megfelelően el kell látnod szénhidráttal, és rendszeresen kell pótolnod a folyadékot, hogy a lehető legjobban teljesíts a hosszú versenyek vagy edzésszakaszok során. A két hasznos eszközzel, a szénhidrátfogyasztási emlékeztetővel és a folyadékfogyasztási emlékeztetővel a FuelWise segít megtalálni az optimális energiaellátást és hidratáltságot.

Energiaellátásra a szénhidrátok ideálisak, mivel a zsírokkal vagy fehérjékkel ellentétben gyorsan felszívódnak, és glükózzá alakulnak. A glükóz az elsődleges energiaforrás az edzés során. Minél intenzívebb az edzés, annál több glükózt használsz fel, mint zsírt. Ha az edzés 90 percnél rövidebb, akkor általában nem kell szénhidráttal pótolnod az energiát. Az extra szénhidrát azonban még a rövidebb edzésszakaszok során is segít sokkal éberebbnek és koncentráltabbnak lenni.

Edzés a Fuelwise alkalmazással

A FuelWise™ a főmenüben található a Fueling (Energiaellátás) menüpontban, és háromféle emlékeztetőt kínál az edzések során. Ezek a következők: Okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető, Kézi szénhidrátfogyasztási emlékeztető és Folyadékfogyasztási emlékeztető. Az Okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető kiszámolja az energiaellátási igényedet az edzés becsült intenzitása és időtartama alapján, az edzési előzmények és a fizikai részletek figyelembe vételével. A Kézi szénhidrátfogyasztási emlékeztető és a Folyadékfogyasztási emlékeztető időalapú emlékeztetők, ami azt jelenti, hogy előre beállított időközönként, például 15 vagy 30 percenként fogsz emlékeztetéseket kapni.

Az energiaellátási funkciók bármelyikének használatakor az edzésszakaszt a Fueling (Energiaellátás) menüből kell elindítani. Az emlékeztető beállítását és a Next (Következő) lehetőség kiválasztását követően a rendszer közvetlenül az edzés-előkészítés módba lép. Ekkor válaszd ki a sportprofilt, és indítsd el az edzést.

Okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető

Az okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető használatakor állítsd be az edzés becsült időtartamát és intenzitását, és megbecsüljük az energiaellátásodhoz szükséges szénhidrát mennyiségét az edzés során. Az energiaellátásodhoz szükséges szénhidrát mennyiségének becslésekor figyelembe vesszük az edzési előzményeket és a fizikai beállításokat, beleértve az életkort, a nemet, a testmagasságot, a testsúlyt, a maximális pulzust, a nyugalmi pulzust, a maximális oxigénfelvétel (VO2max) értéket, az aerob pulzus küszöbértéket és az anaerob pulzus küszöbértéket.

A szénhidrátok felszívódásának képességét az edzési előzmények alapján becsüljük meg. Ez korlátozza az okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető által javasolt szénhidrátok (gramm per órában kifejezett) maximális mennyiségét. Ezeket az adatokat a rendszer a pulzus és a szénhidrátfogyasztás arányának a fizikai beállítások alapján történő kiszámítására használja fel. Ezt követően a rendszer a javasolt szénhidrátbevitelt felfele vagy lefele (minimum és maximum határértékeken belül) állítja be a pulzusod, valamint az előre kiszámított pulzus és a szénhidrátfogyasztás közötti kapcsolat alapján.

Az edzés során az óra nyomon követi az energia tényleges felhasználását, és ennek megfelelően állítja be az emlékeztetők gyakoriságát, de az adag mérete (szénhidrát grammban kifejezve) mindig ugyanaz az edzésszakasz során.

Okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető beállítása

  1. A főmenüben válaszd a Fueling > Smart carbs reminder (Energiaellátás > Okos szénhidrátfogyasztási emlékeztető) lehetőséget.
  2. Állítsd be az edzés becsült időtartamát. A minimum 30 perc.
  3. Állítsd be az edzés becsült intenzitását. Az intenzitás beállítása a pulzustartományokkal történik. A különböző edzési intenzitásokkal kapcsolatos további tudnivalókért tekintsd meg a heart rate zones (pulzustartományok) szakaszt.
  4. Állítsd be a kedvenc sportszeleted carbs per serving (fogyasztásonkénti szénhidrát mennyiség) értékét (5–100 gramm).
  5. Válaszd a Next (Következő) lehetőséget

Az emlékeztető beállítását követően megtekintheted választásod áttekintését. Ezen a ponton továbbra is eltávolíthatod az éppen beállított emlékeztetőt, vagy hozzáadhatsz egy folyadékfogyasztási emlékeztetőt. Amikor készen állsz az edzés elkezdésére, válaszd a Use now (Használat most) lehetőséget az edzés-előkészítés módba történő belépéshez.

Amikor folyadékfogyasztási emlékeztetőt adsz hozzá az okos szénhidrátfogyasztási emlékeztetőhöz, akkor a rendszer a hidratációs szükségleted becslését is elküldi az emlékeztetőkkel. Ez a közepes terhelés alatt fellépő izzadási mennyiségen alapul

Ha eljött az ideje annak, hogy szénhidrátot fogyassz, az óra kijelzőjén megjelenik a ( ) g szénhidrát! felirat, amelyet rezgés kísér.

Kézi szénhidrátfogyasztási emlékeztető

Időalapú emlékeztető, amely segít fenntartani energiaellátásod a szénhidrátfogyasztásra való időnkénti emlékeztetéssel. 5–60 perces időközönként való emlékeztetésre állítható be.

Kézi szénhidrátfogyasztási emlékeztető beállítása

  1. A főmenüben válaszd a Fueling > Manual carbs reminder (Energiaellátás > Kézi szénhidrátfogyasztási emlékeztető) lehetőséget.

  2. Állítsd be az emlékeztetési időközt (5–60 perc).

Az emlékeztető beállítását követően megtekintheted választásod áttekintését. Ezen a ponton továbbra is eltávolíthatod az éppen beállított emlékeztetőt, vagy hozzáadhatsz egy folyadékfogyasztási emlékeztetőt. Amikor készen állsz az edzés elkezdésére, válaszd a Use now (Használat most) lehetőséget az edzés-előkészítés módba történő belépéshez.

Ha eljött az ideje annak, hogy szénhidrátot fogyassz, az óra kijelzőjén megjelenik a Szénhidrát! felirat, amelyet rezgés kísér.

Folyadékfogyasztási emlékeztető

Időalapú emlékeztető, amely segít hidratáltnak maradni a folyadékfogyasztásra való időnkénti emlékeztetéssel. 5–60 perces időközönként való emlékeztetésre állítható be.

Folyadékfogyasztási emlékeztető beállítása

  1. A főmenüben válaszd a Fueling > Drink reminder (Energiaellátás > Folyadékfogyasztási emlékeztető) lehetőséget.

  2. Állítsd be az emlékeztetési időközt (5–60 perc).

Az emlékeztető beállítását követően megtekintheted választásod áttekintését. Ezen a ponton továbbra is eltávolíthatod az éppen beállított emlékeztetőt, vagy hozzáadhatsz egy szénhidrátfogyasztási emlékeztetőt. Amikor készen állsz az edzés elkezdésére, válaszd a Use now (Használat most) lehetőséget az edzés-előkészítés módba történő belépéshez.

Ha eljött az ideje annak, hogy igyál, az óra kijelzőjén megjelenik az Igyál! felirat, amelyet rezgés kísér.

További információ a FuelWise™ alkalmazásról