Polarin Jatkuvan sykeseurannan perusteet

Tarkista alta, onko Jatkuva sykeseuranta otettava manuaalisesti käyttöön Polar-laitteessasi, ennen kuin voit aloittaa toiminnon käytön.

Mitä jatkuva sykeseuranta tarkoittaa?

Jatkuva sykeseuranta on toiminto, joka täydentää Polar-laitteiden 24/7 aktiivisuuden mittaus -toimintoa. Yhdessä ne seuraavat kaikkea päivittäistä fyysistä aktiivisuuttasi automaattisesti.

24/7 aktiivisuuden mittaus seuraa aktiivisuutta ranteen liikkeiden perusteella, ja Jatkuva sykeseuranta mittaa sykettäsi kellon ympäri. Se mahdollistaa päivittäin kulutettujen kaloreiden ja yleisen aktiivisuuden entistä tarkemman mittauksen, koska voit tallentaa myös vähäisiä ranneliikkeitä sisältävää fyysistä toimintaa, kuten pyöräilyä.

Katso tästä Polarin jatkuvan sykeseurannan lyhyt esittelyvideo:

Miten Jatkuva sykeseuranta toimii?

Polarin jatkuva sykeseuranta perustuu ajastettuun mittaukseen ja ranteesi liikkeisiin.

Ajastettu mittaus tarkistaa sykkeen säännöllisin väliajoin. Jos syke on koholla tarkistettaessa, toiminto alkaa seurata sykettä jatkuvasti. Jatkuva sykeseuranta voi käynnistyä myös ranteesi liikkeiden perusteella esimerkiksi silloin, kun kävelyvauhtisi on nopea ja käsivartesi heiluvat. Jatkuva sykeseuranta pysähtyy automaattisesti, kun aktiivisuustaso laskee tarpeeksi.

Jos Polar-laite havaitsee, että olet istunut pitkään, jatkuva sykeseuranta käynnistyy päivän alhaisimman sykelukeman selvittämiseksi.

Miksi sykettä kannattaa mitata jatkuvasti?

Eri asiat voivat saada sykkeesi vaihtelemaan. Syke vaihtelee ensisijaisesti sen mukaan, miten lihasten tarpeet muuttuvat päivittäisissä toimissa. Esimerkiksi pyöräiltäessä sydämen on pumpattava verta enemmän kuin istuttaessa, sillä sydän toimittaa verenkierron avulla lihaksiin niiden tarvitseman hapen ja ravintoaineet.

Jatkuva sykeseuranta seuraa kaikkea päivittäistä toimintaasi, joten näet, millaisia hyötyjä aktiivisuudesta on. Lisäksi saat tarkan laskelman päivän aikana kuluttamistasi kaloreista. Syke- ja aktiivisuustiedot yhdessä auttavat selvittämään, mikä fyysinen aktiivisuus päivän aikana on merkityksellisintä.

Jos ranteesi liikkuu vain vähän fyysisen aktiivisuutesi aikana esimerkiksi lastenvaunuja työntäessäsi, kauppakasseja kantaessasi tai pyöräillessäsi, Jatkuva sykeseuranta auttaa seuraamaan kokonaisaktiivisuuttasi tarkemmin. Sen ansiosta myös tämäntyyppinen aktiivisuus huomioidaan laskettaessa edistymistäsi kohti päivittäistä aktiivisuustavoitettasi. Mitä korkeampi mitattu sykkeesi on, sitä korkeampi tallennettu aktiivisuustasosi on. Näin ollen myös fyysinen ponnistelu huomioidaan esimerkiksi ylämäkeen kävellessäsi tai raskasta reppua kantaessasi.

Muita sykkeen vaihteluun vaikuttavia tekijöitä voivat olla stressi ja tunnereaktiot. Esimerkiksi kiihtyneisyys voi nostaa sykettä. Syke vaihtelee myös yön aikana. Tyypillisen yöunen aikana tapahtuvat sykkeen vaihtelut seuraavat osin unen syvyyttä. Jatkuva sykeseuranta auttaa seuraamaan, miten sykkeesi vaihtelee päivän mittaan ja eri öiden välillä.

Kuinka varmistan, että saan luotettavaa Jatkuvan sykenseurannan tietoa?

Jotta Polar-laitteesi pystyy antamaan luotettavaa Jatkuvan sykeseurannan tietoa, on tärkeää pitää Flow-tiliin henkilökohtaiset asetuksesi ajan tasalla.

