FitSpark™ – päivittäinen treeniopas

​​FitSpark™-treeniopas tarjoaa päivittäin valmiita treenejä suoraan kelloosi. Treenit on laadittu vastaamaan kuntotasoasi, treenihistoriaasi sekä palautumis- ja valmiustasoasi edellisen yön Nightly Recharge ‑tilan pohjalta. FitSpark antaa päivittäin 2–4 eri treenivaihtoehtoa: yksi treeneistä sopii sinulle parhaiten ja loput 1–3 ovat vaihtoehtoisia. Erilaisia treenejä on yhteensä 19, ja saat niistä enintään neljä ehdotusta päivässä. Ehdotuksissa on treenejä kardio-, voima- tai huoltava-treenikategorioista.

FitSpark-treenit ovat Polarin laatimia valmiita treenitavoitteita. Treenit sisältävät ohjeet liikkeiden suorittamiseen sekä reaaliaikaisen vaiheittaisen opastuksen. Näin voit varmistaa treenisi turvallisuuden ja oikeat tekniikat. Kaikki treenit perustuvat aikaan, ja niitä mukautetaan kuntotasosi mukaan, joten sopivat kaikille kuntotasosta riippumatta. FitSpark-treeniehdotukset päivittyvät kunkin treenin jälkeen (myös muiden kuin FitSpark-treenien), keskiyöllä ja herätessäsi. FitSpark varmistaa treeniesi monipuolisuuden tarjoamalla erilaisia päivittäisiä treenejä.

Miten kuntotaso määritetään?

Kuntotasosi määritetään ehdotuksia varten seuraavien tietojen perusteella:

• treenihistoria (keskimääräinen viikoittainen treeni eri sykealueilla edeltävien 28 päivän ajalta)
  • VO2max (kellon Kuntotestistä)
  • Treenitausta

Voit aloittaa toiminnon käytön ilman treenihistoriaa. Huomaa kuitenkin, että FitSpark toimii optimaalisesti vasta seitsemän päivän käytön jälkeen.

Mitä korkeampi kuntotasosi on, sitä pidempiä treenitavoitteita saat. Vaativimmat voimaharjoittelutavoitteet eivät ole käytettävissä alhaisilla kuntotasoilla.

Millaisia treenejä treenikategorioihin sisältyy?

Kardiotreeneissä sinua ohjataan treenaamaan eri mittaisia aikoja eri sykealueilla. Treeneihin kuuluu aikaan perustuva alkulämmittely-, harjoitus- ja jäähdyttelyvaihe. Kardiotreeneissä voi käyttää mitä tahansa kellon lajiprofiilia.

Voimaharjoitteluun kuuluu kuntopiirityylisiä treenejä, jossa voimaharjoitteluliikkeisiin annetaan aikaan perustuvat ohjeet. Kehonpainotreenit voi tehdä käyttäen omaa kehoa vastuksena – lisäpainoja ei siis tarvita. Kuntopiiritreeneissä tarvitset liikkeiden suorittamiseen levypainon, kahvakuulan tai käsipainot.

Huoltaviin treeneihin kuuluu kuntopiirityylisiä treenejä, joissa voima- ja liikkuvuusharjoitteluliikkeisiin annetaan aikaan perustuvat ohjeet.

FitSpark Polar Ignitessa/Ignite 2:ssa/Unitessa

Siirry FitSpark -kellotauluun pyyhkäisemällä näyttöä vasemmalle tai oikealle ajannäyttötilassa.

FitSpark-kellotaulussa on seuraavat eri treenikategorioiden näkymät:

OHJELMA-KELLOTAULU: Jos sinulla on Polar Flow’ssa aktiivisena oleva Juoksuohjelma, FitSpark-treeniehdotukset perustuvat juoksuohjelman treenitavoitteisiin.

Napauta FitSpark-kellotaulua, niin näet sinulle treenihistoriasi ja kuntotasosi perusteella parhaiten sopivan treenitavoitteen. Näet treenin tarkan erittelyn napauttamalla ehdotettua treeniä, tai voit tarkastella vaihtoehtoisia treeniehdotuksia napauttamalla Lisää. Näet treeniin sisältyvät liikkeet (voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä) pyyhkäisemällä näyttöä ylöspäin ja ohjeet kunkin liikkeen suorittamiseen napauttamalla yksittäisiä liikkeitä. Aloita treenitavoitteen suorittaminen napauttamalla Aloita. Aloita treenitavoitteen suorittaminen napauttamalla lajiprofiilia.

Treenin aikana

Kello antaa treenin aikana ohjeita, kuten treeniä koskevia tietoja, kardiotavoitteissa aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot sykealueista, ja voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot suoritettavista liikkeistä.

