Úszás-mérőszámok

Az úszás-mérőszámok segítségével minden úszóedzés alkalmával kielemezheted és figyelemmel kísérheted teljesítményedet és hosszú távú fejlődésedet.

A lehető legpontosabb adatok érdekében állítsd be, hogy melyik csuklódon viseled az órát. Ellenőrizheted, hogy beállítottad-e, hogy melyik csuklódon viseled az órát a termékbeállítások alatt a Flow-ban.

Medencés úszás

A Swimming (Úszás) vagy Pool swimming (Medencés úszás) profil használatakor az óra felismeri az úszásnemedet, rögzíti az úszási távot, időt és tempót, karcsapásritmust, a pihenési időt. Ezenkívül a SWOLF pontszám segítségével nyomon követheted fejlődésedet.

Swimming Styles (Úszásnemek): Az óra felismeri a következő úszásnemeket, kiszámolja az adott úszásnemre vonatkozó értékeket, valamint az adott edzésszakaszra vonatkozó összértékeket.

 • Gyorsúszás
 • Hátúszás
 • Mellúszás
 • Pillangóúszás

Tempó és táv: Amint az óra felismeri az úszásnemedet a fent említett négyféle úszásnem közül, képes lesz észlelni a fordulókat, és ezt az információt a tempó és a táv pontos kiszámítására használja fel. A készülék az észlelt fordulók és a medence beállított mérete alapján számítja ki a tempót és távolságot. Minden forduló alkalmával egy medencehosszt ad hozzá a készülék a leúszott távhoz.

Strokes: (Karcsapások): Az óra kijelzi a karcsapások számát percenként vagy medencehosszonként. Ennek alapján többet megtudhatsz az úszási technikádról, ritmusodról és időzítésedről.

SWOLF (az „úszás” és a „golf” összevonása) a hatékonyság közvetett mértéke. A SWOLF az időtartam és az egy medencehossz leúszásához szükséges karcsapások számának összege. Ha például egy hossz leúszása 30 másodpercbe és 10 csapásba telik, az SWOLF pontszám 40. Minél alacsonyabb az SWOLF pontszáma egy adott távolságon és úszási stílusban, annál hatékonyabb a technikája.

Az SWOLF pontszám egyénenként erősen változó, ezért nem érdemes összehasonlítani mások pontszámaival. Inkább egy személyes eszközről van szó, amely segít a fejlődésben és a technika finomhangolásában, valamint az optimális hatékonyság megtalálásában az egyes úszásnemek esetén.

A medencehossz beállítása

Fontos, hogy a megfelelő medencehosszt válaszd ki, mivel az hatással van a tempó, a táv és a karcsapások, valamint a SWOLF pontszám számítására. A medencehosszt a gyorsmenü edzés-előkészítés menüpontjában választhatod ki. Nyomd meg a LIGHT (VILÁGÍTÁS) gombot a gyorsmenü eléréséhez, majd válaszd a Pool length (Medencehossz) beállítást, és szükség esetén módosítsd a korábban beállított medencehosszt. Alapértelmezett hosszként a 25 méter, az 50 méter és a 25 yard érhető el, de egyéni értéket is megadhatsz. A minimális választható érték 20 méter/yard.

Open water swimming (Nyíltvízi úszás)

A Nyíltvízi úszás profil használatakor az óra feljegyzi a megtett távot, az úszás tempóját, gyorsúszás esetén a karcsapásritmust, valamint az útvonalat.

A gyorsúszás az egyetlen olyan úszásnem, amit a nyíltvízi úszásprofil felismer.

Pace and Distance (Tempó és táv): A óra GPS-t használ az úszástempó és a megtett táv kiszámításához

Stroke rate for freestyle (Karcsapásritmus gyorsúszásnál): Az óra rögzíti a karcsapások átlagos és maximális számát (karcsapások száma percenként) az edzésszakasz során.

