Ortosztatikus teszt

Az ortosztatikus teszt az edzés és a regenerálódás egyensúlyának nyomon követésére használt, elterjedt eszköz. Segítségével figyelemmel kísérheted, hogy a tested hogyan reagál az edzésre. Az edzés hatásán kívül még számos tényező befolyásolhatja az ortosztatikus teszted eredményeit, például a stressz, az alvás, egy lappangó betegség és más környezeti tényezők (hőmérséklet, magasság) változása, hogy néhányat említsünk.

A teszt a pulzus és a szívfrekvencia-változékonyság mérésén alapszik. A pulzus változásai és a szívfrekvencia-változékonyság a szív önszabályozó rendszerében bekövetkező változásokat tükrözik.

A teszt elvégzése

Az ortosztatikus teszt elvégzéséhez Polar H9/H10 pulzusérzékelőt kell használnod (a H6 vagy a H7 pulzusérzékelő is használható). A teszt négy percig tart és minden alkalommal hasonló körülmények között kell elvégezni, hogy minél megbízhatóbb eredményeket kapj. Azt javasoljuk, hogy reggelente, reggeli előtt végezd el. Teszteld magad rendszeresen, hogy megállapíthasd egyedi alapállapotodat. Az átlagértékeidtől való hirtelen eltérések azt jelezhetik, hogy valami nincs rendben. Az útmutatót lásd alább:

 • Pánttal rögzítsd magadra a pulzusérzékelőt. Nedvesítsd meg a pánt elektródával ellátott részeit és húzd szorosra a pántot a mellkasod körül.
 • Kipihentnek és nyugodtnak kell lenned.
 • A teszt közben ne legyenek zavaró zajok (pl. televízió, rádió vagy telefon), és senki ne beszéljen hozzád.
 • Azt javasoljuk, hogy rendszeresen ugyanabban a napszakban – reggelente, felkelés után – végezd el a tesztet, hogy az eredmények összevethetőek legyenek.

A sportórádon válaszd ki a következőket: Tesztek > Ortosztatikus teszt > Teszt indítása pulzusérzékelővel. Az óra elkezdi keresni a pulzusod. Amikor megtalálta a pulzust, a Feküdj le és lazíts felirat jelenik meg a kijelzőn.

 • Ülhetsz kényelmes helyzetben vagy lefekhetsz. Mindig ugyanabban a testhelyzetben végezd a tesztet.
 • Ne mozogj a teszt első részében, mely két percig tart.
 • Két perc múlva az órád jelezni fog, és az „Állj fel” felirat jelenik meg. Állj fel és maradj állva még két percig, amíg az órád ismét jelez és a teszt véget ér.

A VISSZA gomb lenyomásával bármelyik szakaszban megszakíthatod a tesztet. Ekkor a kijelzőn megjelenik a „Teszt megszakítva” felirat.

Ha az órád nem képes észlelni a pulzusjeledet, a kijelzőn a „Teszt sikertelen” felirat jelenik meg. Ebben az esetben ellenőrizned kell, hogy a pulzusérzékelő elektródái nedvesek-e, és hogy a pánt megfelelően illeszkedik-e.

Teszteredmények

A teszt öt különböző pulzus- és a szívfrekvencia-változékonyság értéket ad meg. Ezek az alábbiak:

 • Nyugalmi pulzus: Átlagos pulzus fekvő helyzetben
 • Nyugalmi szívfrekvencia-változékonyság Szívfrekvencia-változékonyság fekvő helyzetben
 • Legmagasabb pulzus: Ez a legmagasabb pulzusszámod, mely közvetlenül azután jelentkezik, hogy felálltál.
 • Pulzus állva: Átlagos pulzus egy helyben állva.
 • Szívfrekvencia-változékonyság álló helyzetben: Szívfrekvencia-változékonyság egy helyben állva

A legfrissebb teszteredményeidet megtekintheted az órádon a Tesztek > Ortosztatikus teszt > Legfrissebb eredmények alatt. Csak a legutóbbi teszteredményed jelenik meg és a Recovery Pro csak a napi legelső sikeres tesztedet veszi figyelembe. A nyugalmi pulzus, a legmagasabb pulzus és az álló helyzetben mért pulzus legfrissebb értékei mellett az átlagaidtól való eltérés látható zárójelben.

Az ortosztatikus teszteredményeid elemzésének megjelenítéséhez nyisd meg a Flow webszolgáltatást, majd válaszd ki a tesztet a Naplóból, hogy megtekinthesd az adatokat. Hosszú távon is követheted a teszteredményeidet, és így észrevehetsz bármilyen kiugró értéket.

Ha már legalább két ortosztatikus tesztet elvégeztél 28 napos időszakon belül, akkor az órádon a tesztet követően visszajelzést kaphatsz a szív- és érrendszered regenerálódásáról.

Ha már legalább négy tesztet elvégeztél 28 napos időszakon belül, akkor az utolsó ortosztatikus teszted eredményeit a személyes szívfrekvencia-változékonyságod normál tartományához (RMMS) viszonyítva fogod megkapni. A normál tartományod a legutóbbi 4 hétben mért teszteredményeid szórásából számított érték. Mivel a szívfrekvencia-változékonyság értékek személyenként nagyon eltérőek lehetnek, így annál pontosabbak a teszteredmények, minél több mérést végzel.

Ortosztatikus teszt a Recovery Pro funkcióval

Az ortosztatikus teszt emellett a Recovery Pro funkció szerves része, ez segít meghatározni, hogy szív- és érrendszered regenerálódott-e. Az ortosztatikus teszted eredményeit összehasonlítja a hosszabb idő alatt számított alapértékeiddel, valamint figyelembe veszi egyéni regenerálódásod mértékét és a hosszú távú edzési előzményeidet is.