Voimaharjoitukset ja huoltavat treenit perustuvat valmiisiin treenisuunnitelmiin, joissa on ohjeanimaatiot ja reaaliaikaiset ohjeet eri liikkeiden suorittamiseen. Kaikissa treeneissä käytetään ajastimia, ja kello ilmoittaa seuraavan vaiheen alkamisesta värisemällä. Tee kutakin liikettä 40 sekuntia ja lepää sitten, kunnes minuutti on kulunut täyteen. Aloita sitten seuraava liike. Kun olet suorittanut ensimmäisen kierroksen kaikki liikkeet, aloita seuraava kierros manuaalisesti. Voit lopettaa treenin milloin tahansa. Treenin vaiheita ei voi jättää väliin eikä niiden järjestystä voi muuttaa.

Taustavalo päällä aina treenin aikana: Avaa pika-asetusvalikko pyyhkäisemällä näytön yläreunasta alaspäin. Valitse Aina päällä tai Automaattinen napauttamalla taustavalokuvaketta. Jos valitset Aina päällä, kellon näytössä on taustavalo koko treenisi ajan. Taustavalon asetus palaa oletusasetukseen (Automaattinen), kun lopetat treenin. Huomaa, että jos taustavalo on aina päällä, kellon akku kuluu huomattavasti oletusasetusta nopeammin.

FitSpark Polar Ignite 3:ssa

Pyyhkäise kellotaulusta vasemmalle tai oikealle FitSpark-treenioppaan näkymään.

Näet kaikki ehdotetut treenit napauttamalla näyttöä. Ensimmäisenä näytetään sinulle treenihistoriasi ja kuntotasosi perusteella parhaiten sopiva treeni. Tarkastele vaihtoehtoisia treeniehdotuksia pyyhkäisemällä ylöspäin.

Näet ehdotetun treenin tarkan erittelyn napauttamalla treeniä. Näet treeniin sisältyvät liikkeet (voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä) pyyhkäisemällä näyttöä ylöspäin ja ohjeet kunkin liikkeen suorittamiseen napauttamalla yksittäisiä liikkeitä.

Valitse ehdotettu treeni napauttamalla Aloita ja napauta sitten lajiprofiilia, jota haluat käyttää treenissä

Jos sinulla on Polar Flow’ssa aktiivisena oleva Juoksuohjelma, FitSpark-treeniehdotukset perustuvat juoksuohjelman treenitavoitteisiin.

Treenin aikana

Kello antaa treenin aikana ohjeita, kuten treeniä koskevia tietoja, kardiotavoitteissa aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot sykealueista, ja voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot suoritettavista liikkeistä.

Voimaharjoitukset ja huoltavat treenit perustuvat valmiisiin treenisuunnitelmiin, joissa on ohjeanimaatiot ja reaaliaikaiset ohjeet eri liikkeiden suorittamiseen. Kaikissa treeneissä käytetään ajastimia, ja kello ilmoittaa seuraavan vaiheen alkamisesta värisemällä. Tee kutakin liikettä 40 sekuntia ja lepää sitten, kunnes minuutti on kulunut täyteen. Aloita sitten seuraava liike. Kun olet suorittanut ensimmäisen kierroksen kaikki liikkeet, aloita seuraava kierros manuaalisesti. Voit lopettaa treenin milloin tahansa. Treenin vaiheita ei voi jättää väliin eikä niiden järjestystä voi muuttaa.

Taustavalo päällä aina treenin aikana: Avaa pika-asetusvalikko pyyhkäisemällä näytön yläreunasta alaspäin. Valitse Aina päällä tai Automaattinen napauttamalla taustavalokuvaketta. Jos valitset Aina päällä, kellon näytössä on taustavalo koko treenisi ajan. Taustavalon asetus palaa oletusasetukseen (Automaattinen), kun lopetat treenin. Huomaa, että jos taustavalo on aina päällä, kellon akku kuluu huomattavasti oletusasetusta nopeammin.

FitSpark Polar Grit X/Grit X Pro/Pacer/Pacer Pro/Vantage V/Vantage V2 -laitteessa

Siirry ajannäyttötilassa YLÖS- ja ALAS-painikkeilla FitSpark-kellotauluun.

Kun käytät Recovery Prota Vantage V:llä, päivittäisessä FitSpark-treeniehdotuksessa otetaan huomioon kyseisen päivän ortostaattisen testin tulos.

Kun käytät Recovery Prota Vantage V2:lla, päivittäisessä FitSpark-treeniehdotuksessa otetaan huomioon kyseisen päivän Ortostaattisen testin tulos. Myös Jalkojen palautumistestin tulos otetaan huomioon.

FitSpark-kellotaulussa on seuraavat eri treenikategorioiden näkymät:

OHJELMA-KELLOTAULU: Jos sinulla on Polar Flow’ssa aktiivisena oleva Juoksuohjelma, FitSpark-treeniehdotukset perustuvat juoksuohjelman treenitavoitteisiin.