Route (Útvonal): Az útvonalat GPS segítségével jegyzi meg, így az úszás után megtekintheti az útvonalat egy térképen a Flow alkalmazásban és a webszolgáltatásban. A GPS nem működik víz alatt, ezért az útvonalat a GPS akkor érzékeli, amikor a kezed kint van a vízből vagy nagyon közel van a vízfelszínhez. A külső tényezők, például a víz állapota és a műholdak pozíciója befolyásolhatják a GPS-adatok pontosságát, és ennek eredményeképpen az ugyanazon az útvonalon lévő adatok napról napra változhatnak.

Pulzusmérés víz alatt

Az óra automatikusan méri a pulzusszámot a csuklóról az új Polar Precision Prime érzékelőfúziós technológiával, amely segítségével könnyen és kényelmesen mérhető a pulzus úszás közben. Bár a víz miatt előfordulhat, hogy a csuklón történő pulzusmérés nem működik optimálisan, a Polar Precision Prime elég pontos ahhoz, hogy figyelemmel tudd kísérni az átlagos pulzust és a pulzuszónákat az edzésszakaszok során, hogy pontos kalóriaégetési értékeket jeleníts meg, valamint, hogy megtekintsd az edzésre vonatkozó Training Load (Edzési terhelés) értéket és a pulzuszónákra vonatkozó Training Benefit (Edzési nyereség) visszajelzést.

A lehető legpontosabb pulzusadatok biztosítása érdekében fontos, hogy az órát szorosan viseld a csuklón (a többi sporthoz képest is szorosabban). Az óra edzés közbeni viseléséről az Edzés csuklópántos pulzusmérővel című részben találsz útmutatást.

Vedd figyelembe, hogy úszás közben az órával nem tudsz mellkaspántos Polar pulzusmérőt használni, mivel a Bluetooth kommunikáció víz alatt nem működik.

Úszási edzésszakasz elindítása

 1. Nyomd meg a VISSZA gombot a főmenü megnyitásához, majd válaszd a Start training (Edzés indítása) lehetőséget, és keresd meg a Swimming (Úszás), Pool swimming (Medencés úszás) vagy az Open water swimming (Nyíltvízi úszás) profilt.
 2. Swimming/Pool swimming (Úszás/Medencés úszás) profil használatakor ellenőrizd, hogy a medencehossz helyesen van-e megadva. A medencehossz módosításához nyomd meg a LIGHT (VILÁGÍTÁS) gombot a gyorsmenü eléréséhez, majd válaszd a Pool length (Medencehossz) beállítást, és add meg a megfelelő hosszt.

  Ne kezdd meg az edzésszakasz rögzítését, amíg nem vagy a medencében, viszont ügyelj arra, hogy a víz alatt ne nyomd meg a gombokat.

 3. Nyomd meg a START gombot az edzés rögzítésének indításához.

Úszás közben

Beállíthatja, hogy mi jelenjen meg a képernyőn a sportprofilok résznél a Flow webszolgáltatásban. Az úszás sportprofilok alapértelmezett edzési nézetei például a következő adatokat mutatják:

 • Pulzus és a pulzus ZonePointer
 • Distance (Táv)
 • Időtartam
 • Pihenőidő (úszás és uszodai úszás)
 • Tempó (nyíltvízi úszás)
 • Pulzus grafikon
 • Átlag pulzusszám
 • Maximum heart rate (Maximális pulzusszám)
 • Pontos idő

Úszás után

Az úszásadatok közvetlenül az edzés után elérhetőek az óra edzés összegzése pontjában. Az alább információk tekinthetők meg:

Az edzésszakasz kezdetének napja és időpontja

Az edzésszakasz időtartama

Úszástáv

Átlag pulzusszám

Maximum heart rate (Maximális pulzusszám)

Kardioterhelés

Pulzuszónák

Kalória

A kalóriák elégetett zsír %-a

Átlagos tempó

Maximális tempó

Kacsapások száma (azaz, hány karcsapást teszel meg percenként) gyorsúszásnál számolva.

 • Átlag karcsapásritmus
 • Maximális karcsapásritmus

A részletesebb vizuális megjelenítéshez, többek között az uszodai edzésszakaszokra vonatkozó adatok részletes lebontásának, a pulzusnak, a tempónak és a karcsapásritmus ábrájának megjelenítéséhez szinkronizáld az órát a Flow-val.