On erityisen tärkeää, että tarkistat ja päivität leposykkeesi. Leposyke on alin sydämenlyöntien määrä minuutissa (bpm) täysin rentoutuneena ja paikassa, jossa ei ole häiriötekijöitä. Ikä, kuntotaso, perintötekijät, terveydentila ja sukupuoli vaikuttavat leposykkeeseen. Tyypillinen arvo aikuiselle on 55–75 bpm, mutta esimerkiksi erittäin hyväkuntoisen henkilön leposyke voi olla myös huomattavasti alhaisempi.

Leposyke kannattaa mitata aamulla hyvin nukutun yön jälkeen heti herättyäsi. Voit käydä ensin WC:ssä, jos se auttaa sinua rentoutumaan. Älä harjoittele rankasti ennen mittausta ja varmista, että olet täysin palautunut kaikesta aktiivisuudesta.

Mittaaminen on helppoa ja tarkkaa Polar-laitteen ranteesta tehtävällä sykkeenmittauksella tai Polar-sykemittarilla ja kiinnitysvyöllä rintakehän ympärille kiinnitettävällä sykesensorilla. Tee mittaus useamman kerran – mieluiten peräkkäisinä aamuina – ja laske keskimääräinen leposykkeesi.

Leposykkeen mittaaminen:

1. Pue Polar-laite yllesi. Asetu makuulle selällesi ja rentoudu.
  2. Aloita harjoitus rannelaitteessasi noin yhden minuutin kuluttua. Valitse mikä tahansa lajiprofiili, kuten Muu sisäliikunta.
  3. Makaa paikallasi ja hengitä rauhallisesti 3–5 minuuttia. Älä katso harjoitustietojasi mittauksen aikana.
  4. Lopeta harjoitus Polar-laitteessa. Synkronoi rannelaite Polar Flow -sovellukseen tai -verkkopalveluun ja tarkista harjoituksen yhteenvedosta alin sykkeesi (HR min) – tämä on leposykkeesi. Päivitä leposykkeesi fyysisiin asetuksiisi Polar Flow’ssa.

Huomaa, että jatkuvalla sykeseurannalla varustetun Polar-laitteen ilmoittama päivän ja yön alin sykelukema EI ole sama asia kuin leposyke.

Jatkuva sykeseuranta Polar Flow -mobiilisovelluksessa

Näet jatkuvan sykeseurannan tiedot milloin tahansa Polar Flow -mobiilisovelluksesta. Sovellus synkronoi jatkuvan sykeseurannan tiedot Flow-verkkopalveluun, jossa voit analysoida tietojasi tarkemmin.

Mobiilisovelluksessa näet jatkuvan sykeseurannan päivä-, viikko- ja kuukausikohtaiset tiedot kohdasta Aktiivisuus (katso seuraavan kuvan kohta 1).

Voit siirtyä aktiivisuuskellonäkymästä lineaariseen sykekäyränäkymään ja takaisin napauttamalla PÄIVÄ-näkymän oikealla puolella olevaa kuvaketta (2).

Molemmissa näkymissä näet

(3) päivän alhaisimman sykkeesi harmaassa ympyrässä

(4) päivän korkeimman sykkeesi harmaassa ympyrässä ja

(5) alhaisimman sykkeesi unen aikana sinisessä ympyrässä.

Lineaarisessa näkymässä olevan kaavion alaosassa on violetteja palkkeja niissä ajankohdissa, joina Jatkuva sykeseuranta -toiminto havaitsi runsasta aktiivisuutta ja tallensi sykettäsi jatkuvasti (6).

Saat lisätietoja napsauttamalla ympyröitä. Näet tarkempia tietoja lineaarisessa näkymässä painamalla sormellasi kaaviota ja liu’uttamalla sitä siinä.

VIIKKO- ja KUUKAUSI-näkymissä olevat kolme violettia käyrää osoittavat sykearvojesi vaihtelua.

(1) Ylin käyrä osoittaa kunkin päivän korkeimman sykearvon,

(2) keskimmäinen käyrä osoittaa kunkin päivän alhaisimman sykearvon, ja

(3) alin käyrä osoittaa alhaisimmat sykearvot unen aikana.

Näet kunkin päivän numeeriset arvot painamalla sormellasi kaaviota ja liu’uttamalla sitä siinä.

Jatkuva sykeseuranta Polar Flow -verkkopalvelussa

Polar Flow -verkkopalvelussa näet päivittäiset jatkuvan sykeseurannan tiedot PÄIVÄKIRJA-kohdan Aktiivisuus-näkymästä.

(1) Jatkuvan sykeseurannan käyrä näkyy aikajanalla violettina viivana. (Sinivalkoinen käyrä on aktiivisuuskäyräsi.)

