Ön itt van: Beállítások > Fizikai beállítások

Fizikai beállítások

A fizikai beállítások megtekintéséhez és szerkesztéséhez, válassza a Settings > Physical settings (beállítások > fizikai beállítások) lehetőségeket. Fontos, hogy az fizikai beállításokat pontosan adja meg, különös tekintettel a súlyra, magasságra, születési dátumra és nemre, mivel ezek befolyásolhatják a mért értékek, például a pulzustartomány határértékek és kalória felhasználás pontosságát.

A Physical settings (fizikai beállítások) menüben a következőket találja:

 • Weight (Testsúly)
 • Height (Testmagasság)
 • Date of birth (Születési idő)
 • Sex (Neme)
 • Training background (Edzési háttér)
 • Aktivitási cél
 • Preferred sleep time (Általános alvásidő)
 • Maximum heart rate (Maximális pulzusszám)
 • Resting heart rate (Nyugalmi pulzus)
 • VO2max

Weight (Testsúly)

Adja meg testsúlyát kilogrammban (kg) vagy fontban (lb).

Testmagasság

Adja meg testmagasságát centiméterben (cm), vagy (angolszász mértékegységek esetén) lábban és hüvelykben.

Date of birth (Születési idő)

Adja meg születési dátumát. A dátumformátum a kiválasztott idő-és dátummegjelenítési módtól függ (24 órás: nap - hónap - év/12 órás: hónap - nap - év).

Neme

A választható opciók: Male (Férfi) és Female (Nő).

Edzési háttér

Az edzési háttér, a hosszú távú fizikai aktivitási szintjének értékelése. Válassza ki azt a lehetőséget, ami a legjobban jellemzi az elmúlt három hónapban végzett fizikai aktivitása mennyiségét és intenzitását.

 • Occasional (0-1h/week) (Alkalmanként (0-1 ó/hét)): Nem vesz részt rendszeresen rekreációs sportokban, nem végez nehéz fizikai tevékenységet, és csak ritkán végez olyan intenzitású edzést, ami nehéz légzést, vagy izzadást okozna.
 • Regular (1-3h/week) (rendszeresen (1-3 ó/hét)): Rendszeresen végez rekreációs sportokat, például hetente 5-10 km-t fut, heti 1-3 órában végez ezzel egyenértékű fizikai tevékenységet, vagy munkája közepes fizikai aktivitással párosul.
 • Frequent (3-5h/week) (Gyakran (3-5 ó/hét)): Hetente legalább három alkalommal végez kemény fizikai tevékenységet, például hetente 20-50 km-t fut, vagy heti 3-5 órában végez ezzel egyenértékű fizikai tevékenységet.
 • Heavy (5-8h/week) (Keményen (5-8 ó/hét)): Hetente legalább öt alkalommal végez kemény fizikai tevékenységet, és néha részt vesz tömegsport eseményeken.
 • Semi-pro (8-12h/week) (Félprofi (8-12 ó/hét)): Szinte minden nap nehéz fizikai tevékenységet végez, és versenyzési céllal növeli edzéssel teljesítményét.
 • Pro (>12h/week) (Profi (>12 ó/hét)): Ön egy kitartó atléta. Kemény fizikai gyakorlatokba vesz részt teljesítményének versenyzési céllal való növelésére.

Aktivitási cél

A napi aktivitási cél hasznos eszköz a napi aktivitási szinted megállapításához. Válaszd ki az átlagos aktivitási szintedet a három lehetőségből, ezután a választási felület alatt láthatod, mennyire kell aktívnak lenned a napi aktivitási cél teljesítéséhez az adott szinten.

Az aktivitási célod eléréséhez szükséges idő attól a szinttől függ, amit kiválasztottál, és aktivitásaid intenzitásától. Korod és nemed szintén hatással vannak a napi aktivitási cél eléréséhez szükséges intenzitásra.

1. szint

Ha keveset sportolsz, viszont annál több időt töltesz ülve, autóban vagy tömegközlekedési eszközökön, ezt az aktivitási szintet javasoljuk.

2. szint

Ha a nap nagy részét állva töltöd, akár a munkád, akár más napi feladatait miatt, ezt az aktivitási szintet javasoljuk.

