Olet täällä: Sensorit > Polar Bluetooth® Smart -juoksusensori

Polar Bluetooth® Smart -juoksusensori

Juoksusensorin yhdistäminen V800-harjoitustietokoneeseen

Varmista, että juoksusensori on kiinnitetty kenkään oikein. Lisätietoja juoksusensorin asetusten määrittämisestä on juoksusensorin käyttöohjeessa.

Juoksusensori voidaan yhdistää V800-harjoitustietokoneeseen kahdella tavalla:

1. Siirry harjoituksen aloitustilaan painamalla ALOITA-painiketta ajannäyttötilassa.
  2. Kosketa juoksusensoria V800-harjoitustietokoneella ja odota sensorin löytymistä.
  3. Laitteen ID Yhdistä Polar RUN xxxxxxxx tulee näyttöön. Valitse Kyllä.
  4. Yhdistäminen valmis tulee näyttöön, kun yhdistäminen on suoritettu loppuun.

tai

1. Siirry kohtaan Yleisasetukset > Yhdistä ja synkkaa > Yhdistä muu laite ja paina ALOITA-painiketta.
  2. V800 alkaa etsiä juoksusensoria.
  3. Kun juoksusensori löytyy, näyttöön tulee teksti Polar RUN xxxxxxxx.
  4. Paina ALOITA-painiketta. Yhdistetään tulee näyttöön.
  5. Yhdistäminen suoritettu tulee näyttöön, kun toiminto on suoritettu loppuun.

Juoksusensori kalibroiminen

Juoksusensorin kalibroiminen parantaa nopeuden/vauhdin ja matkan mittauksen tarkkuutta. On suositeltavaa, että kalibroit juoksusensorin seuraavissa tapauksissa: ennen kuin käytät sitä ensimmäisen kerran, jos juoksutyylissäsi tapahtuu merkittäviä muutoksia tai jos juoksusensorin paikka kengässä muuttuu hyvin paljon (esim. jos sinulla on uudet juoksukengät tai jos vaihdat sensorin oikeasta kengästäsi vasempaan). Juokse kalibroinnin aikana normaalilla juoksunopeudellasi. Jos vaihtelet juoksunopeuttasi, kalibrointi tulisi suorittaa keskimääräisellä nopeudella. Voit kalibroida juoksusensorin manuaalisesti tai automaattisesti.

Kun käytät harjoitellessasi juoksusensoria, voit valita nopeuden mittaamiseen joko GPS:n tai juoksusensorin. Voit valita tämän siirtymällä kohtaan Asetukset > Lajiprofiilit > Juoksu > Juoksusensori > Valitse sensori nopeuden mittaamiseen. Valitse sitten Juoksusensori tai GPS.

Manuaalinen kalibrointi

Manuaalinen kalibrointi voidaan tehdä kahdella tavalla. Voit juosta tuntemasi matkan ja asettaa tarkan matkan Pikavalikossa. Vaihtoehtoisesti voit asettaa kalibrointikertoimen manuaalisesti, jos tiedät tarkan matkan antavan kertoimen.

Tarkan kierrospituuden asettaminen

Jos haluat kalibroida juoksusensorin manuaalisesti asettamalla tarkan kierrospituuden, valitse Asetukset > Lajiprofiilit > Juoksu > Juoksusensori > Kalibrointi > Manuaalinen > Aseta tarkka kierrospituus

1. Siirry harjoituksen aloitustilaan painamalla ALOITA ajannäyttötilassa ja siirry kohtaan Juoksuprofiili
  2. Aloita harjoitus ja juokse yli 400 metrin pituinen matka.
  3. Kun olet juossut matkan, mittaa kierrosaika painamalla ALOITA.
  4. Siirry pikavalikkoon pitämällä VALO-painiketta painettuna ja valitse Juoksusensori > Kalibrointi > Manuaalinen > Aseta tarkka kierrospituus
  5. Aseta todellinen juoksemasi matka. Kalibrointikerroin päivitetään.

Kertoimen asettaminen

Jos haluat kalibroida juoksusensorin manuaalisesti asettamalla kertoimen, valitse Asetukset > Lajiprofiilit > Juoksu > Juoksusensori > Kalibrointi > Manuaalinen > Aseta kerroin: Jos tiedät jo kertoimen, jolla saat tarkat matkatiedot. Kalibroitu. Kalibrointikerroin: xxxx tulee näyttöön, kun toiminto on suoritettu loppuun.