(2) Aikajanan alaosassa on violetteja palkkeja niissä ajankohdissa, joina Jatkuva sykeseuranta -toiminto havaitsi runsasta aktiivisuutta ja tallensi sykettäsi jatkuvasti.

(3) Ajan alla on violetit symbolit päivän alhaisimmalle ja korkeimmalle sykelukemalle sekä alhaisimmalle sykelukemalle unen aikana.

Näet lisätietoja viemällä hiiren osoittimen aikajanan päälle. Valitse napsauttamalla kaavion yläpuolella olevaa Jatkuva sykeseuranta -painiketta, näytetäänkö jatkuvan sykeseurannan tiedot.

Miten Jatkuva sykeseuranta vaikuttaa Polar-laitteeni akunkestoon?

Polarin Jatkuva sykeseuranta seuraa sykettäsi älykkäästi, mukautuvasti ja juuri sinulle sopivasti. Jatkuvan sykeseurannan pitäminen päällä kuluttaa kuitenkin Polar-laitteesi akkua nopeammin.

Katso laitekohtaisista ohjeista, miten Jatkuva sykeseuranta poistetaan käytöstä, jos haluat säästää Polar-laitteesi akkua.

Jatkuva sykeseuranta M430:ssa

Voit ottaa Jatkuva sykeseuranta toiminnon käyttöön tai poistaa sen käytöstä M430-laitteessa valikosta Asetukset -> Yleisasetukset -> Jatkuva sykeseuranta.

Kohdassa Päiväni voit seurata päivän korkeimpia ja alhaisimpia sykelukemia sekä katsoa edellisen yön alhaisimman sykelukeman.

Toiminto on käytettävissä Polar M430:n laiteohjelmistoversiosta 1.1.4 alkaen. Liitä M430 tietokoneeseesi johdolla ja lataa siihen laiteohjelmiston uusin versio FlowSync-ohjelmalla tai mobiililaitteen Flow-sovelluksen avulla.

Jatkuva sykeseuranta Grit X:ssä/Grit X Prossa/Pacerissä/Pacer Prossa/Vantage M:ssä/Vantage M2:ssa/Vantage V:ssä/Vantage V2:ssa

Voit ottaa Jatkuva sykeseuranta toiminnon käyttöön tai poistaa sen käytöstä valikosta Asetukset -> Yleisasetukset -> Jatkuva sykeseuranta.

Siirry ajannäyttötilassa YLÖS- ja ALAS-painikkeilla Syke-kellotauluun. Näet hetkellisen sykkeesi suoraan kellotaulussa. Paina OK, niin näet päivän korkeimman ja alhaisimman sykelukeman sekä edellisen yön alhaisimman sykelukeman.

Jatkuva sykeseuranta Ignitessa/Ignite 2:ssa/Unitessa

Voit ottaa kellon jatkuvan sykeseurannan käyttöön, poistaa sen käytöstä tai ottaa sen käyttöön vain yöaikaan siirtymällä kohtaan Asetukset -> Yleisasetukset -> Jatkuva sykeseuranta.

Siirry Syke-kellotauluun pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalle tai oikealle ajannäyttötilassa. Näet hetkellisen sykkeesi suoraan kellotaulussa. Napauta näyttöä, niin näet päivän korkeimman ja alhaisimman sykelukeman sekä edellisen yön alhaisimman sykelukeman.

Jatkuva sykeseuranta Grit X2 Prossa/Ignite 3:ssa/Vantage V3:ssa

Voit ottaa kellon jatkuvan sykeseurannan käyttöön, poistaa sen käytöstä tai ottaa sen käyttöön vain yöaikaan siirtymällä kohtaan Asetukset -> Yleisasetukset -> Jatkuva sykeseuranta.

Syke-widgetistä näet senhetkisen sykkeesi kellotaululta, kun jatkuva sykeseuranta on käytössä. Voit lisätä sen kellotaululle kohdassa Kellotaulun asetukset. Napauttamalla widgettiä voit avata Päivittäinen aktiivisuus ‑näkymän. Päivittäinen aktiivisuus ‑näkymästä voit tarkistaa päivän korkeimman ja alhaisimman sykkeesi sekä edellisen yön alhaisimman sykelukemasi.

Jatkuvalla sykeseurannalla varustettuja Polar-tuotteita on tarkoitus käyttää vuorokauden ympäri. Pidä laitteesi ja ihosi hyvässä kunnossa noudattamalla helppoja käyttö- ja hoito-ohjeita, jotka voit lukea täältä.