Katso treeniehdotukset painamalla OK-painiketta FitSpark-kellotaulussa. Näet sinulle treenihistoriasi ja kuntotasosi perusteella parhaiten sopivan treenin ensimmäisenä. Tarkastele vaihtoehtoisia treeniehdotuksia selaamalla alaspäin. Näet treenin tarkan erittelyn, kun valitset treeniehdotuksen painamalla OK-painiketta. Näet treeniin sisältyvät liikkeet (voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä) selaamalla näyttöä alaspäin ja ohjeet kunkin liikkeen suorittamiseen valitsemalla yksittäisiä liikkeitä. Valitse treenitavoite selaamalla kohtaan Aloita ja painamalla OK-painiketta. Aloita treenitavoitteen suorittaminen valitsemalla lajiprofiili.

Treenin aikana

Kello antaa treenin aikana ohjeita, kuten treeniä koskevia tietoja, kardiotavoitteissa aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot sykealueista, ja voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot suoritettavista liikkeistä.

Voimaharjoitukset ja huoltavat treenit perustuvat valmiisiin treenisuunnitelmiin, joissa on ohjeanimaatiot ja reaaliaikaiset ohjeet eri liikkeiden suorittamiseen. Kaikissa treeneissä käytetään ajastimia, ja kello ilmoittaa seuraavan vaiheen alkamisesta värisemällä. Tee kutakin liikettä 40 sekuntia ja lepää sitten, kunnes minuutti on kulunut täyteen. Aloita sitten seuraava liike. Kun olet suorittanut ensimmäisen kierroksen kaikki liikkeet, aloita seuraava kierros manuaalisesti. Voit lopettaa treenin milloin tahansa. Treenin vaiheita ei voi jättää väliin eikä niiden järjestystä voi muuttaa.

FitSpark Polar Grit X2 Prossa/Vantage V3:ssa

Pyyhkäise kellotaulusta vasemmalle tai oikealle FitSpark-treenioppaan näkymään.

Kun käytät Recovery Prota Vantage V3:lla, päivittäisessä FitSpark-treeniehdotuksessa otetaan huomioon kyseisen päivän Ortostaattisen testin tulos. Myös Jalkojen palautumistestin tulos otetaan huomioon.

Näet kaikki ehdotetut treenit napauttamalla näyttöä. Ensimmäisenä näytetään sinulle treenihistoriasi ja kuntotasosi perusteella parhaiten sopiva treeni. Tarkastele vaihtoehtoisia treeniehdotuksia pyyhkäisemällä ylöspäin.

Näet ehdotetun treenin tarkan erittelyn napauttamalla treeniä. Näet treeniin sisältyvät liikkeet (voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä) pyyhkäisemällä näyttöä ylöspäin ja ohjeet kunkin liikkeen suorittamiseen napauttamalla yksittäisiä liikkeitä.

Valitse ehdotettu treeni napauttamalla Aloita ja napauta sitten lajiprofiilia, jota haluat käyttää treenissä

Jos sinulla on Polar Flow’ssa aktiivisena oleva Juoksuohjelma, FitSpark-treeniehdotukset perustuvat juoksuohjelman treenitavoitteisiin.

Treenin aikana

Kello antaa treenin aikana ohjeita, kuten treeniä koskevia tietoja, kardiotavoitteissa aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot sykealueista, ja voimaharjoittelussa ja huoltavissa treeneissä aikaan perustuvia vaiheita, joihin sisältyvät tiedot suoritettavista liikkeistä.

Voimaharjoitukset ja huoltavat treenit perustuvat valmiisiin treenisuunnitelmiin, joissa on ohjeanimaatiot ja reaaliaikaiset ohjeet eri liikkeiden suorittamiseen. Kaikissa treeneissä käytetään ajastimia, ja kello ilmoittaa seuraavan vaiheen alkamisesta värisemällä. Tee kutakin liikettä 40 sekuntia ja lepää sitten, kunnes minuutti on kulunut täyteen. Aloita sitten seuraava liike. Kun olet suorittanut ensimmäisen kierroksen kaikki liikkeet, aloita seuraava kierros manuaalisesti. Voit lopettaa treenin milloin tahansa. Treenin vaiheita ei voi jättää väliin eikä niiden järjestystä voi muuttaa.

Treenitulokset kellossa ja Polar Flow’ssa

Kello antaa yhteenvedon treenistäsi heti treenin lopettamisen jälkeen. Saat yksityiskohtaisemman analyysin Polar Flow -sovelluksessa tai Polar Flow -verkkopalvelussa. Kardiotreenitavoitteista saat perustreenituloksen, jossa näkyvät treenin vaiheet ja syketiedot. Voimaharjoittelusta ja huoltavista treeneistä saat yksityiskohtaiset treenitulokset, joihin sisältyvät keskisykkeesi ja kuhunkin liikkeeseen käyttämäsi aika. Tiedot näytetään luettelona, ja kukin liike näytetään myös sykekäyrässä.

Tieteellinen tausta

FitSpark-treenit perustuvat WHO:n antamaan aikuisten viikoittaiseen liikuntasuositukseen. Suosituksena on harrastaa 150 minuuttia kohtuullisen rasittavaa tai 75 minuuttia rasittavaa kardiotreeniä viikossa ja lihaskuntoharjoittelua kaksi kertaa viikossa.