3. szint

Ha a munkád fizikailag megterhelő, sokat sportolsz, vagy más okból mozogsz sokat, ezt az aktivitási szintet javasoljuk.

Preferred sleep time (Általános alvásidő)

Állítsd be a Your preferred sleep time (kívánt alvásidő) értékét, hogy meghatározd mennyit szeretnél aludni éjszakánként. Az alapértelmezés szerint ez a korcsoportnak megfelelő érték (18 - 64 éves korú felnőttek esetében nyolc óra). Ha úgy érzed, nyolc óra alvás kissé túl sok, javasoljuk, hogy az egyéni igényeidnek megfelelően állítsd be az alvásidőt. Így pontosabb visszajelzéseket fogsz kapni arról, mennyit aludtál a kívánt alvásidőtartamhoz képest.

Maximális pulzusszám

Adja meg maximális pulzusszámát, ha ismeri az aktuális maximum pulzusszám értéket. Első használatkor alapbeállításként az életkorból kiszámított maximális pulzusszám jelenik meg (220-életkor).

A HRmax az energiafelhasználás becslésére szolgáló érték. A HRmax a maximális fizikai terhelés során mért legmagasabb percenkénti szívverés. Az egyéni HRmax érték meghatározásának legpontosabb módja egy laboratóriumi terheléses vizsgálat elvégzése. A HRmaxaz edzés intenzitásának meghatározásában is fontos szerepet játszik. Ez egyénenként változik, melyet a kor és az öröklött tényezők befolyásolnak. A maximális pulzusszámod megállapításához elvégezheted a futási teljesítménytesztet.

Nyugalmi pulzus

A nyugalmi pulzus a legalacsonyabb percenkénti pulzusszám (bpm) teljesen ellazult állapotban, amikor semmi nem tereli el a figyelmed. A korod, erőnléted, genetikai adottságaid, egészségi állapotod, és nemed szintén befolyásolják a nyugalmi pulzust. Egy felnőtt esetében az általános érték 55–75 bpm, azonban a nyugalmi pulzus ennél lényegesen alacsonyabb is lehet, ha például különösen edzett vagy.

A nyugalmi pulzust reggel, pihentető alvás után, közvetlenül ébredés után érdemes lemérni. Ha ez segít lazítani, először nyugodtan menj el a mellékhelyiségbe. A mérés előtt ne végezz megerőltető edzést, és ha bármit csináltál, várd meg, amíg kipihened. A mérést többször is ismételd meg, lehetőleg egymást követő reggeleken, és számold ki az átlagos nyugalmi pulzusod.

A nyugalmi pulzus leméréséhez:

 1. Vedd fel a sportórát. Feküdj hanyatt és lazíts.
 2. Körülbelül 1 perc után indíts el egy edzést. Válaszd ki bármelyik sportprofilt, például az Egyéb beltéri sportokat.
 3. Feküdj mozdulatlanul, és 3-5 percig lélegezz egyenletesen. A mérés alatt ne ellenőrizd az edzésadatokat.
 4. Állítsd le az edzést a Polar készüléken. Szinkronizáld a készüléket a Polar Flow alkalmazással vagy webszolgáltatással, és ellenőrizd a legalacsonyabb pulzusszámot (HR min) - ez a nyugalmi pulzusértéked. Állítsd be a nyugalmi pulzusod a Polar Flow fizikai beállításaiban.

VO2max

Állítsd be a VO2max értéked.

A VO2max (maximális oxigén fogyasztás)(maximális oxigén felvétel, maximális aerob teljesítmény) az a maximális arány melynél a test felhasználni képes az oxigént a maximális edzés során; ez direkt összefüggésben áll a szív azon kapacitásával, hogy vért juttasson el az izmokhoz. A VO2max értéket fitnesztesztek segítségével lehet mérni és megjósolni (pl. maximális edzés tesztek vagy maximális közeli edzés tesztek segítségével). A maximális oxigénfelvételedet (VO2max) megállapíthatod a futási teljesítményteszt vagy a kerékpározási teljesítményteszt elvégzésével.