Energiebronnen

De uitsplitsing van de energiebronnen laat zien hoeveel verschillende energiebronnen (vetten, koolhydraten, eiwitten) je hebt gebruikt tijdens je trainingssessie. Je kunt deze informatie direct na afloop van je trainingssessie op je horloge bekijken in het trainingsoverzicht. Meer gedetailleerde informatie krijg je na het synchroniseren van je gegevens te zien in de Flow mobiele app.

Als je beweegt, gebruikt je lichaam koolhydraten en vetten als belangrijkste energiebron. Hoe hoger je trainingsintensiteit, hoe meer koolhydraten je gebruikt in verhouding tot vet, en vice versa. De rol van eiwit is meestal vrij klein, maar tijdens een training op een hoog intensiteitsniveau en lange trainingssessies haalt je lichaam ongeveer 5 tot 10% energie uit eiwitten.

We berekenen het gebruik van verschillende energiebronnen op basis van je hartslag, maar houden ook rekening met je fysieke instellingen. Hieronder vallen je leeftijd, geslacht, lengte, gewicht, maximale hartslag, rusthartslag, VO2max, aerobe drempel en anaerobe drempel. Het is belangrijk dat je deze instellingen zo nauwkeurig mogelijk hebt ingesteld, zodat je de meest nauwkeurige gegevens over je energieverbruik krijgt.

Overzicht van energiebronnen

Na je trainingssessie zie je de volgende informatie in het trainingsoverzicht:

Koolhydraten, eiwitten en vetten die je tijdens je trainingssessie hebt gebruikt.

Let op: je moet de gebruikte hoeveelheid energiebronnen niet interpreteren als een richtlijn voor wat je moet eten na je trainingssessie.

Gedetailleerde analyse in de Flow mobiele app

In de Polar Flow app zie je ook hoeveel van deze bronnen je op elk punt van je trainingssessie hebt gebruikt en hoe ze zich in de loop van de sessie hebben opgestapeld. De grafiek laat zien hoe je lichaam gebruik maakt van verschillende energiebronnen bij verschillende trainingsintensiteiten, en ook in verschillende fasen van je trainingssessie. Je kunt ook het verloop van soortgelijke sessies over een langere periode vergelijken en zien hoe je vermogen om vet als primaire energiebron te gebruiken zich ontwikkelt.

Lees meer over energiebronnen in Energy sources