Manuaalinen kalibrointi voidaan suorittaa myös harjoittelun aikana juoksusensorin ollessa käytössä. Avaa Pikavalikko pitämällä VALO-painiketta painettuna ja valitse Juoksusensori > Kalibrointi > Manuaalinen.

Automaattinen kalibrointi

Juoksusensori kalibroidaan automaattisesti GPS-tietojen perusteella, ja kalibrointi tapahtuu automaattisesti.Nykyinen vauhti, askelpituus ja kumulatiivinen matka päivitetään ja näytetään oikein automaattisen kalibroinnin jälkeen. Nopeus näkyy harmaana, kunnes olet kulkenut kalibrointiin tarvittavan matkan. Jos kalibroit juoksusensorin myöhemmin manuaalisesti, kalibrointitulos kirjoitetaan GPS-tietoihin perustuvan kalibrointikertoimen päälle.

Automaattinen kalibrointi suoritetaan kaksi kertaa ja saatujen kahden kalibrointikertoimen keskiarvoa käytetään. Seuraavassa harjoituksessasi käytetään edellisen kalibrointikertoimen ja seuraavan harjoituksesi aikana saamasi kalibrointikertoimen keskiarvoa.

Automaattinen kalibrointi alkaa 100 metrin kuluttua. Seuraavien ehtojen on täytyttävä 500 metrin kalibrointimatkan aikana.

• Käytettävissä on oltava vähintään kuusi satelliittia.
  • Nopeuden on oltava vähintään 7 km/h.
  • Nousun ja laskun on oltava alle 30 metriä.

Varmista tarkin kalibrointitulos erilaisia alustoja (esim. maantietä, polkua ja juoksumattoa) varten käyttämällä kullakin alustalla eri lajiprofiilia.

Jos haluat kalibroida juoksusensorin automaattisesti, valitse

• Asetukset > Lajiprofiilit > Juoksu > Juoksusensori > Kalibrointi > Automaattinen

Automaattinen kalibrointi voidaan suorittaa myös harjoittelun aikana juoksusensorin ollessa käytössä. Avaa Pikavalikko pitämällä VALO-painiketta painettuna ja valitse Juoksusensori > Kalibrointi > Automaattinen.

Askeltiheys ja askelpituus

Askeltiheys* tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa jalka, jossa juoksusensori on, osuu maahan minuutissa. Askelpituus* on yhden askeleen keskimääräinen pituus. Se on oikean ja vasemman jalan välinen etäisyys niiden osuessa maahan. Juoksunopeus = 2 * askelpituus * askeltiheys. On kaksi tapaa juosta nopeammin: jalkojen liikuttaminen nopeammalla askeltiheydellä tai pidempien askelten ottaminen. Huipputason pitkänmatkanjuoksijat juoksevat tyypillisesti suurella askeltiheydellä (85–95). Ylämäissä tyypilliset askeltiheysarvot ovat pienemmät. Alamäissä ne ovat suuremmat. Juoksijat säätelevät nopeuttaan askelpituudella: askelpituus kasvaa, kun nopeuskin kasvaa. Silti yksi tavallisimmista aloittelevien juoksijoiden tekemistä virheistä on ylipitkin askelin juokseminen. Luonnollinen, vaivattomimmalta tuntuva askelpituus on tehokkain. Nopeuden parantaminen kilpailuja varten onnistuu vahvistamalla jalkalihaksia, jolloin ne vievät eteenpäin pidemmin askelin.

Myös askeltiheyden tehokkuuden maksimointiin tulisi panostaa. Askeltiheys ei kehity helposti, mutta oikeanlaisen harjoittelun tuloksena on mahdollista säilyttää se koko juoksun ajan ja siten maksimoida suoritus. Askeltiheyden kehittäminen edellyttää hermojen ja lihasten välisten yhteyksien harjoittamista kohtuullisen usein. Yhdestä askeltiheysharjoituksesta viikossa on hyvä aloittaa. Sisällytä jonkin verran askeltiheysharjoittelua loppuviikolle. Pitkiin ja rauhallisiin juoksuihin voi silloin tällöin liittää osuuksia, joilla askeltiheys on suurempi. Hyvä tapa kehittää askelpituutta on tehdä erikoisvoimaharjoittelua, kuten mäki- tai porrasjuoksua tai pehmeässä hiekassa juoksemista. Kuuden viikon voimaharjoittelua sisältävän harjoittelujakson aikana askelpituuden tulisi kehittyä huomattavasti. Myös kokonaisnopeuden pitäisi parantua merkittävästi, jos harjoitteluun yhdistetään jalkojen nopeusharjoituksia (kuten lyhyitä askeleita parhaalla 5 km:n vauhdilla).